RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Поступки або фінт Кремля: як розуміти перенесення "виборів" ДНР/ЛНР

Є думка, що місцеві вибори на окупованих теріторіях поки не потрібні ані Україні, ані Росії

Є думка, що місцеві вибори на окупованих теріторіях поки не потрібні ані Україні, ані Росії Ватажки псевдореспублік на окупованій частині Донбасу відклали проведення незаконних місцевих виборів, які були призначені на 6 листопада Фото: EPA/UPG

Увечері 26 жовтня стало відомо, що ватажки так званих ДНР і ЛНР Олександр Захарченко та Ігор Плотницький відклали проведення незаконних місцевих виборів, які були призначені на 6 листопада. Таким чином, "праймеріз", які відбулися в самопроголошених республіках на початку жовтня, поки що не отримали продовження. Нова дата не призначена, чіткі причини такого рішення ватажками "республік" також озвучені не були. "Апостроф" поцікавився в експертів, що може означати для України така звістка — поступки з боку Путіна чи то черговий фінт Кремля.

Зорян Шкіряк, радник міністра внутрішніх справ України:

Мені складно щось прогнозувати. Єдине, в чому я переконаний, — терористи отримали на це рішення прямий наказ з Кремля. Тому, думаю, нам потрібно взяти паузу, не педалювати події та почекати з розумінням того, яким буде остаточне рішення щодо врегулювання цього процесу, і чи погодяться Кремль і Путін на збройну місію ОБСЄ і ті вимоги, які висуває Україна. Думаю, що зроблено це якраз для того, щоб була ця пауза і було розуміння процесу.

Що за цим стоїть, вгадати важко. Враховуючи, що обстріли посилюються, і практично щодня терористи "поливають" українські позиції з заборонених Мінськими угодами озброєнь, включаючи ствольну артилерію, ракетні системи залпового вогню, говорити про якісь поступки чи компроміс з боку Путіна занадто рано. Особисто я в це не вірю. Але, зрештою, почекаємо. Нам потрібно продовжувати відстоювати свою позицію, у тому числі в плані повної ліквідації квазіформувань на окупованій території, повернення центральної української влади, підняття українського державного прапора на всіх адміністративних будівлях та контролю державного кордону. Не кажучи вже про допуск українських ЗМІ та українських політичних партій до будь-яких процесів, які відбуватимуться на окупованих територіях. Хоча ще раз хочу сказати, я в це не вірю.

Поки що вибори перенесли. Якщо вони їх будуть проводити — це повна маячня. І, звичайно, це означатиме остаточний провал будь-яких домовленостей, чіткий вектор Кремля та їхніх збройних формувань на припинення будь-яких мирних домовленостей і подальшу ескалацію конфлікту.

Роман Бочкала, журналіст, військовий кореспондент:

Якщо проаналізувати все, що ми знаємо про хід переговорів у "нормандському форматі", то Путін начебто не досяг бажаного результату. Чи є результатом цього перенесення терміну виборів? Можливо. Просто ці вибори не потрібні ані Україні, ані Росії, однозначно. Чому вони не потрібні Росії? Поясню: тому що наразі і Захарченко, і Плотницький, і іже з ними — всі ці терористи, які нині контролюють так звані ЛНР/ДНР, — не мають законного легітимного статусу. Результати виборів цей статус їм дадуть. Ми, звичайно, не знаємо, кого там оберуть, але можемо припустити, що в умовах, коли терористи повністю контролюють ситуацію, звичайно, вони нікого іншого до перемоги не допустять. Зрозуміло, що ці результати були б на їхню користь. І тоді з ними певним чином доведеться рахуватися, тому що за ними стоятиме якесь волевиявлення, навіть якщо воно незаконне. Росії зміцнювати позиції бойовиків жодного сенсу немає. Набагато простіше їх тасувати, як карти в колоді.

Певна ймовірність проведення таких виборів присутня. Якщо порівнювати ймовірність проведення виборів бойовиками з імовірністю проведення виборів за українським законодавством, то, напевно, в першому випадку шанси кращі, тому що для того, щоб організувати вибори, як того вимагає Київ, потрібно розгорнути міжнародну миротворчу місію під егідою ОБСЄ, взяти під контроль якимось чином кордон... Формула Штайнмайєра, напевно, є малоздійсненною. І вона в певному сенсі ставить у глухий кут сторони конфлікту. Думаю, що треба наполягати все ж на наших умовах.

Безумовно, перенесення виборів — це позитивний сигнал, хоча я б не сказав, що він дуже обнадіює. Але це свідчить про те, що в бойовиків не все йде як по маслу, як вони цього хотіли. І ми ще раз переконалися в тому, що самі вони нічого не вирішують, тому що не побачили жодної раціональної причини, яка б зумовила перенесення цих виборів.

Юрій Карін, головний редактор сайту "Інформаційний опір", військовий експерт:

Путін не прагне проводити вибори на Донбасі за українським законодавством. Перенесення виборів — тактичний хід у світлі переговорних і санкційних процесів. Кремль зібрався зробити цей фарс, узаконити владу, узаконити ці республіки. Ми пам'ятаємо підсумки референдуму: ніхто не визнав ці квазіреспубліки. Самі росіяни побоялися визнавати. Для Росії вихлоп від виборів буде приблизно таким самим, і в мінусах вони отримають те, про що попереджали раніше, — посилення санкцій. Це була б ескалація ситуації, адже не забезпечене виборче право населення Донбасу, тому що ми маємо близько 1,5 млн біженців і внутрішньо переміщених осіб, які повинні брати участь у виборах на Донбасі. Не кажучи вже про питання безпеки. Тобто вони зробили заділ у вигляді "праймеріз", яким можуть торгуватися. Проведення виборів вони зі свого арсеналу не прибрали — коли-небудь це спливе.

Чи відбудуться ці вибори? Може бути все що завгодно. За логікою речей зрозуміло, для чого це і чим загрожує. Для України єдиний правильний вихід — проведення виборів вже після всього іншого. Тому що російські окупаційні війська зараз замаскують під "народну міліцію". Так і буде, третього не дано. Кордон вони взагалі не хочуть віддавати. Про яку безпеку може йти мова?!

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному