RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Хто отримає Надію: хто з політиків буде використовувати Савченко

Фігура української льотчиці буде популярною як в Україні, так і за її межами

Фігура української льотчиці буде популярною як в Україні, так і за її межами Українські політики використовуватимуть звільнену Надію Савченко у власних інтересах Фото: EPA/UPG

Різні політичні сили, як в Україні, так і за кордоном, намагатимуться використовувати звільнену Надію Савченко у власних інтересах. Про те, якими були і будуть мотиви та цілі цих сил, "Апострофу" розповів старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Анатолій Октисюк.

Мотивація Кремля

- Звільнення Савченко допомогла Кремлю позбутися репутаційних ризиків і потенційних проблем у відносинах із Заходом. Адже в разі смерті Савченко в російській в'язниці РФ могла б остаточно перетворитися на країну-ізгоя.

- Відповідне рішення Путіна було викликано засіданням Саміту G7, що стартувало сьогодні (26 травня) в Японії, на якому, зокрема, будуть обговорюватися питання санкцій проти РФ. Таким чином, Кремль подав відповідний сигнал: "головна гуманітарна проблема в особі Савченко, яка стоїть на шляху виконання Мінських угод, вже вирішена. Ми готові рухатися далі, але нам потрібно бачити зелене світло з пом'якшення санкційного тиску".

- Незалежно від того, до якого політичного табору приєднається Надія Савченко, судячи з усього, вона буде виконувати деструктивну роль. І чим більше вона буде деструктивною, тим краще для Кремля, який хоче розхитати політичну ситуацію в Україні.

Мотивація Петра Порошенка

- По-перше, звільнення Савченко дозволило відволікти увагу суспільства від негативу, викликаного дворічним перебуванням Петра Порошенка на президентському посту (льотчицю звільнили 25 травня, у другу річницю президентських виборів 2014 року). Відомо, що всі технічні моменти з обміну були остаточно погоджені сторонами після візиту Вікторії Нуланд до Москви, однак політичні рішення Кремля і Банкової були виконані якраз до 25 травня.

- По-друге, президент отримав можливість експлуатувати образ лідера-дипломата, який змусив Володимира Путіна піти на поступки з питання обміну. Проблема полягає в тому, що діятиме цей образ недовгий термін і буде орієнтований виключно на "внутрішнього споживача".

- По-третє, за допомогою Савченко Адміністрація президента сподівається "обнулити" політичний капітал Юлії Тимошенко як потенційного опонента. У таборі Порошенка вважають, що корабель під назвою "Батьківщина" може не витримати внутрішньопартійної конкуренції між двома жінками-лідерами з величезними амбіціями.

Мотивація Юлії Тимошенко

- Зробити з Надії Савченко керованого гравця, який буде в авангарді політичної боротьби з режимом Порошенка. Якщо так станеться, то цей процес міститиме критику чиновників, звинувачення в корупції та військових провалах.

- Спрямувати політичну злість і енергію Савченко проти наявної архітектури влади. Кінцева мета таких дій – перезавантаження влади за допомогою проведення дострокових парламентських виборів.

- Наявність Савченко в команді "Батьківщини" сприятиме посиленню партії націоналістичним і радикальним виборцем, що особливо актуально в умовах політичної турбулентності і можливості проведення дострокових виборів.

Мотивація інших політичних гравців

- Різні олігархи і політичні функціонери намагаються "приватизувати" або "окультурити" бренд "Савченко". За різних розкладів Надія Савченко може не тільки посилити партії націоналістичного і радикального спрямування, а й стати "спойлером" для таких ідей.

- Як лідер громадської думки і політичний в'язень Савченко може сильно впливати на політичний ландшафт щодо виконання Україною Мінських угод. Тобто все буде залежати від того, яку генеральну лінію поведінки вона займе.

- Якщо Савченко буде мати певну загрозу для стабільності режиму, то цю політичну фігуру можна буде легко "каналізувати". Як показує досвід, з деякими комбатами і народними лідерами Майдану це сталося через їхній особистий непрофесіоналізм, зв'язки із сумнівними особистостями або ж завдяки цілеспрямованим діям їхніх політичних опонентів.

Читайте також

Наша відповідь "Вагнеру"? Чи є реальним сценарій створення приватних армій в Україні

Створення приватних підрозділів викликало неоднозначну реакцію в експертів

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Російська соцмережа Телеграм потенційно небезпечна для України