RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

Всі новини

Як захистити дерева і рослини від весняних заморозків: найефективніші способи

В Україну прийшли нічні заморозки й плодові дерева та рослини можуть постраждати від морозів. Є декілька способів захистити сад та город від весняних заморозків.

"Апостроф" розповідає, як це зробити.

Одним з найдієвіших способів захистити від заморозків плодові дерева є розведення багать. Їх треба розташовувати таким чином, щоб дим огортав гілки дерев. Для цього треба насипати купи зі старої соломи, тирси, гілок, сухого перегною або сушеного коров'яку. Щоб диму було більше, а відкритого полум'я якомога менше, зверху багаття накривають свіжою травою або мокрою соломою, злегка присипають землею або піском.

Час горіння - не менше двох годин, якщо похолодання тривале, багаття палять до підвищення температури до 0 градусів. В диму температура нижче +2 градусів практично не опускається. Використовуючи цей спосіб обов'язково треба подбати про пожежну безпеку.

Низькорослі кущі і дерева можна вкрити агроволокном, але так, щоб воно не торкалося гілок. Ним же від морозу можна захистити й перші сходи огірків, кабачків та зелені. Над рослинами треба встановити дуги, поверх яких закріпити агроволокно. Краї агроволокна треба притиснути до землі чимось важким.

Читайте також: Ефекту не буде: які добрива на городі категорично не можна змішувати

Якщо посадкова площа велика, між рослинами встромляють кілочки на 10-15 см вище листя, а на них розкладають старі простирадла, клейонки, штори і килимки. Якщо тканина дуже тонка, її краще намочити - лід захистить рослини від морозу.

Деякі городники використовують зрошення - рослини добре змочують з усіх боків з розпилювача, крижана кірка зберігає всередині листя і стебел температуру на 1,5-2 градуси вище, ніж навколо. Цей метод ефективний для захисту від короткочасного похолодання на 2-3 градуси.

Раніше "Апостроф" розповідав, чим поливати огірки після висадки в ґрунт і як правильно вносити добрива.

Вас також може зацікавити:

Чим підживити півонії, щоб пишно цвіли: поради досвідчених садівників

Чим підживити цибулю, щоб не жовтіла: рецепти для поливу у квітні і травні

Коли садити картоплю, а коли – огірки: календар садівника на травень 2023 року