RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Масові протести в Ірландії: експерти назвали справжню причину заворушень

Ірландія почала гостро відчувати наслідки виходу Великобританії зі складу ЄС. У країні почалися масові протести.

Привид Ольстера: чи зможе Лондон зупинити заворушення в Північній Ірландії

Про причини виникнення протестів розповіли в коментарях "Апострофу" експерти.

Вони вважають, що об'єктивною причиною для початку заворушень стали наслідки Brexit, які безпосередньо зачепили інтереси двох найбільших груп населення Північної Ірландії. Найболючішим питання стало місце встановлення митного кордону в нових умовах. Суперечки точаться з приводу того, де ж краще його встановити між Північною Ірландією і Республікою Ірландія, тобто на самому острові, або він буде встановлений між Північною Ірландією і іншою частиною Сполученого Королівства.

Остаточне рішення цього питання призведе до того, що Північна Ірландія залишиться або в складі вільного ринку і Митного союзу ЄС, або ж вона від нього відгородитися повноцінним наземним кордоном.

У країні наростають хвилювання: проірландські республіканці, і пробританські юніоністи незадоволені в принципі тим фактом, що ця межа з'явиться. Адже раніше Борис Джонсон запевняв, що ніякого кордону не буде, незважаючи на договір з ЄС про умови Brexit.

Це питання і є основною причиною виникнення протестів і суперечок, адже через нього зіткнулися проірландскі та пробританські групи населення.

Керівник апарату екс-прем'єра Тоні Блера і головний парламентер уряду по Північній Ірландії Джонатан Пауелл підлив масла у вогонь, заявивши, що в будь-якому випадку чиїсь права будуть ущемлені.

Експерт ради зовнішньої політики "Українська призма" Олександр Країв бачить це питання так:

"Республіканським активістам межа по суші між двома Ірландіями - гірша, тому що це розриває зв'язок католицьких громад з двох боків кордону. І фактично це закриває для Північної Ірландії можливість стати частиною Об'єднаної Ірландії. Для пробританських активістів межа в Ірландському морі - гірша, тому що в їхньому уявленні їх відривають від Лондона, і тим самим підвищують шанс на нову Об'єднану Ірландію, яка їм не потрібна. Справа в тому, що в Договорі Страсної п'ятниці 1998 року, який зупинив насильство в Північній Ірландії - чітко вказано, що в разі, якщо католицька меншість захоче возз'єднання Ірландії - можливе проведення легального референдуму, і що найважливіше - Лондон буде зобов'язаний визнати його результати. І зараз, у нас складається ситуація, коли католицька проірландська громада може отримати більшість. Вперше за 20 років, є показники того, що вони можуть набрати більше 50% голосів на подібному референдумі. Зараз питання - в кордоні, але потім постане питання про статус Північної Ірландії."

А директор Інституту ірландських досліджень університету Ліверпуля і фахівець з профспілковому руху Пітер Шірлоу, пояснив, що всі ці страхи через нові кордонів лише підсилюють і без того несприятливу обстановку в Північній Ірландії і загрожують крихкому миру, і в будь-який момент може статися катастрофа:

"Їм постійно говорять, що інша сторона перемагає. Насправді більшість неблагополучних районів Північної Ірландії були католицькими, і лоялістські громади хвалилися історіями успіху", - вважає експерт.

Як писав "Апостроф" раніше, ЄС може подати позов проти Великобританії через порушення угоди по Brexit .