RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

Як можна оскаржити рішення ВЛК: МОЗ підготувало рекомендації

Міністерство охорони здоров'я підготувало рекомендації для українських військовослужбовців, що стосуються самостійного оскарження рішень військово-лікарських комісій.

Про це інформує пресслужба МОЗ.

Читайте також: Мобілізація "сліпих": з яким зором не повинні призивати і як діють ВЛК

Як зазначається, це можна зробити, якщо військовий вважає, що рішення комісії не відповідає його реальному стану здоров’я. При цьому оскаржити рішення дозволяється як у досудовому порядку, так і безпосередньо у суді. Все ж, спочатку рекомендують почати з досудового порядку. Тільки після цього варто йти до суду.

Оскарження у досудовому порядку

Щоб оскаржити рішення у досудовому порядку, потрібно написати заяву чи скаргу про незгоду з висновком військово-лікарської комісії та попросити переглянути рішення вищою ВЛК.

Також необхідно додати до заяви чи скарги:

  • відповідні медичні документи;
  • копію попереднього рішення ВЛК;
  • копію військового квитка (посвідчення офіцера).

Також треба надіслати поштою чи самостійно принести у вищу ВЛК заяву, медичні документи та копію постанови комісії.

Комісія має переглянути оскаржувальну постанову, направити на повторний медогляд. Після чого повинна надати новий висновок про стан здоров’я.

Водночас рішення про спірні та складні випадки ухвалюватиме Центральна військово-лікарська комісія.

Оскарження рішення в суді

Також можна оскаржити рішення ВЛК у суді у порядку адміністративного судочинства, відповідно до вимог Кодексу адміністративного судочинства. При цьому оскаржити рішення ВЛК виключно за медичними показниками неможливо, оскільки це не компетенція суду.

Однак суд може встановити порушення механізму проведення ВЛК та скасувати відповідне рішення. Також суд може зобов’язати ВЛК здійснити повторний медогляд та дообстежити військового у разі відмови комісії це робити.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у країні, що воює. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Раніше ми писали, що в Україні беруть на військовий облік 16-річних.

  • Вас також може зацікавити:

Це тягне на "кримінал": офіцер ЗСУ назвав типові порушення ТЦК при мобілізації

В Україні розширять реєстр призовників: звідки ТЦК братимуть дані

В Україні відрахують частину студентів під час війни: кого і коли це торкнеться