RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Система зберігає "радянщину": які серйозні недоліки є в законопроєкті про мобілізацію

Другий варіант законопроєкту про мобілізацію, який неодноразово піддавався критиці, містить багато корупційних ризиків та декларативні позиції, зокрема щодо 36 місяців військової служби.

Про це повідомив політичний експерт, директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик у коментарі ТСН.ua.

Читайте також: Адвокатам надходять сотні звернень: три ключові претензії до законопроєкту про мобілізацію

За його словами, другий варіант проєкту закону навряд чи викличе великого захоплення у суспільства та у військових.

"Тому що там немає ключових речей і, до речі, зараз про це антикорупційний комітет говорить, що там багато корупційних ризиків і є позиції чисто декларативні", – уточнив Кулик.

Зокрема, 36 місяців військової служби дають право на часткову демобілізацію. Депутати заявляють, що це - декларативний принцип, адже дає військовослужбовцям право написати рапорт, а військове командування вирішує, чи буде боєць демобілізований.

"Це не автоматично і це обман. Якщо ми подивимося про права, свободи, можливості залучення, справедливість, то очевидно ми побачимо, що там цього всього немає", – пояснив експерт.

На думку Кулика, система зберігає "радянщину" і "жуковщину" в підходах, а також ресурсний підхід до військових.

"Снаряди, військові, гроші – десь одного порядку, витратний матеріал. А люди – це не витратний матеріал, це мають бути активи оборони. Якщо це актив, він має бути зберігатися, примножуватися, підтримуватися і має бути певна відповідальність офіцера за втрати", – зауважив він.

В Україні десятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З 24 лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у воюючій країні. Варто не забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.

Нагадаємо, раніше нардеп Олександр Федієнко вказав на серйозний недолік законопроєкту про мобілізацію.

  • Вас може зацікавити:

Мобілізація за новим законом: що "світить" всім чоловікам за кордоном

Це дискримінаційна норма: кого в новому законі про мобілізацію хочуть поділити на "правильних" та "неправильних"

36 місяців служби - під питанням: у Раді назвали ключову проблему законопроєкту про мобілізацію