RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Біля Нептуна зникли хмари: вчені пояснили причину

Нептун — найдальша планета Сонячної системи, крижаний гігант із активною та хаотичною атмосферою, здивувала вчених. Навколо неї зникли хмари.

Про це пише The New York Times.

Читайте також: Вперше в історії: мати з дочкою полетять до космосу

Раніше дослідникам вдалося встановити, що хмарний покрив планети керується припливами та відливами. Але з 2019 року на південному полюсі Нептуна дрейфувала одна невелика біла пляма.

Щоб дізнатися, куди поділися хмари, вчені проаналізували знімки далекої планети за останні тридцять років. Їх зробили у ближньому інфрачервоному діапазоні за допомогою наземних обсерваторій та космічного телескопа Хаббла.

Зображення порівняли із сонячними циклами, і зрозуміли, що вони збільшувалися та спадали синхронно з хмарним покривом Нептуна.

Так, у 2002 та 2015 роках на Нептуні помітили велику кількість хмар, коли на Сонці була пікова активність. І навпаки – з падінням сонячної активності інтенсивність хмар зменшувалась.

"Ультрафіолетове випромінювання сонця може вказувати на структуру хмар Нептуна – це те саме, що диригент оркестру дає вказівки самотньому скрипалеві за 2,8 мільярда миль (близько 4,5 млрд км). Це ще одна ілюстрація того, що наше Сонце справді є володарем системи, навіть у найвіддаленіших куточках" , – заявив астрофізик із Гарвардсько-Смітсонівського центру астрофізики Грант Тремблі.

За словами вчених, кілька сонячних циклів буде недостатньо для аналізу цього явища, тому вони чекають на наступний максимум, який має відбутися у 2025 році. Є можливість, що хмари повернуться на Нептун.

Нагадаємо, раніше "Апостроф" розповідав про те, що вчені знайшли "копію" нашої планети – на ній може існувати життя.

Вас також може зацікавити:

У Європі знайшли "позаземну зброю", якій три тисячі років: фото унікального артефакту

Над Землею зійшов Осетровий Місяць: онлайн-трансляція

На австралійському пляжі знайшли дивне космічне сміття: його походження невідоме, фото