RU  UA  EN

Четвер, 27 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 червня

Всі новини

"Ми пам’ятаємо усіх": Залужний вшанував пам’ять кіборгів ДАПа, відео

У річницю боїв за Донецький аеропорт головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний вшанував пам'ять полеглих "кіборгів".

Відповідний відеоролик генерал опублікував у своєму Facebook.

Залужний нагадав, що 20 січня - пам'ятна для українців дата. Сьогодні відзначається День пам'яті захисників Донецького аеропорту, які, на думку генерала ЗСУ, написали важливу сторінку в історії боротьби за незалежність України.

Читайте також: "Символ виняткової мужності": Наєв згадав захисників Донецького аеропорту

Операцію на летовищі Валерій Залужний назвав подвигом українських воїнів, які продемонстрували усьому світові відвагу, мужність та незламність українців. Саме після боїв за ДАП у пам'яті громадян викарбувалися зворушливі слова - "Кіборги вистояли, не встояв бетон".

"Ми дякуємо кожному, хто бився в ДАПі. Ми памʼятаємо усіх, хто віддав життя за нашу свободу. Слава Героям!" - додав головнокомандувач ЗСУ у підписі до відеоролику.

Варто нагадати, що операція у ДАП тривала 242 дні - з вересня 2014 року до 22 січня 2015 року. Перші бої на летовищі відбулися 26 травня 2014 року, коли регулярні формування ЗС РФ за підтримки "кадирівців" та місцевих колаборантів намагалися зайняти територію аеропорту. Тоді українським військовослужбовцям, добровольцям та спецпризначенцям за підтримки авіації вдалося відбити масований штурм ворога.

Бої за ДАП відновилися у вересні 2014 року, коли ЗС РФ почали завдавати потужних ударів по территорії летовища. 20 січня 2015 року проросійські бойовики підірвали новий термінал, бетонні перекриття, і стеля у багатьох секціях обвалилася. 22 січня 2015 року вцілілим "кіборгам" довелося залишити летовище, проте багато поранених бійців потрапили у російський полон.

Раніше ми розповідали, що в Україні зворушливо вшанували пам'ять захисників Донецького аеропорту.

Вас може зацікавити:

Оборона Донецького аеропорту: генерал СБУ пояснив її сенс

День пам'яті захисників Донецького аеропорту: головні факти і відео боїв

Річниця початку битви за ДАП: в мережі нагадали фото і відео 2014 року