RU  UA  EN

Середа, 29 травня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.70
НБУ:USD  40.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 травня

Всі новини

"Пасха мертвих": яка традиція в українців поминання близьких у Світлий четвер

В Україні триває Великодній тиждень – сьогодні, 9 травня, віряни відзначають Світлий четвер. Це четвертий день Світлої Седмиці, коли варто пом’янути померлих та помолитись за їх упокій. Також можна відвідати кладовище, прибрати на могилі та передати їжу чи іншу милостиню нужденним.

Тому далі "Апостроф" розкаже про головні традиції Світлого четверга.

Читайте також: Новий церковний календар на 2024 рік: дати найбільших святСвітлий четвер припадає на четвертий день Великоднього тижня. Цей день також відомий як "Пасха мертвих" – вважається, це тому, що сьогодні варто згадати померлих рідних або навіть відвідати кладовище, щоб прибрати біля могил.

Традиційно у Світлий четвер на Поліссі поминали померлих родичів та близьких. З ранку віряни збиралися у церквах, де молилися за душі померлих, проводили поминальні панахиди та передавали їжу та іншу милостиню нужденним.

За народним віруванням, напередодні Великодня відкриваються двері раю та пекла, що дає можливість душам відвідати землю. Також вважається, що у Світлий четвер душі померлих відразу ж потрапляють до раю, тому у цей день заведено відвідувати кладовище, вітатися померлими, залишати на могилах великодні приготування, наприклад, крашанки, писанки та паски. Також можна прочитати молитви за упокій.

Цікаво відзначити, що звичай залишати їжу на могилах має язичницьке коріння, тому він не отримує підтримки від православної церкви, яка радить натомість роздавати їжу бідним. Та попри це деякі все ще мають звичку дотримуватися цього обряду. Крім того, багато хто залишає на могилі алкоголь, налитий у пластиковий стаканчик чи скляну чарку.

Загальний спосіб поминання померлих алкоголем не заборонене цілком, проте рекомендується робити це помірно та в межах дому, оскільки шумні застілля можуть бути сприйняті як неповага до пам’яті померлих.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про головні свята травня в Україні.

  • Вас також може зацікавити:

Скільки вихідних у травні-2024 і чи буде в українців довгий уїк-енд

Поминальні дні в Києві: правила відвідування кладовищ і заходи безпеки

Великодній вівторок: заборони і цікаві факти про другий день після свята