RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Самий час прибрати у хаті: яке свято 7 квітня і що заборонено робити

За новим церковним календарем, в Україні православні християни 7 квітня відзначають день пам'яті преподобного Георгія та день пам’яті Руфіна, Акіліни і 200 воїнів. Також це Хрестопоклонна неділя, яка припадає на третю неділю Великого посту.

"Апостроф" розповідає історію цих свят, а також про заборони і традиції цього дня.

Читайте також: Великдень 2024: як готуватися до сповіді та причастя перед великим святом

День пам’яті мучеників Руфіна, Акіліни і 200 воїнів

Близько 310 року у Синопі на Чорному морі за часів імператора Максиміана диякона Руфіна посадили до в’язниці за сповідування християнської віри. Акіліна Молодша дбала про нього, за що її теж ув'язнили. Там вони чудесами навернули до Христа 200 воїнів, і всі разом вони були усічені мечем.

День пам'яті преподобного Георгія

Преподобний Георгій Сповідник із Сирії був видатним захисником іконопоклоніння в період гонінь іконоборців - у VII столітті. Він - покровитель монастирів, митрополитів, іконописців, художників та усіх, хто звертається до нього з молитвою про милосердя та допомогу.

У роки царювання Костянтина Порфирородного Георгія Сповідника призначили митрополитом Мітіленським на острові Лесбос. Там він заснував багато церковних споруд і був відомий своїм милосердям та допомогою нужденним. З його допомогою люди знаходили спокій та гармонію.

Хрестопоклонна неділя

У третю неділю посту, середпістя, нагадують про страждання і смерть Господню. Цього дня слід по-особливому почитати святий Господній хрест, щоб зміцнити дух. Хрестопоклонна неділя має таку назву від поклоніння Чесному і Животворящому Хресту Господньому.

Прикмети 7 квітня

  • Якщо вдень вдарить грім, але дощ не піде, то ввечері погода зіпсується;
  • Якщо небо затягнуте темними хмарами, то вночі будуть грози;
  • Якщо птахи клюють хліб, то незабаром будуть заморозки.

Що можна та заборонено робити 7 квітня

Якщо вночі заглянути у чуже вікно, то можна накликати біду на свою сім'ю. Також ввечері заборонено нарізати свіжу буханку хліба, інакше весь рік будуть негаразди та труднощі з грошима.

Цього дня варто відкласти гроші у скарбничку, тоді збережеться сімейний добробут протягом року. Також бажано прибрати в оселі, аби вимести негативну енергію. Тоді у сім'ї буде панувати любов та взаєморозуміння.

Раніше ми публікували новий церковний календар на 2024 рік.

  • Вас може зацікавити:

Коли будемо святкувати Трійцю в 2024 році: нова дата

Традиційний рецепт на Великдень: як приготувати пухку паску на теплому молоці

Олександрійська нічна паска – класичний рецепт на Великдень, який обожнюють за простоту