RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

Немає такого слова: чому українці помиляються, називаючи популярний продукт

В українській мові є слова, які роблять її унікальною, не схожою на жодну іншу мову у світі. Але поряд з тим є і слова, які вживаються неправильно: приміром, слова "творог" в нашій мові немає, а для кисломолочного продукту і продукту сироваріння використовується всім добре відоме слово "сир".

Про це розповідає "Апостроф".

Російською дане слово звучить як "творог" і часто помилково використовується українцями, які неправильно розрізняють два продукти: кисломолочний начебто це "творог", а твердий сир - "сир".

Слов'янське слово "Тварог" є в багатьох слов'янських мовах, та походить від праслов'янського "tvarogъ", яке пов'язане з "tvoriti" (українське "творити" - "Апостроф"). В українській (літературній нормі) воно у вигляді слова "тваріг", було витіснене словом "сир".

Читайте також: "Добрий день" чи "доброго дня"? Поради, як правильно вітатися українською

Слово "сироватка" (від слів "сир" та "м'яти, в‘яти" — "сироватка" — те, що залишається після віджимання сиру) — в обох словах корінь "сир". У російському язику настільки викривився корінь, що слово "сир" уже не виходить — "сыворотка".

У свою чергу слово "тваріг" згадується в Етимологічному словнику української мови, який було видано Інститутом мовознавства Національної академії наук України.

Раніше "Апостроф" писав про те, як правильно писати назви посад в Україні – з великої чи маленької літери.

  • Вас може зацікавити:

"Відмінити" чи "скасувати"? Як правильно в українській мові вживати ці слова

СМТ йдуть у минуле: в Україні ухвалили новий закон

Символ СРСР пішов в небуття: з монумента "Батьківщина-Мати" скинули радянський герб, фото

"Апостроф" запустив рубрику "Говоримо українською правильно", де ми будемо проводити лагідну українізацію: пояснювати випадки застосування правопису, мовних норм, публікувати цікавинки про мову. Робимо це для того, щоб в нашій країні з кожним днем ставало більше україномовних українців, а наша солов’їна мова лунала звідусіль!