RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Коли Дмитрівська поминальна субота у 2023 році: нова дата і що треба зробити в цей день

Дмитрівська батьківська субота - це один із поминальних днів, коли померлих шанують у храмах особливим чином. Від інших він відрізняється тим, що у цей день поминають не лише родичів, а й усіх, хто віддав життя за Батьківщину.

"Апостроф" розповідає, про історію, заборони та традиції цього дня.

Читайте також: Дати для весілля у 2024 році: як обрати найкращий день

Коли Дмитрівська батьківська субота у 2023 році

Дмитрівська батьківська субота не має фіксованої дати - відзначають її в суботу перед днем поминання великомученика Димитрія Солунського, який раніше випадав на 8 листопада. З переходом Православної церкви України на новий календар він зміщується на 13 днів раніше і тепер буде 26 жовтня. Відповідно, Дмитрівська субота у 2023 році за новим церковним календарем випадає на 21 жовтня.

Історія

Святий великомученик Димитрій Солунський, який загинув за християнську віру, вважається покровителем воїнів. На іконах його зображують також у вигляді воїна в обладунках зі списом і мечем у руках і моляться святому, щоб він полегшив тягар військової служби. Тому у батьківську суботу згадують не лише померлих родичів та близьких, а й усіх воїнів, які склали голови за свободу Вітчизни.

Напередодні цього дня, у п'ятницю ввечері, і в самий поминальний день у храмах проводять поминальні літургії та панахиди. У суботу добре піти до церкви, постояти на службі, поставити свічку за упокій душі. До церкви приносять поминальні продукти: хліб, печиво, фрукти, цукерки, які після служби роздають незаможним. Якщо з якоїсь причини немає можливості відвідати храм, то можна помолитися за померлих удома: потрібно попросити про прощення їхніх гріхів, бо не всі встигають за життя їх відмолити. Щира молитва за порятунок допомагає душам знайти спокій. Також у Дмитрівську батьківську суботу йдуть на цвинтар, де прибирають могилки і теж моляться за упокій душі.

Димитрівська батьківська субота - традиції

Традиційно, у Дмитрівську батьківську суботу заведено влаштовувати поминальний обід. Вважається, що у цей день за столом збираються не лише живі, а й померлі, тож на стіл ставлять зайву тарілку та прилади. Готують кутю, млинці, пироги, м'ясо та улюблені страви померлих.

Що не можна робити

  • не можна згадувати нехрещених людей;
  • сваритися, ображатися, з'ясовувати стосунки;
  • вживати алкоголь - дозволено лише церковне вино;
  • веселитися та шуміти;
  • замикати вдень двері на ключ - краще залишити відчиненими;
  • не можна гасити свічку, яку запалили на згадку про покійних - вона має догоріти сама.

Раніше "Апостроф" писав, як змінився календар свят в Україні з початку війни.

  • Вас також може зацікавити:

Має язичницьке походження: звідки взялося свято Хелловін і що означають його традиції

В Україні переглянуть державні свята та пам'ятні дати: Зеленський поділився деталями

Коли святкуватимуть Великдень у 2024 році: названо точну дату