RU  UA

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Financial Times: відставка Смолія ставить під загрозу $5 млрд від МВФ і б'є по Зеленському

Яків Смолій Яків Смолій Фото: facebook.com/NationalBankOfUkraine/

Відставка Якова Смолія з посади голови Національного банку України є серйозним ударом по реформістським повноваженням президента Володимира Зеленського і ставить під загрозу нещодавно узгоджену для України допомогу МВФ в розмірі 5 млрд доларів.

Про це йдеться в публікації Financial Times.

Валерія Гонтарєва, попередниця Смолія на посаді глави НБУ, назвала відставку Смолія «катастрофою».

«НБУ - останній оплот реформ в Україні», - заявила вона.

У спільній заяві в Твіттері посли G7 в зв'язку з відставкою Смолія попередили Зеленського з приводу НБУ. «Підірвати цей важливий інститут було б великим кроком назад і ставить під загрозу авторитет і підтримку реформ в Україні», - заявили вони.

Як пише Financial Times, НБУ піддався нападкам після президентських виборів. «Як тільки Україна отримала транш від МВФ, атаки посилилися», - пише видання.

«НБУ є найнадійнішою установою для іноземних інституціональних інвесторів. Це жахливі новини для України», - написав у Твіттері Тімоті Еш з BlueBay Asset Management. «Майбутнє програми МВФ ставиться під питання», - додає він.

Як зазначає FT, НБУ є одним з небагатьох авторитетних урядових органів України. На нього покладаються міжнародні інвестори і західні донори Києва, які дають гроші на подолання інфляції та стабілізацію економіки після анексії Росією Криму та підбурювання до заколоту на сході країни в 2014 році.

НБУ провів чистку в нефункціональній і корумпованій банківській системі України, закривши десятки установ. Він націоналізував ПриватБанк, найбільшого кредитора в Україні після того, як регулятори виявили величезну дірку в його балансі нібито через корупційні позики. З огляду на системне значення ПриватБанку, його довелося рекапіталізувати, що обійшлося платнику податків в 7% валового внутрішнього продукту.

Як зазначає FT, банк належав Ігорю Коломойському, «могутньому олігарху і прихильнику Зеленського». Коломойський веде в судах кампанію за скасування націоналізації ПриватБанку.

У грудні НБУ опублікував заяву, в якій засудив кампанію із залякування на адресу Центрального банку.

«Терор і тиск на НБУ - установу, правління і колективний персонал - тривають. Вчора і сьогодні він набув форми особистого переслідування співробітників і сімей співробітників НБУ. [НБУ] обурений тим, як платні «організатори» таких мітингів спотворюють демократичне право громадян на свободу слова та вільне їх виявлення поглядів в інтересах певних ділових інтересів», - заявляє Тімоті Еш.

«Центральний банк піддався нападкам після президентських виборів», - говорить Гонтарєва. «Як тільки Україна отримала транш допомоги МВФ, атаки прискорилися. Зеленський і його команда давно хотіли цієї відставки».

Український парламент нещодавно прийняв банківський закон, виконавши умову МВФ, але Коломойський оскаржує цей закон в Конституційному суді України.

«У ділових колах зараз є серйозні побоювання з приводу незалежності Національного банку і продовження програми МВФ», - сказав Енді Хандер, президент Американської торговельної палати в Україні. «Смолій викликав велику повагу серед міжнародного бізнесу та інвесторів за чудовий послужний список. Цей несподіваний крок не міг трапитися в гірший час - адже економіка України знаходиться в кризі».

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter

Читайте також

Скільки Україна втратила через польську блокаду: суми вражають

Загальні втрати економіки України від блокади кордону з Польщею протягом майже трьох місяців могли становити до 100 мільярдів гривень

Потрібен економічний шок: скільки ще Росія зможе фінансувати війну

Проблеми в економіці не позбавлять Росію можливості фінансувати війну, зупинити агресора може економічний шок