RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Будьте обережними: яке церковне свято 27 січня і що заборонено робити

Після переходу ПЦУ на новоюліанський календар, 27 січня в Україні вшановують святителя Іоанна Златоуста – архієпископа Константинопольського, одного з трьох Вселенських святителів та вчителів.

"Апостроф" розповідає, коли про історію, заборони та прикмети цього дня.

Читайте також: Новий календар ПЦУ: всі дати православних свят на 2024 рік

Історія

Іоанн жив у IV столітті. Народився він в Антіохії, виховувала його одна мати. Іоан рано навчився читати й писати, брав уроки у кращих філософів, а в 20 років він хрестився. Через три роки він став читцем у церкві, а коли померла мати, то прийняв чернецтво. Він відмовився від архієрейського сану і пішов жити на 4 роки до пустелі. Потім Іоанн оселився в самотній печері і жив там два роки в безмовності. Через погане здоров'я повернувся до Антіохії, де спочатку став дияконом, потім – пресвітером, а потім – архієпископом Константинополя. Під час його керівництва духовенство переживало період розквіту, а сам Іоанн став прикладом наслідування. Він своїм коштом утримував кілька лікарень і два притулки для паломників. Водночас, його життя було сповнене випробувань і поневірянь - не раз він потрапляв під гоніння, його відправляли на заслання. Там Іван Златоуст і помер - у поселенні Комани (неподалік Сухума). Через 31 рік після його смерті імператор Феодосій II наказав перенести мощі святителя до Константинополя - виявилося, що вони нетлінні й саме 27 січня – день перенесення мощів святого. Золотоустом Іоанна назвали за особливий талант проповідника. Він шанується нарівні з Василем Великим та Григорієм Богословом, а разом вони вважаються Вселенськими святителями та вчителями.

Що заборонено цього дня

  • бруднословити і лихословити;
  • сваритися з близькими;
  • відмовляти у допомозі.
  • стригтися.

Що можна робити у цей день

У Іоанна Златоуста просять допомоги у навчанні та осягненні грамоти, святителя вважають покровителем сімей, він допомагає набути фінансового добробуту.

У цей день вогонь має цілющі сили й тому, якщо хворий посидить біля відкритого вогню і тричі прочитає молитву "Отче наш" - неодмінно вилікується.

Прикмети дня

  • вікна в будинку запітніли - бути теплу;
  • собака лягає на сніг - до завірюхи;
  • дерева в інеї - незабаром потеплішає;
  • білі хмари - до хуртовини.

Раніше "Апостроф" писав, як змінився календар свят в Україні з початку війни.

  • Вас також може зацікавити:

Собор Пресвятої Богородиці: нова дата та традиції

Коли святкуватимуть Великдень у 2024 році: названо точну дату

В Україні переглянуть державні свята та пам'ятні дати: Зеленський поділився деталями