RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

"Надії" Порошенка щодо Путіна дуже примарні

У Росії побачили, як президент РФ пройшов точку неповернення

У Росії побачили, як президент РФ пройшов точку неповернення Петро Порошенко (праворуч) і західні лідери помилково розраховують на прояв розумності у Путіна, який вже перетворився на диктатора Фото: EPA/UPG

Президент Росії Володимир Путін перетворився на диктатора, який всіма можливими способами утримує владу, скоюючи вимушені злочини. Про це в колонці для "Апострофу" розповів російський опозиційний політик Костянтин Боровий, коментуючи нещодавню заяву президента України Петра Порошенка, в якому останній побажав Путіну стати сильним лідером.

Насправді не тільки Петро Порошенко, а й президент Сполучених Штатів Америки, і європейські лідери розраховують на прояв якоїсь розумності в Путіна. Однак кількість скоєних злочинів вже така велика і так очевидно, що глава РФ просто бореться за збереження власної влади і жодним чином не думає про власний імідж. Тож надії дуже мало на те, що він буде сильним лідером. Він міг би ним бути, але вже пройдена точка неповернення, коли він міг відновити свій імідж і стати сильним лідером.

Тепер це диктатор, який всіма можливими і неможливими способами утримує владу, скоюючи при цьому вимушені злочини. Всі розраховують на те, що розсудливість запанує в Кремлі, розраховують на те, що Путін відмовиться від своєї тактики. Але поки надій на це дуже мало. Швидше, Путін кожним своїм кроком підтверджує ту саму точку неповернення, тобто те, що він вже ніколи не зможе стати рукопожатним, не те що сильним лідером. Хоча ця заява Порошенка — дипломатична. Це заява про те, що Україна, Порошенко, європейські країни, Сполучені Штати розраховують на розсудливість Путіна.

Тимчасове затишшя на Донбасі, враховуючи досвід, який ми набули, спостерігаючи за діями Путіна, свідчить про те, що це тактичне затишшя. У будь-який момент, якщо Путіну це буде потрібно, він відновить і військові дії, і злочини, тому що точка неповернення пройдена і вже немає такого злочину, який він не скоїв би для збереження власної влади. Його злочини і в Сирії, і в Україні, і в Грузії, і в самій Росії вже кваліфікуються як злочини проти людства. Це не просто боротьба за владу. Тому надії Порошенка дуже примарні. У нас у Росії вже жодних надій немає. Кремль зробив колосальні зусилля для того, щоб контролювати опозицію в Росії, для того, щоб її дискредитувати, щоб позбавити її якогось впливу, самостійності. Та строго кажучи, системної опозиції немає вже давно, окремі політики, окремі громадські діячі, незареєстровані або позбавлені реєстрації, як партія "Західний вибір", - це якісь фрагменти опозиції.

Чи залишиться Путін при владі надалі, залежить вже від зовнішніх факторів. Росія як самостійна держава не в змозі виживати. Виникла абсолютно нова ситуація, коли через деякий час будуть витрачені всі ресурси і запаси і після цього стануться досить трагічні події, коли влада не в змозі буде підтримувати життєздатність державного механізму і життєздатність власних громадян. У цей момент відбудуться турбулентні явища, які змінять ситуацію в Росії. Я думаю, що імітація виборів показала, що Кремль вже не розраховує на інструменти переконання власних громадян, йдеться про те, що влада тепер розраховує тільки на себе. Звичайно, може бути імітована процедура виборів президента, але вже жодного відношення до демократичного процесу це не матиме. Це буде вже повноцінна диктатура, що імітує демократію.

Читайте також

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

РДК у бороду, ЛСР у ребро: головні цілі Путіна на "виборах"

Кремль хоче намалювати підтримку Путіну на захоплених територіях України, щоб легітимізувати їхню окупацію

Людина, яка змогла: чому Залужному вдалося звільнитися з військової служби

Обставини визнання Валерія Залужного непридатним для несення військової служби викликали питання у суспільстві