RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

Схожа на медузу: телескоп Hubble сфотографував незвичайну величезну зірку

Космічний телескоп Hubble сфотографував незвичайну зірку, яка випускає хмари газу навколо себе, і тому схожа на медузу.

Про це повідомляє ресурс Space.com.

Космічному екзотичному об'єкту дали назву NGC 2022. Подібні зірки ще називають планетарними туманностями. У центрі NGC 2022 - гігантська червона зірка, яка розміром приблизно з наше Сонце, але важить до восьми разів важче нього.

Її незвичайний вид має пояснення: в ній закінчуються термоядерні реакції, які перетворюють водень в гелій. Гравітація розплющує цю зірку, її температура сильно зростає і вона випаровується, перетворюючи гелій у вуглекислий газ.

"Більше половини маси такої зірки може бути втрачено внаслідок утворення газової оболонки навколо. У той же час ядро зірки стискається і нагрівається, випускаючи ультрафіолетове світло, яке змушує світитися витіснені гази", - зазначили керівники місії Hubble.

На отриманому телескопом зображенні ядро знаходиться в самому центрі у вигляді яскравого жовто-помаранчевого кола. А гази, які зірка залишає навколо себе, зображені холоднішою довжиною хвиль в рожевих і фіолетових відтінках.

Подібне через кілька мільярдів років відбудеться і з Сонцем, коли на ньому закінчаться термоядерні реакції перетворення водню в гелій.

Як повідомляв "Апостроф", вчені NASA знайшли в даних знятого з досліджень космічного телескопа Kepler зірку-білий карлик KIC 8145411, якого не може існувати в природі.