RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Розім'ялися на судді: як Верховна Рада провела свій перший робочий день

Схоже, народні депутати поки не зовсім ще "повернулися з відпустки"

Схоже, народні депутати поки не зовсім ще "повернулися з відпустки" Робочий день в парламенті розпочався з гімну та майже годинного звернення Петра Порошенка до депутатів Фото: Владислав Мусієнко

У вівторок, 6 вересня, спікер Верховної ради України Андрій Парубій відкрив п'яту сесію парламенту сьомого скликання і почав новий політичний сезон. Втім, в повну силу Рада запрацює, швидше за все, тільки з наступного пленарного тижня – депутати ще не зовсім "повернулися з відпустки", а багато з них поїхали до Польщі на економічний форум. Поки ж депутати уважно вислухали звернення президента та проголосували за постанову про затримання і арешт судді Миколи Чауса. "Апостроф" спостерігав, що відбувалося у Верховній раді в перший після канікул робочий день.

Перший після літньої відпустки робочий день зустрів народних депутатів протестами. Під будівлю парламенту вийшли постраждалі вкладники банку "Михайлівський" з плакатами. Вони вимагали притягнути до відповідальності Фонд гарантування вкладів - за те, що їм не платять компенсації за їх депозити. Навколо Ради вишикувалося також кілька десятків поліцейських. Втім, протестувальники вели себе спокійно, і обійшлося без будь-яких ексцесів.

До офіційного оголошення початку нової сесії депутати ходили в кулуарах парламенту. Деякі народні обранці прийшли у вишиванках, а нардеп Михайло Гаврилюк навіть збив вуса. "Ось що значить одружився - жінка відразу збрити змусила", - жартували його колеги. В кулуарах було безліч журналістів, значно більше, ніж у звичайний парламентський день. У депутатському корпусі з'явилися нові обличчя - сьогодні 7 нових нардепів прийняли присягу, відразу після того, як президент України Петро Порошенко виступив зі щорічним зверненням до Верховної ради. Процедура прийняття присяги, до речі, не пройшла гладко - депутати від Радикальної партії Ляшка вихід на трибуну новообраного Максима Микитася супроводжували вигуками "ганьба".

У той же час блокування трибуни з боку "Батьківщини" і "радикалів" Ляшко, незважаючи на побоювання, так і сталося. "Ми дійшли висновку, що це неефективний спосіб боротьби з несправедливими тарифами. Зараз ми пішли в суди з цього питання", - пояснював журналістам у куларах заступник голови фракції "Батьківщина" Сергій Соболєв.

Робочий день у парламенті розпочався зі звернення Петра Порошенка до депутатів. Президент виступав експресивно. Його основні меседжі були про те, що Росія не зможе на своїх умовах інфільтрувати окуповану частину Донбасу в Україну, що зміни в Конституцію в частині децентралізації з "особливим статусом Донбасу" у другому читанні в парламенті прийняті не будуть. Що Україна все ще хоче вступити в НАТО, що загроза широкомасштабного вторгнення з боку Росії нікуди не поділася, і тому немає гарантій того, що в Україні не буде оголошена повна або часткова мобілізація.

Президент також приділив увагу боротьбі з корупцією, підкресливши, що сісти може кожен, хто скоїв серйозне правопорушення. Однак Порошенко визнав, що гучні затримання поки не переконали українців, що боротьба з корупцією не є звичайним піаром. "Як кажуть у народі, поки все це нагадує спортивну риболовлю: "спіймали, показали, відпустили". Ключове слово тут - "посадили". І, можливо, тільки за умови наявності судового вироку наші правоохоронні органи зможуть звітувати суспільству", - зазначив Порошенко.

Частина депутатів, в тому числі і голова парламентського антикорупційного комітету Єгор Соболєв, вважає, що для серйозної боротьби з корупцією НАБУ має отримати повноваження для самостійної організації прослуховування. Однак, як зазначив "Апострофу" один з депутатів БПП, парламент навряд чи дасть на це згоду. "Вони нічого не отримають, тому що, отримавши картбланш, вони зайнялися зловживаннями, у тому числі і безпідставним прослуховуванням бізнесменів. І я думаю, що дуже скоро ми побачимо кримінальні справи відносно чиновників НАБУ", - зазначив депутат.

Депутати на промову Порошенко відреагували по-різному: в БПП і "Народному фронті" - переважно позитивно. Єдине, що не сподобалося "фронтовикам", - це те, що влада має намір скоротити в бюджеті на наступний рік фінансування армії до 3% ВВП. За словами нардепа Андрія Тетерука, "НФ" на це не піде.

Депутат від БПП Валерій Пацкан зазначив, що у своєму виступі Порошенко поставив крапку в питанні особливого статусу Донбасу. "Суспільство і деякі народні депутати почули, що ми сто відсотків не будемо говорити про вибори в Донбасі, поки не будуть звільнені наші території, роззброєні бойовики і поки Україна не буде контролювати свою кордон", - підкреслив депутат.

Нардепи з позакоаліційних фракцій, у свою чергу, звернули увагу на зміни в характері виступів президента. Кажуть, раніше Порошенко висловлювався обережніше. "Раніше виступи президента були обережними, консервативними і дуже зваженими. Зараз президент досить вільно розмовляє у ВРУ, пояснює, що він робить і, звичайно, він має на це право. Але його заяви стають якогось такого довільного характеру", - вважає Альона Бабак з "Самопомочі".

Після промови Порошенко депутати кинулися до парламентської їдальні, а потім деякі і зовсім залишили будівлю парламенту. Після перерви депутати приступили до розгляду питання, як висловився представник БПП Володимир Ар'єв, "трилітрового судді" Миколи Чауса. Надання згоди на затримання та арешт Чауса зайняло у парламенту більше години. Депутати дискутували про те, наскільки взагалі ефективні такі рішення, адже суддя вже давно з України втік, як раніше - нардеп Олександр Онищенко. Депутатів також поставило у глухий кут питання, чи можна буде оголосити Чауса в міжнародний розшук, адже він, за словами антикорупційного прокурора Назара Холодницкого, зараз знаходиться в Криму, а півострів юридично є територією України. Зрештою Рада дозвіл на затримання та арешт судді дала, хоча депутати і були незадоволені, що це питання зайняло стільки часу. Однак, як пояснив з парламентської трибуни спікер Андрій Парубій, на цей раз спеціально були дотримані всі процедури, адже раніше траплялися випадки, коли суд визнавав незаконним зняття недоторканності як раз через процедурні порушення. Очевидно, що він мав на увазі випадок з народним депутатом Ігорем Мосийчуком, який успішно оскаржив рішення про зняття з нього недоторканності в суді.

Голосування по Чаусу і прийняття порядку денного поточного пленарного тижня – ось, власне, і всі досягнення депутатів за перший робочий день. Склалося враження, що на серйозну роботу вони ще не налаштувалися. Як пояснювали "Апострофу" деякі нардепи, частина українських депутатів беруть участь в економічному форумі у польському місті Криниця-Здруй, який у парламенті вже встигли охрестити "Давосом для бідних". "Навряд чи на цьому тижні в Раді буде щось серйозне, всі їдуть на конференцію. Ось повернуться - і тоді почнеться робота", - пояснили депутати.

Швидше за все, активна робота в парламенті почнеться ближче до 15 вересня, коли уряд має внести до Верховної ради проект бюджету. Однак цілком можливо, що після внесення бюджету Кабмін тут же візьме його на доопрацювання, а серйозна робота над ним буде проходити, як завжди, вже в кінці року. З такою постановкою питання не згодні в "Батьківщині", де, схоже, замість обіцяного "тарифного" майдану готують "бюджетний".

"Якщо бюджет не буде серйозно обговорюватися вже у вересні, як це має бути, то ми будемо піднімати людей, будемо залучати представників територіальних громад, які повинні отримати гроші з бюджету ", - розповів "Апострофу" один із нардепів фракції "Батьківщина".

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному