RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

В США почався суд над Трампом: перші подробиці

В понеділок, 15 квітня, колишній президент США Дональд Трамп прибув до зали суду в окрузі Мангеттен – розпочався відбір присяжних у його справі про підкуп порнозірки.

Про це повідомляє CNN.

Читайте також: Має ті самі погляди, що й Путін: що насправді думає Трамп про Україну

В повідомленні йдеться про те, що перший кримінальний процес над колишнім президентом США розпочався в понеділок, 15 квітня.

Трамп сидів поруч зі своїми трьома адвокатами, коли почався відбір присяжних – спостерігав, як вони обговорюють прокурорів щодо того, які докази можна прийняти, і передаючи їм нотатки під час виступів.

Зауважується, що щонайменше чотири дні на тиждень Трампу, ймовірно, доведеться перебувати в суді, проте наразі невідомо, чи погодиться він давати свідчення.

Вибір 12 присяжних, які будуть приймати рішення стосовно Трампа, почався з того, що 50 осіб одразу ж були відсторонені – заявили, що вони не можуть бути справедливими та неупередженими.

Процес має продовжитися у вівторок, 16 квітня. Тоді потенційних присяжних попросять відповісти на запитання, які можуть свідчити про їхні політичні погляди. Зауважується, що сам процес суду може бути виснажливим та тривати довше, ніж перший тиждень розгляду.

В повідомленні зауважується, що в понеділок в залі суду Трамп мало говорив. "Проте його запальна риторика знову опинилася під питанням, коли окружна прокуратура Мангеттена звернулася до судді Хуана Мерчана із закликом накласти на Трампа санкції за порушення суддівського наказу про нерозголошення інформації", – пише CNN.

Відбір присяжних

Серед ключових висновків першого дня варто виокремити те, що більша частина першої групи майбутніх присяжних сказали, що вони не можуть бути справедливими та неупередженими. Для цього Мерчан залучив 96 жителів Нью-Йорка як потенційних присяжних. Проте більше половини були швидко звільнені. Таке швидке звільнення присяжних свідчить про труднощі у виборі складу присяжних, коли підсудним є колишній президент, що "... викликає сильні почуття з обох сторін". Натомість Трамп поскаржився, що не може отримати чесний склад присяжних в Мангеттені.

Захист сповільнює процес

Крім того, захист намагається уповільнити судовий розгляд справи у зв’язку з наближенням листопадових виборів. CNN наголошує, що під час судового розгляду, ймовірно, буде багато заперечень і бічних панелей, оскільки захист повністю зосереджений на збереженні кожного питання для апеляції. Очікується, що лише відбір присяжних триватиме тиждень, проте адвокат Трампа Тодд Бланш попросив більше часу, щоб допитати потенційних присяжних.

Зауважується, що ця тактика відповідає юридичній стратегії Трампа, що мала в основі місяці апеляцій. Зараз захист сподівається, що судові процеси, які, за попередніми очікуваннями, триватимуть від шести до восьми тижнів, рухатимуться повільно.

Порушення розпорядження та штраф

Прокурори попросили накласти штраф на колишнього президента США за порушення наказу про заборону говорити про свідків у справі – хочуть стягнути з Трампа 1000 доларів США за кожну з трьох публікацій у соціальних мережах, які порушують наказ (разом – 3000 доларів).

"Ми вважаємо, що для суду важливо нагадати містеру Трампу, що він є обвинуваченим", — сказав Кріс Конрой.

Мерчан призначив слухання щодо клопотання окружного прокурора на наступний вівторок.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як змінилась риторика Трампа щодо України.

  • Вас також може зацікавити:

Суди, борги, арешти і виборчі перегони: для Трампа почався справжній "чорний" тиждень

Трамп заплатив $175 мільйонів застави і уникнув арешту майна

Суд став на бік Трампа у справі про шахрайство: деталі рішення