RU  UA

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Ядерні фантазії: Путін шукає нові способи тиску на Україну

Наша країна зразково виконує умови договору про нерозповсюдження ядерної зброї

Чорнобильська АЕС Чернобыльская АЭС Фото: Вікіпедія

Російська пропаганда звинувачує Україну у таємних спробах створення ядерної зброї, придумавши в такий спосіб чергове виправдання нападу на нашу країну. Аргументи, що висуваються, виглядають абсурдно, але Кремль, схоже, це абсолютно не бентежить, та й населення РФ, швидше за все, в черговий раз прийме телевізійну брехню за чисту правду. При цьому російські окупанти обстрілюють українські атомні об'єкти, зокрема Запорізьку АЕС, що можна кваліфікувати як ядерний тероризм.

Читайте також: Коли не можемо розбити армію - влаштуємо терор населенню

Що ми мали - все віддали

Російське керівництво начисто програло інформаційну війну, пов’язану із вторгненням до України. Офіційній пропаганді агресора так і не вдалося переконати світове товариство у "нацизмі" та "мілітаризмі" українців. Тому, намагаючися виправдати свою агресію, росіяни придумують нові звинувачення на адресу нашої держави.

Останніми днями одразу декілька російських інформаційних агентств поширили інформацію про те, що начебто, Україна вже багато років, ще з 1994 року, реалізує власну ядерну програму. Ці роботи було посилено в 2014 році ніби то за розпорядженням президента Петра Порошенка і вже найближчим часом Україна може стати державою, яка володіє ядерною зброєю.

Стверджується, що основна роль в розробках відводилася вченим "Харківського фізико-техничного інституту" (ННЦ ХФТІ), який 6 березня обстріляли окупанти, а допомагали їм колеги з наукових інститутів по всій Україні, включаючи Інститут проблем безпеки АЕС (ІПБ АЕС).

Саме цим росіяни намагаються виправдати свій напад на нашу країну та захоплення ряду ядерних об’єктів, зокрема зони відчуження зупиненої Чорнобильської АЕС та діючої Запорізької АЕС.

На кого розраховані подібного роду заяви, сказати важко. В усякому разі, галузеві фахівці, які розуміються на ядерних технологіях, стверджують, що вони являють собою абсолютний фейк, ніяк не пов’язаний з реальною ситуацією в ядерній галузі України.

Зокрема, генеральний директор Національного наукового центру "Харківський фізико-технічний інститут" академік Микола Шульга та директор Інституту проблем безпеки атомних електростанцій академік Анатолій Носовський випустили спільну заяву, в якій нагадали, про те, що Україна після здобуття незалежності відмовилася від ядерного арсеналу і приєдналася до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї. Після цього наша країна досконально виконує умови даного договору під постійним контролем з боку Департаменту ядерних гарантій Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ).

"Інспектори Віденського міжнародного центру МАГАТЕ проводять інспекційні обстеження територій наукових інститутів, лабораторних та офісних приміщень у Харкові, Києві та місті Чорнобилі з метою перевірки відсутності незаявлених ядерних матеріалів та діяльності наукових установ, що не відповідає статутним завданням, - повідомили академіки. - Під час цих обстежень інспектори МАГАТЕ перевіряють діяльність інститутів, наукові та практичні можливості дослідницьких лабораторій, проводять необхідні обстеження та вимірювання за допомогою спеціального обладнання".

Також під постійним наглядом МАГАТЕ перебував і весь ядерний матеріал (високозбагачений уран), який знаходився на майданчиках наукових установ ХФТІ та Інституту ядерних досліджень (ІЯД) НАН України, і теоретично міг би бути використаний для створення зброї. А у березні 2012 року президент Віктор Янукович, добиваючися зустрічі з президентом США Бараком Обамою, погодився на передачу всього збагаченого урану (близько 120 кілограмів), який був в розпорядженні України.

"Ці радіоактивні матеріали залишилися в українських дослідницьких установах ще з часів Радянського Союзу, - пояснює експерт з ядерної безпеки Ольга Кошарна. - І зберігалися там відповідно до всіх міжнародних правил. Проте пізніше між Росією і США було укладено угоду про зниження ризиків розповсюдження ядерної зброї, яка зокрема передбачала, що всі високозбагачені матеріали повинні були повернутися до тих країн, з яких вони походять. Відтак згідно з цією угодою весь український збагачений уран був відправлений до Росії".

Таким чином жодних можливостей створити власну ядерну зброю у України ніколи не було. А створення таких можливостей є дуже копіткою, тривалою та коштовною справою. До того ж, країни, які всупереч міжнародним угодам намагаються заволодіти ядерною зброєю, як правило, стикаються з великими проблемами в міжнародних стосунках і опиняються під дією численних санкцій (як приклади, можна навести Північну Корею і Іран).

Україна ніколи не була помічена в будь яких діях, які б могли свідчити про наявність розробок ядерної зброї. Про це після початку російської інформаційної кампанії заявив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

Рафаель ГроссіФото: МАГАТЕ

"Це питання є для нас повністю ясним, - сказав чиновник. - У нас немає жодної інформації, яка б ставила під сумнів виконання Україною зобов’язань з нерозповсюдження ядерної зброї".

Він також підкреслив, що у МАГАТЕ немає інформації про будь які незадекларовані ядерні матеріали, або діяльність, що веде до розробки ядерної зброї.

Обдурити МАГАТЕ: місія неможлива

Треба відзначити, що очільник МАГАТЕ є найавторитетнішим у світі фахівцем у даному питанні. Адже основним призначенням цієї структури є як раз контроль за нерозповсюдженням ядерних матеріалів і технологій, які можуть призвести до створення атомної бомби. І існує система міжнародних угод, яка забезпечує цій організації широкі можливості для контролю за ядерними об’єктами.

"Основні заходи контролю за нерозповсюдженням визначає Угода про гарантії та Додатковий протокол до Угоди про гарантії, які є частиною Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, - розповіла Ольга Кошарна. - Ці заходи включають три основних компоненти: експортний контроль технологій подвійного використання, облік і контроль ядерних матеріалів, фізичний захист ядерних матеріалів".

За всіма цими напрямками МАГАТЕ здійснює постійний моніторинг. Фахівці організації уважно відстежують переміщення величезної номенклатури товарів подвійного призначення (тобто таких, які можуть бути використані, як для дозволених робіт з "мирним атомом", так і при виробництві ядерної зброї. Контроль націлений на те, щоб жодна країна, що не має статусу ядерної, не могла з куплених в різних країнах компонентів зібрати спеціальні центрифуги, які застосовуються при створенні атомної зброї.

"В Україні створено дуже ефективну систему експортного контролю, - говорить Ольга Кошарна. - Наше законодавство включає найбільш досконалий світовий досвід у цій сфері. Протягом останніх десятиліть Україна вважається зразковою державою в сфері дотримання міжнародних норм".

Також здійснюється постійний безпосередній моніторинг переміщень всіх радіоактивних матеріалів, як на електростанціях, так і в дослідницьких центрах, таких як ХФТІ і ІЯД.

"На всіх атомних станціях є спеціальні відеокамери, в які МАГАТЕ може в реальному часі спостерігати всі переміщення ядерних матеріалів, - каже Кошарна. - Наприклад, завантаження відпрацьованого палива в контейнери. І при кожному завантаженні на місце прибуває інспектор МАГАТЕ, який досконально перевіряє вміст контейнера і опломбовує його. Також існує процедура раптових інспекцій, коли експерти МАГАТЕ без попередження приїздять на об’єкти,щоб переконатися, що там виконуються всі зобов’язання. Є і ряд інших заходів обліку і контролю, завдяки яким обдурити МАГАТЕ і приховати якісь ядерні матеріали є практично неможливою задачею".

Ну і, звичайно, міжнародна організація прискіпливо контролює умови зберігання всіх радіоактивних матеріалів, пред’являючи для них дуже високі стандарти безпеки.

В Чорнобилі плутонію немає

Втім, причиною того, що Україна не має і не може мати жодних планів щодо набуття ядерної зброї, є не тільки міжнародні зобов’язання і жорсткий контроль з боку МАГАТЕ. Це також неможливо, як з технологічних, так і з економічних причин, навіть незважаючи на те, що Україна володіє певними запасами природної сировини.

З 40-х років минулого століття в Україні розробляється декілька родовищ, розташованих переважно в Кіровоградській області. Проте реальний видобуток є невеликим і покриває лише близько 30% від поточних потреб вітчизняної енергетики. Видобута руда в Україні збагачується (причому йдеться лише про збільшення загальної концентрації урану, а не про розділення ізотопів, яке необхідне для створення ядерного палива чи атомних бомб).

"Розділення ізотопів - дуже складний і брудний технологічний процес, - говорить Ольга Кошарна. - Цією технологією володіють тільки декілька ядерних країн, такі як США, Франція, Велика Британія, Росія... До того ж, він дуже витратний, і "потягти" його можуть лише дуже потужні в економічному відношенні країни. Україні це явно не до снаги. До того ж, спеціальні центрифуги, за допомогою яких відділяються необхідні ізотопи радіоактивних елементів, є дуже громіздкими об’єктами, які неможливо приховати від міжнародного співтовариства".

Також, за словами експерта, повною маячнею є твердження пропаганди про те, що наче б то, Україна намагалася видобувати збройний плутоній (основний елемент для виробництва сучасної ядерної зброї) з відпрацьованого палива, що лишилося на Чорнобильській АЕС.

"В першу чергу через те, що його там немає, - говорить Кошарна. - За даними досліджень, плутоній там присутній лише у вигляді слідів (тобто його концентрацію навіть важко визначити). Тож для того, щоб виділити скільки небудь значну кількість плутонію, треба переробити величезну масу палива. А це не тільки непосильно для України економічно, але й неможливо зробити так, щоб це не було помічене МАГАТЕ".

Як виглядає ядерний терор

Тож намагання представити Україну, як ядерного терориста, готового зруйнувати світову безпеку, є абсолютно безперспективним заняттям, оскільки міжнародні фахівці даної галузі чудово знають стан речей і не повірять жодним пропагандистським фейкам.

В той же час, дії самої Росії із захоплення українських ядерних об’єктів, зокрема на Чорнобильській та Запорізькій АЕС, цілком підпадають під визначення тероризму, наприклад, Міжнародної конвенції про боротьбу з актами ядерного тероризму, а також Конвенції про фізичний захист ядерного матеріалу, стороною яких є РФ.

Зазначимо, що ЧАЕС була захоплена російськими військами вже 24 лютого, тобто в перший же день вторгнення в Україну. З того часу персонал станції перебуває у заручниках, працює без зміни, що суперечить умовам експлуатації такого об'єкта. Пересуваючись зоною відчуження, російська бронетехніка розворушила верхній шар грунту. Це призвело до підвищення радіаційного фону навколо, та й самі російські військові отримали дозу випромінювання.

3 березня Україна звернулася до МАГАТЕ у зв'язку із захопленням російськими військовими Чорнобильської АЕС, у тому числі обох сховищ відпрацьованого ядерного палива, нового безпечного конфайнменту об'єкту "Укриття" та трьох енергоблоків, що знаходяться на етапі зняття з експлуатації. 9 березня ЧАЕС та зона відчуження були повністю знеструмлені.

Захоплення такого об'єкта, як ЧАЕС суперечить положенням Додаткового протоколу до Женевської конвенції 1949 року, згідно з яким греблі та атомні електростанції не можуть бути об'єктом для нападу.

Порушення норм цих конвенцій має супроводжуватися кримінальним переслідуванням та накладенням жорстких санкцій, враховуючи важкість злочинів. Проте, на сьогоднішній день, реакція світового співтовариства на подібні дії є дуже млявою.

Попри те, що було введено численні санкції проти багатьох галузей російської економіки, ці санкції так і не торкнулися корпорації "Росатом", не накладено жодних обмежень на експорт ядерних технологій та палива для АЕС з Росії.

Тож Україна має домогатися введення санкції проти "Росатома", включно з усіма його складовими, такими, як корпорації "ТВЕЛ", "Росенергоатом" та іншими. "В свою чергу, НАЕК "Енергоатом" має звернутися до Всесвітньої асоціації операторів АЕС (ВАО АЕС) про виключення "Росенергоатом" зі складу учасників за ядерний тероризм щодо ядерно-небезпечних об'єктів на території України та ліквідації Московського бюро ВАО АЕС", - додає Ольга Кошарна.

Ядерний тероризм Росії вже приносить свої небезпечні плоди. Як відомо, в зоні відчудження ЧАЕС було пошкоджено лінію електропередач, що живить всі об’єкти, на яких зберігаються радіоактивні речовини, зокрема СВЯП-1 і ССВЯП-2, де зберігається відпрацьоване паливо з реакторів станції.

"У басейні СВЯП-1 зберігається понад 20 тисяч тепловиділяючих збірок від реакторів РБМК, - пояснює Ольга Кошарна. - Для зняття залишкового тепловиділення необхідно охолодження, що забезпечувалося прокачуванням насосами. Якщо насоси не працюють, зайве тепло не зніматиметься, вода в басейні може закипіти, що спричинить утворення радіоактивної пари, з наступним розплавленням збірок, що призведе до важкої аварії. За відсутності роботи вентиляційних систем збільшиться доза опромінення персоналу, а викиди радіоактивних газів та пари поширяться на територію не лише України, а й Білорусі, РФ та інших країн".

Проте поки що світове співтовариство не поспішає реагувати на загрози, які створюють бойові дії на ядерних об’єктах, які як раз і є актами справжнього ядерного тероризму, на відміну від пропагандистських фейків про українські ядерні бомби.

Новини партнерів

Читайте також

Росія йде на крайній ризик на Запорізькій АЕС - Ольга Кошарна

Дії Росії на Запорізькій АЕС не відповідають міжнародним нормам та створюють значні ризики для ядерної безпеки

Росія намагається повністю знищити об’єкти енергетики в Україні, - радник прем'єр-міністра

Для відновлення енергосистеми Україна має відремонтувати пошкоджені потужності та створити розподілену генерацію

Приплив енергії з Литви: чим ще країни-партнери можуть допомогти Україні

Хто допоможе Україні побороти наслідки ракетних ударів по енергетичній інфраструктурі