RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Фiнанси

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Починаючи з "Платинум банку": яким буде 2017-ий для банківського сектору

Цьогоріч можуть ліквідувати ще десяток-два банків

Цьогоріч можуть ліквідувати ще десяток-два банків Український Платинум Банк визнаний неплатоспроможним Фото: УНІАН

Сьогодні офіційно від Нацбанку стало відомо, що "Платинум Банк" став неплатоспроможним. Причина – банк, який входить в Україні у другу двадцятку за обсягом активів, в недостатня капіталізація фінустанови. Так почався рік для банківської системи України. Чого слід очікувати від нього далі розповідає старший економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Василь Поворозник.

Проблема з "Платинум банком" не є новою. Про його негаразди стало відомо ще в травні минулого року, коли Нацбанк попереджав про необхідність докапіталізації і про те, що активний капітал становить мінус 160 млн гривнь. Тоді ще два банки – "Артем" та "Траст" були попереджені, а в результаті стали банкрутами до кінця 2016 року. Ситуація з «Платинум банком» дещо затяглася. Велися перемовини з акціонерами банку, які обіцяли докапіталізувати необхідну суму, велись певні роботи в цьому напрямку. Зокрема, банк активно «збирав» кошти населення. Ще недавно висіла реклама від банку в метро: пропонувалися відсотки значно вищі – 25-27% річних. Це каже про те, що банк "активно пилососив" гроші у населення, щоб вирішити свої проблеми.

Варто при цьому сказати, що ситуація з "Платинумом банком" не вплине на загальну ситуацію. Фонд гарантування вкладів повинен виплатити неповних 5 млрд гривень майже 200 тисячам громадян України. І отримують ці кошти не тільки фізичні особи, але й ФОПи. Тобто це зміни наприкінці минулого року.

Ризику для громадян, які були вкладниками "Платинум банку" і мали депозити до 200 тисяч гривень, немає. Інша справа, що це, безумовно, створює додаткове навантаження на Фонд гарантування вкладів. Але це не найбільша сума, яку він виплачував. Пригадаймо історію з виплатами по банку "Фінанси та кредит" - тоді треба було повертати 10,5 млрд гривень.

Говорячи про ситуацію з банками, минулого року пішло трохи більше 80. Тобто це третина банківської системи України. Напевно, в цьому році піде від 10-20 банків. Точну цифру, мабуть, ніхто не скаже. Треба не забувати, що розчищення банківської системи є одною з вимог МВФ. Це вимога, яку ми в принципі виконуємо. Є питання до процедури, як це виконується, медіа-підтримки процесу розчищення банківської системи, а також ще одна – суттєве зростання тиску на Фонд гарантування вкладів.

Навряд чи це можна сприймати як бажання держави стати монополістом. Я бачу цю ситуацію як розчистку. Безумовно, є питання по процедурі. Але загалом – це дуже позитивно. В Україні справді було занадто багато банків і все ще залишається, є питання до якості їхніх аткивів, до рівня каптіалізації. Тому скорочення кількості банків, можливо, не тільки ліквідація, але й об»єднання банків невеликих між собою – це наша тенденція, яку ми будемо спостерігати, можливо не один рік.

Так, можна зараз говорити, що доля приватного сектору у нас зменшилася, але це відбулося за рахунок націоналізації Приватбанку. Розцінювати можна цю ситуацію по-різному. Але націоналізацію Приватбанку згодом переросте в приватизацію: банк оздоровлять і з часом нас очікує його продаж. І в нас є потенційний покупець – ЄБРР. Єдина проблема: як ми приватизовуємо державні активи. Сумний досвід "Одеського припортового заводу" показав, що план виконання приватизації в останні три роки ми не виконали. Рівень виконання менше 1%. Тобто, можливо, може не так буде легко з приватизацією "Приватбанку".

Рік так почався з новини про «Платинум банк» і навряд чи нас очікує бурхливий розвиток. Треба не забувати, що облікова ставка НБУ становить 15% і навряд чи хтось під нижчі кошти. Тому можна не очікувати запуск масштабного кредитування економіки, тому що більше 20-25% - це висока ставка. І не кожен бізнес здатен під такі відсотки брати кредити. Очевидно, що надалі буде спостерігатися консолідація банківської системи. Частина банків підуть, частина об"єднаються. Так, зросла частка держави у секторі, в нас є тепер три крупних державних банки. Це – "Ощадбанк", "Приватбанк" і "Укрексімбанк".

Яка загроза у зв"язку з цим? Вона полягає в тому, що держава може фінансувати через державні банки проекти, враховуючи високий рівень корупції в державі в прийнятті окремих рішень. Існують ризики того, що будуть фінансуватися проекти зацікавлених. І це будуть непрозорі рішення. Це загроза зростання ролі держави в банківському секторі. В будь-якому випадку, монополізація – це негативний процес і треба прагнути до якомога більшого розвитку конкуренції.

Але банківська система з переліку всіх вимог, які виставляє МВФ до України, в питанні реформування, в цілому справляється з цими завданнями.

Читайте також

Україна має рекордні борги: скільки тепер винен кожен українець

Борг кожного українця, виходячи із загального розміру боргу країни, становить 4000 доларів

Створення електронної гривні. Чи запрацює український біткоін

Цифрова гривня, використання якої протестує Нацбанк України, мало чим відрізняється від звичайної, але вона має свої переваги

Україна йде до дефолту: чим це загрожує кожному українцю

Якщо Україна не знайде коштів для погашення зовнішнього боргу, країна зануриться у стан дефолту

Опитування

Необходима ли Украине 4-ая волна мобилизации?