RU  UA  EN

Вівторок, 18 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.25
НБУ:USD  40.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 червня

Всі новини

Настав сприятливий час для покупок: яке свято 15 червня і що заборонено в цей день

15 червня за церковним календарем відзначають день пам’яті святого пророка Амоса. В цей день краще уникати пліток чи позичання грошей, але можна здійснити запланований шопінг.

Про традиції, прикмети та заборони дня далі розкаже "Апостроф".

Читайте також: Церковні свята у червні 2024: на які дати випадають великі свята

Історія дня пам’яті святого пророка Амоса

Амос, один із дванадцяти "малих пророків" Старого Завіту, постає як звичайна людина з народу. Народившись у VIII столітті до н.е. у місті Текоа, що поблизу Вифлеєма, він мав просте життя, займаючись скотарством та збором фіг. Проте Амос вирізнявся глибокою мудрістю та знаннями, ставши першим пророком, чиї слова лягли на письмо.

Його ім'я, що значить "тягар", чітко відображає суть його пророчого служіння. Амос не боявся викривати вади тогочасного суспільства, закликаючи до справедливості та милосердя. Він безкомпромісно боровся з ідолопоклонством.

Гнівні промови Амоса спрямовані проти соціальної несправедливості та нерівності. Його пророцтва сповнені закликів до милосердя, адже саме гуманність і прагнення до справедливості, на його думку, є щирими формами служіння Богу.

Саме у книзі Амоса вперше чітко проголошується ідея рівності всіх народів перед Богом. Ця революційна думка лягла в основу багатьох біблійних проповідей та стала одним із фундаментальних принципів християнства.

Історія дня пам'яті преподобного Єроніма, пресвітера Стридонського

Єронім Стридонський, що народився близько 340 року, вважається одним із найвидатніших богословів та вчених раннього християнства. Його шлях до істини був непростим, але сповненим щирого прагнення до знань і служіння Богу.

Єронім на початку свого життя захопився мирськими благами. Проте, попри це, з часом у ньому зростало бажання глибшого духовного життя. У 20 років він прийняв Святе Хрещення, а згодом вирушив до Галії, де остаточно утвердився у своєму прагненні стати ченцем.

Взявши на себе відповідальність за виховання молодших сестри та брата, він на деякий час відклав постриг. Цей період він присвятив ретельному вивченню Святого Письма, закладаючи ґрунт для своїх майбутніх звершень. Життя Єроніма Стридонського обірвалося 30 вересня 420 року у Вифлеємі. Проте його спадщина й досі живе у серцях мільйонів людей, а його праці продовжують слугувати джерелом натхнення та мудрості для вірян усього світу.

Прикмети дня

В цей день, простеживши за явищами природи, можна визначити, яка погода та врожай очікуватиме цього сезону, а також які новини віщують ті чи інші прикмети:

  • дощить сильно - до поганого урожаю;
  • кімнатні рослини зів'яли - до посухи;
  • синиця стукає у вікно - до хороших новин.

Що не можна робити

В цей день радять уникати веселощів, сміху, співів чи танців – адже всі ці дії можуть спричинити нещастя. З огляду на це наші пращури ніколи не відзначали в цей день заручин, дня народження чи весілля.

Крім цього не можна пліткувати чи обговорювати когось – вважається, що це може порушити ваше здоров’я.

Не давайте та не беріть цього дня гроші в борг – адже тоді фінансові проблеми затримаються надовго.

Що можна зробити в цей день

Вважається, що це вдалий час для того, щоб всім подякувати, навіть якщо людина зробила для вас щось незначне, певну дрібницю. Кожна подяка в цей день вернеться до вас з потужнішою силою.

Крім того, це сприятливий час для шопінгу – заплановані великі закупи краще здійснити саме сьогодні.

Раніше ми також розповідали про день літнього сонцестояння 2024.

  • Вас також може зацікавити:

Курорти без росіян: як українцям мінімізувати шанси зустрітись із "сусідами"

Магічні ритуали на Трійцю: як привернути удачу і відвести біду

День батька 2024: дата свята і найкращі ідеї для подарунка найріднішим