Напередодні Різдва, увечері 6 січня, святкують Святвечір - на стіл виставляють 12 пісних страв на честь 12 апостолів і збираються всією сім'єю за вечерею.
Готуємо Різдвяну кутю з пшениці з цукатами: простий рецепт і поради
"Апостроф" розповідає, що потрібно знати про традиції і заборони свята.
З давніх-давен господині починали 6 січня з прибирання в будинку - потрібно було завершити всі роботи до першої зірки на небі. Також у цей день ходять на службу до церкви і тільки ввечері приступають до трапези, починаючи з куті.
Оскільки в цей день ще триває піст, на столі не повинно бути м'ясної, молочної їжі і яєць, традиційно на Святий вечір готують кутю, узвар, вінегрет, вареники, овочеве рагу, капусняк, голубці, рибу, соління, пісні пироги і пампушки, запечені яблука, салат з капусти або буряка. Під забороною алкоголь.
Першим за стіл повинен сідати господар будинку. Ходити в гості в цей день не прийнято. Перед тим, як почати їсти, глава сім'ї підкидає ложку куті до стелі. На стіл також ставлять тарілки для померлих родичів і для тих, кого зараз немає вдома.
Опівночі на Святвечір проводиться церковна служба, на яку прийнято ходити всією сім'єю. Увечері діти і молодь ходять по домівках колядувати, а також відвідують хрещених.
Що не можна робити на Святвечір
- Жінкам на Святвечір не можна в'язати - вважається, що в такому разі хтось із її майбутніх нащадків заплутається в пуповині, а якщо шити - хтось у родині осліпне.
- Не можна ходити на полювання чи риболовлю.
- Сваритися і лихословити.
- За святковий стіл не можна сідати в чорному одязі - це передвісник швидкої втрати когось із родичів.
Прикмети
- Якщо на Святвечір відлига - буде поганий урожай.
- Зоряне небо - до хорошого урожаю.
- Заметіль - сприятливий знак для бджоляра.
- Безхмарне небо - буде багато грибів.
Раніше "Апостроф" нагадував, в чому відмінність колядок, щедрівок та посівалок.