RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Оскарження висновку ВЛК: що для цього треба в 2023 році

У випадку, якщо військовослужбовець впевнений, що рішення військово-лікарської комісії щодо його стану здоров’я хибне, він може оскаржити висновки ВЛК у досудовому порядку або ж через суд.

Про це консультують у Міністерстві охорони здоров'я.

Наголошується, що як правило, позитивний результат можна отримати вже під час перегляду висновків ВЛК у досудовому порядку, тому краще почати з цього варіанту.

Читайте: Був "придатний" – став "непридатний": в Україні судитимуть чоловіка за підробку висновку ВЛК

Військовослужбовцю у цьому випадку необхідно написати заяву (скаргу) щодо свого непогодження з висновками ВЛК та проханням переглянути вказане рішення вищою ВЛК.

До заяви потрібно долучити усі відповідні медичні документи, копію попереднього рішення ВЛК та копію військового квитка чи посвідчення офіцера.

Усі зазначені необхідно самому принести до вищої ВЛК або ж надіслати поштою цінним листом з повідомленням про вручення з описом вкладення на адресу відповідної ВЛК.

Вища військово-лікарська комісія може переглянути оскаржувану постанову або ж направити військовослужбовця на повторний (контрольний) медичний огляд. Після цього позивачу надають вже новий висновок про стан здоров'я, який тепер і братиметься до уваги.

Якщо випадок спірний та складний, право на винесення остаточного рішення залишається за Центральною військово-лікарською комісією (ЦВЛК).

Але коли оскарження через вищу ВЛК не принесло бажаного результату – у такому випадку позивач може звернутися до суду.

Варто пам'ятати, що суд не має права скасувати рішення ВЛК за медичними показниками, оскільки це не входить в його компетенцію. Натомість суд може встановити порушення процедури проведення військово-лікарської комісії та вже на цій підставі скасувати рішення ВЛК.

Окрім того, у випадку відмови ВЛК проводити повторний медичний огляд чи дообстеження військовослужбовця, суд може зобов’язати їх провести необхідні процедури.

Читайте: Військового з ампутацією визнали обмежено придатним: дружина розповіла всю правду

Оскарження рішення ВЛК в суді здійснюється в порядку адміністративного судочинства, відповідно до вимог Кодексу адміністративного судочинства України.

Нагадаємо, що в Україні на медичний огляд військовозобов'язаних відведуть лише кілька днів, скоротивши терміни проходження ВЛК.

В Україні дев'ятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

  • Вас може зацікавити:

Як оскаржити рішення ВЛК у досудовому порядку та через суд: покрокова інструкція

Українським військовим збільшили час для лікування: що треба знати

Проходження ВЛК: чи може військовий сам обрати лікарню