RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

6 кращих способів запобігти або позбутися похмілля

Ті, хто не знав міри в алкоголі в Новорічну ніч, 1 січня може мучитися похміллям. Є кілька секретів, які допоможуть полегшити його симптоми та швидше прийти до норми.

Про це розповіла зареєстрований дієтолог та автор книг про здоров'я Рейчел Лінк у своїй колонці на сайті Healthline.

1. Не змішуйте напої

У процесі ферментації етанолу цукру перетворюються на вуглекислий газ та етанол, також відомий як спирт. Токсичні хімічні побічні продукти, які також утворюються в невеликих кількостях у ході цього процесу називаються конгенери та різні алкогольні напої містять різну їх кількість.

Деякі дослідження показали, що вживання напоїв з високим вмістом споріднених сполук може збільшити частоту та тяжкість похмілля. Конгенери можуть уповільнювати метаболізм алкоголю, що може посилити симптоми.

Напої з низьким вмістом конгенерів - горілка, джин та ром. Текіла, віскі та коньяк містять велику кількість конгенерів. Вибір напоїв з низьким вмістом конгенерів може зменшити тяжкість та частоту похмілля.

2. Не допускайте зневоднення

Вживання алкоголю може призвести до зневоднення декількома способами. По-перше, алкоголь має сечогінну дію, що може призвести до втрати рідини та електролітів, які необхідні організму для правильного функціонування.

По-друге, надмірне вживання алкоголю може призвести до блювання та діареї, викликаючи подальшу втрату рідини та електролітів.

Збільшення споживання води може полегшити деякі симптоми похмілля або навіть повністю запобігти їм. Підтримка водного балансу може зменшити симптоми похмілля, такі як спрага, втома, біль голови і запаморочення.

Читайте також: Як швидко протверезіти і позбутися перегару: допоможуть прості засоби

3. Висипайтеся

Алкоголь може спричинити порушення сну, а також зниження якості та тривалості сну у деяких людей. Нестача сну може сприяти таким симптомам похмілля, як втома, дратівливість та головний біль. Хороший нічний сон та відновлення організму можуть полегшити симптоми та зробити похмілля більш терпимим.

4. Добре поснідайте

Щільний сніданок - один із найвідоміших засобів від похмілля. Однією з причин є те, що хороший сніданок може допомогти підтримувати стабільний рівень цукру в крові.

Надмірне вживання алкоголю може порушити баланс хімічних речовин у крові та спричинити метаболічний ацидоз, який характеризується підвищеною кислотністю. Це часто пов'язано з такими симптомами, як нудота, блювання та втома.

Крім зменшення симптомів похмілля, здоровий сніданок може забезпечити вас важливими вітамінами і мінералами, які можуть виснажуватися при надмірному вживанні алкоголю.

5. Прийміть харчові добавки

Ці добавки були досліджені щодо їх здатності зменшувати симптоми похмілля:

Червоний женьшень. Одне раннє дослідження показало, що прийом добавок з червоним женьшенем знижує рівень алкоголю в крові та тяжкість похмілля.

Опунція. Деякі дослідження показують, що цей тип кактуса може допомогти у лікуванні похмілля.

Імбир. Більш раннє дослідження показало, що імбир, коричневий цукор та екстракт мандарину полегшують деякі симптоми похмілля. З'єднання, виявлені в імбирі, можуть також захищати від пошкодження печінки, викликаного алкоголем.

Олія огірковика. Одне дослідження показало, що добавка, що містить як масло опунції, так і масло огірковика, отримане з насіння, зменшувала симптоми похмілля у 88% учасників.

Елеутерокок. Одне дослідження показало, що додавання екстракту елеутерококу, також відомого як сибірський женьшень, полегшувало деякі симптоми похмілля та зменшувало загальну тяжкість при похмілля.

Дієтолог наголосила, що потрібні подальші дослідження, щоб оцінити, наскільки ефективно ці добавки можуть зменшити симптоми похмілля.

6. Прийміть знеболювальне

Безрецептурні знеболювальні, у тому числі нестероїдні протизапальні препарати (НПЗП), можуть допомогти полегшити певні симптоми, пов'язані з похміллям. Однак вам не слід використовувати ці ліки, якщо ви відчуваєте такі симптоми, як нудота або біль у животі, тому що вони можуть дратувати вашу травну систему та погіршувати симптоми.

Однак майте на увазі, що знеболювальні ацетамінофен, такі як тайленол, можуть збільшити ризик пошкодження печінки в поєднанні з алкоголем. Не використовуйте їх на лікування похмілля.

Раніше "Апостроф" публікував 5 лайфхаків, як швидко не п'яніти і не прокинутися з похміллям.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом "Апострофа", має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основи для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.