RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Порошенко боїться тих, в кого є гроші, та вирішив покарати навіть Ющенка - Олександр Онищенко

На Заході зрозуміли, що всі схеми в Україні залишилися ті ж самі, але стало ще гірше

На Заході зрозуміли, що всі схеми в Україні залишилися ті ж самі, але стало ще гірше Олександр Онищенко Фото: forum.hr

Чиновники, які залишають владу, розуміють, що ще є можливість уникнути відповідальності за свої рішення, якщо відійти від президента України Петра Порошенка до початку виборчої кампанії. Втрата соратників та низький рейтинг не завадять Порошенкові піти на другий президентський термін. На думку народного депутата України ОЛЕКСАНДРА ОНИЩЕНКА, зараз у Порошенка достатньо ресурсів для створення нових політичних проектів.

Про це, а також про справу проти себе та проблеми нинішньої влади України Онищенко розповів в інтерв'ю "Апострофу".

- Рівно рік тому, 5 липня, Верховна Рада України таки зняла з вас недоторканність, після чого ви емігрували. Як би ви могли оцінити цей рік вашого життя?

- Так, а що тут можна оцінювати? Я перетворився на політемігранта, став борцем з чинною владою, і в якомусь сенсі - навіть борцем з корупцією у вищих ешелонах влади (сміється). Всі сподівалися, що я втечу в Росію, тоді у них вийшло би зробити з мене зрадника. Хто знав, що я поїду в Європу, та ще й заговорю? Рік мене оголошували в Інтерпол, але не надто вдалося, тому зараз, думаю, намагатимуться запускати нові акції.

- А з чим, на вашу думку, пов'язане рішення Інтерполу зняти з розшуку вас і низку інших українських політиків-втікачів?

- В Інтерполі зрозуміли, що їх теж використовують в якихось місцевих політичних іграх. Щодо моєї справи, то її розглядало міністерство закордонних справ однієї з європейських держав. Як результат - мені дали політичний притулок в одній з європейських країн.

- Судячи з того, як ви засмагли, думаю, це десь ближче до моря.

- Можливо. Завдяки цьому політпритулку було звільнено мою маму, тому що притулок надали і всім членам моєї родини. До речі, питання екстрадиції моєї матері буде розглядатися по суті в іспанському суді. Це ж нонсенс, як жінку, якій 72 роки, можна вважати організатором злочинної групи? Подивимося, які доводи українська сторона наведе цього разу і як поставляться в Європі до цієї справи. Це вже скоро буде.

- Судячи з реакції генпрокурора України Юрія Луценка, влада не сприймає це рішення Інтерполу як програш.

- Згідно з конвенцією, людей, які отримали політичний притулок, не можуть оголошувати в розшук, тому нехай вони самі займаються піар-акціями. Вони цілий рік оголошували мене в розшук, а тепер цілий рік будуть розповідати про те, як вони будуть мене заочно судити. Нехай спочатку шанують правила і законодавства за європейськими конвенціями.

- В Україні європейські конвенції не дуже працюють.

- Ну, ми ж йдемо в Європу.

- Останнім часом сталося кілька гучних затримань, деяким політикам вручили підозру. З чим пов'язані подібні "активні" дії з боку правоохоронних органів?

- Це тільки початок - тепер будуть з кожної групи всіх потихеньку смикати. Це робиться для того, щоб правильно голосували. Якщо раніше їх купували - то зараз людей будуть просто чіпляти на гачок, залякують. А ще краще - зняти з них недоторканність. Тоді точно будуть робити все, що їм скажуть. З парламенту роблять просто посміховисько. Це все веде до узурпації влади.

- А що відносно повторного затримання Валерія Пісного (обвинувачений у "газовій справі Онищенка", - "Апостроф")? У себе на Facebook ви написали, що це дно і ментівське свавілля. Чи не вважаєте, що це своєрідний "привіт" вам?

- Абсолютно. Валера зараз просто заручник ситуації. Мало того, що НАБУ не виконує своїх функцій абсолютно і займається тільки піаром, так вони ще все більше перетворюються на каральний орган. Пісного поламали, в прямому сенсі слова. Йому скрутили хребет і зробили інвалідом. Людина тепер на візку. Вони просто знущаються з нього там і мстяться мені таким чином.

- Нещодавно ваш адвокат назвав абстракцією, переданий 30 травня Антикорупційною прокуратурою до суду обвинувальний акт у "газовій справі", в якій ви фігуруєте разом із двома десятки підозрюваних. Які є підстави так вважати?

- Всі. Це тільки НАБУ думає інакше. Але це все повний фейк. Це люди, які нічого не розуміють в економіці і вводять в оману весь народ якоюсь газовою справою і тим, що хтось щось там крав. Якщо ви візьмете калькулятор і порахуєте, то зрозумієте, що всі ці схеми, які малюють нам - абстракція. Вони просто чисті ідіоти. Ось, хочете порахувати? Заради інтересу.

- Ну, спробуймо.

- Ось дивіться, ціна газу, встановлена Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), становить близько 7500 грн за 1000 кубічних метрів. Щоб комерційні компанії продавали газ, вони продають газ приблизно на 10% дешевше, вони конкурують з "Нафтогазом", який продає за ціною НКРЕКП приблизно за 6800-6900 грн за тис. куб. м. Це щоб ви розуміли пропорції. Ціна НКРЕКП змінюється. Припустимо, якщо зараз ціна газу НКРЕКП 6500 грн за тис. куб. м то продають по 6000 грн за тис. куб. м цілеспрямовано.

Я беру звичайний приклад: припустимо НКРЕКП встановила ціну газу - 7000 грн за тис. куб. м, а продають завжди дешевше на 10%, тобто вже по 6300 грн за тис. куб. м. Рента з цього газу становить 70%. Дивіться як нас всіх вводять в оману. Вони кажуть, що Онищенко продавав газ на своїх підприємствах по 5000 грн за тис. куб. м, а сам перепродував за 6500 грн за тис. куб. м, а всі ці гроші залишав у себе в кишенях. Тобто, для чого взагалі ввели ці 70% ренти - щоб віджати цей бізнес і рейдернути його. Прикладом є, щоб ви розуміли, компанія "Карпатигаз", яка платила податки, всі ренти, завела 4 мільярди інвестицій, а в результаті...

- "Укргазвидобування" висунуло їм позов щодо розірвання договору спільної діяльності (СД) в Арбітражному інституті Торгової палати Стокгольма.

- Так, розумієте, вони хороші були, але у них все одно все відібрали. Тому ввели спеціально цю ренту в 70%, щоб компанії працювали в збиток. Повернімося до нашого прикладу. Якщо ви рахуєте газ за ціною НКРЕКП в 7000 грн за тис. куб. м, то 70% від 7000 грн це скільки?

- 4900 гривень.

- НАБУ каже, що Онищенко продавав газ не по 4900 грн за тис. куб. м, а продавав по 3500 грн за тис. куб. м, а ось цю різницю у 1400 грн він клав собі в кишеню, заробляв. Ви розумієте тепер, настільки вони тупі? Вони навіть не знають, що у цих сумах є така річ, яка називається ПДВ, податок на додану вартість. От ви знаєте, скільки у нас в країні ПДВ?

- 20%.

- Так, тобто, якщо газ по 7000 грн за тис. куб. м, то значить, ми повинні відразу платити 20% - 1400 гривень. Але вони навіть цього не розуміють. Навіть якщо я продаю газ по 5000 грн за тис. куб. м, а якщо я з іншої компанії продаю по 7000 грн за тис. куб. м, то я все одно плачу ПДВ і з 5000 грн, і з 7000 грн теж. Як би я не перепродував, але з кінцевої суми я все одно плачу ПДВ. Далі дивіться, вони не знають і того, що всі газові компанії платять "Укргазвидобуванню" за підготовку газу. І ця сума - близько 550 гривень кожен місяць за кожну 1000 куб. м, плюс близько 100 гривень за метанол для того, щоб виробляти газ. Це вже 650 гривень, це те, що йде на "Укргазвидобування". Ось тепер порахуйте: 4900 гривень – рента, плюс 1300 гривень - ПДВ, плюс 550 гривень за підготовку та 100 гривень за метанол. Що виходить?

- 6950 гривень.

- Що міг вкрасти Онищенко?

- Судячи з ваших слів - нічого. Але на що тоді розраховує НАБУ? Якщо настільки непрофесійно підготовлена доказова база?

- Дивіться, вони зараз зрозуміли, що до чого і почали звинувачувати Романа Насірова (голова ДФС України з 5 травня 2015 року по 3 березня 2017 року, зараз відсторонений від посади, - "Апостроф"), який надав відстрочку на сплату рентних платежів. Вона була відстрочена, але відстрочено офіційно. Є підписаний договір з Податковою адміністрацією про офіційне відстрочення. І умова цієї відстрочки така, що ми купили, це як би ми взяли кредит, близько 30% річних. Податкова має з цього зиск. А під заставу вона забирає у нас компанію, яка видобуває газ. Тобто, якщо ми не заплатимо протягом року відстрочену ренту, просто весь газ, який видобувається, йде на рахунок держави, щоб погасити цю ренту. Що зараз і відбувається: весь газ, що видобувається цими компаніями, він просто йде на погашення рентних платежів. А насправді вони просто хотіли їх прибрати. Я ж наводив приклад компанії "Карпатигаз", у якої засновники шведи, які просто вклали шалені гроші, у них відібрали компанію, відібрали 4 мільярди інвестицій, з ними розірвали договір про спільну діяльність попри те, що вони все платили.

Судове засідання у справі Романа Насірова Фото: Олександр Гончаров / Апостроф

- Як оцінюєте перспективи вашої справи?

- А що справа? Якщо передадуть судді Бобровнику (суддя Солом'янського суду Києва Олександр Бобровник, який веде справу Романа Насірова, - "Апостроф"), наприклад, у якийсь черговий суд, то як воно ще може розподілятися. Я вам розповів суть справи.

- На європейські суди розраховуєте?

- Так, тому для мене дуже важливо, що буде зараз. Мені цікаво, що буде по мої мамі. Це ж як би одна справа. Думаю, найближчим часом буде рішення Європейського суду та його відношення до всієї цієї газової справи.

- Як оцінюєте останнє рішення Стокгольмського арбітражу по розгляду справи "Нафтогазу" та "Газпрому"?

- Слухайте, це ж комерційні відносини. Якщо брали газ і не платили. Я сильно не занурювався в ту проблему, тому не можу точно говорити. Старе керівництво на новому кодексі застосовувало певне законодавство. Але якщо держава встановила ці закони, всі працювали за ними. Через 3 або 4 роки починають заарештовувати всіх податківців і робити це усвідомлено. Хто відповідає за це? Люди, які працюють, вони повинні відповідати за те, що хтось вводив якісь проекти законів чи ще щось? До чого ми прийдемо? До зміни президента, до зміни влади, прийде новий уряд. Він так само скаже, що все, що ви робили - не те. І будуть всіх саджати до в’язниці. Тому потрібно керуватися тим законодавством, яке існує на даний момент, а не так, що влада змінилася, якщо ти сплачував податки за тими законами, то всіх у в’язницю.

- Буквально після розмов про зустріч з вами НАБУ активно взялося за Миколу Мартиненка. Що переслідували ініціатори цього процесу?

- Мартиненком займалися до того. Насправді в НАБУ, там же керує не [Артем] Ситник, а всім керує перший заступник директора НАБУ Гізо Углава, а Ситник - це просто так. Гізо Углава – людина з команди Міхеїла Саакашвілі. Враховуючи, що Саакашвілі і компанія займаються зараз антикорупційною піар-акцією, Гізо Углава чітко виконує все, що необхідно для підтримки Саакашвілі.

- А які стосунки у Саакашвілі з Порошенком? Чи ви вважаєте, що Гізо Углава наскільки незалежний від рішень президента?

- Ви ж розумієте, вони всі ходять в Адміністрацію президента. Є люди, яким вони махають головою і кажуть: "Давайте, глушіть". А є люди, яким кажуть: "Почекайте, не поспішайте". Їх політика - така. Якщо їм дають добро глушити, то вони починають. І зараз вони отримали завдання - максимальну кількість людей підвести під суд. А у випадку з Гізо Углавою, то він виконує чітко визначені завдання - частина від президента, але в основному працює на піар грузинської мафії. А зараз ГПУ порушила по ньому кілька справ у частині ухилення від сплати податків та приховуванні громадянства Грузії. Тобто в самому НАБУ працюють корупціонери, які не дотримуються чинного законодавства.

- Конкретно у випадку з Миколою Мартиненком, що це було?

- Ні Ситник, ні [Назар] Холодницький ніколи не вийдуть зі мною на діалог перед усіма журналістами. Запитайте у телеканалу ZIK, коли вони запросили Ситника і сказали: "У нас зараз Онищенко на проводі, можете висловити йому всі претензії, нехай він пояснить". Ситник мало того, що відмовився, так ще й сказав, що піде, тому що це провокація. Холодницький же недавно зробив десь заяву, що я не хочу зустрічатися. Але НАБУ зі мною регулярно виходить на зв'язок і скаржиться, що це якраз Холодницький їх не пускає на зустріч зі мною.

Це люди, які займаються піар-акціями, надувають щоки, ходять на прес-конференції і розповідають, як вони щось роблять. А реально, коли дійде до справи і коли треба говорити про правові норми всіх цих справ, то ці люди виявляються далекими, ні в чому не розбираються і не розуміють.

- Як в такому разі закінчиться справа Мартиненка?

- Зважаючи на те, що вони ще в лютому 2016 року або в березні викликали мене дати свідчення на Мартиненка, то у них, я так думаю, особливо немає матеріалу. Якби вони хотіли, то вже давно могли його закрити.

Екс-народний депутат Микола Мартиненко під час засідання Апеляційного суду Києва Фото: УНІАН

- А що вони хотіли від вас дізнатися у 2016 році?

- Просили дати проти нього свідчення.

- А перед його затриманням з вами виходили на зв'язок?

- Виходили.

- До затримання чи після?

- І до, і після.

- А хто виходив?

- Керівництво.

- Яке керівництво?

- Одні з начальників управління.

- І що ви їм відповіли?

- А нічого їм не відповів. Вони не дочекаються, щоб я давав свідчення проти Мартиненка. Я ж розумію, що точно так само, як вони просять мене давати свідчення на Мартиненка, точно так само вони ходять і просять усіх дати свідчення на мене. З усіх, хто там підписував угоди, я нікого не бачив і навіть не знаю. Тому у них там не клеїться. Серед мого кола спілкування вони ходять до всіх, просять дати свідчення на мене в обмін на якісь....

- А що пропонують?

- Так що вони можуть пропонувати? Мені пропонували угоду зі слідством. Розумієте, люди, які дійсно перебувають у СІЗО і тюрмі, коли їм пропонують щось розповісти в обмін на свободу - я їх навіть не засуджую. Подивимося, хто що буде розповідати в суді. Тому що пояснення в суді – останній фактор будь-якої кримінальної справи.

- Після затримання Мартиненка з'явилося безліч припущень, що доля коаліції після цієї справи під загрозою. Наскільки доля цієї самої коаліції залежить від справи Мартиненка?

- Я так думаю, що коаліція тримається через те, що доля Мартиненка підвисла. Його не чіпають і захищають, коаліція тримається. А якщо все почне хитатися, то справа Мартиненка знову почне рухатися.

- Які кроки може робити влада, щоб зберегти коаліцію, яка зараз тримається незрозуміло на кому і на чому?

- Ситуація в країні жахлива, всім жити стало тільки гірше. Бізнесу немає, тобто інвестицій у країну ніяких немає. Ясно, що живеться добре тільки одним людям, не буду говорити кому - і так зрозуміло. Ми прийшли до того, що скоро через брак фінансів, через те, що у людей немає грошей, то вся країна, вся політична еліта буде жити на зарплату, якщо вона правильно буде поводитися. А якщо вона неправильно буде поводитися, то ніхто нічого не буде отримувати.

- 7 червня минула третя річниця президентства Порошенка. Що скажете про підсумки його роботи?

- Так добре ще ніколи не було (сміється).

- А якщо все ж говорити про якісь конкретні результати? Ось, на прес-конференції президент, наприклад, сказав, що у нас зараз безпрецедентний рівень свободи. Схоже на правду?

- Всі ЗМІ вже під контролем Адміністрації президента, яка свобода? Всіх підслуховують, на всіх заводять кримінальні справи. Чи не на кожного в парламенті є кейс. Ніякого інакомислення немає. Наприклад, [Андрія] Артеменка і Сашу Боровика за те, що вони думали по-іншому, позбавили громадянства і закрили в'їзд в Україну. Добре, їх можна було позбавити громадянства, але до чого тут в'їзд, чим вони завинили, що зробили? І таких прикладів безліч. Обіцяв всім закінчити війну, але вона триває. Значить, вона комусь на користь. В економіці нуль, курс виріс у порівнянні з тим, що було, в 3,5 рази. Тарифи піднялися, пенсії не піднялися, ще менші стали. Людям стало жити набагато гірше. Не розвиваються бізнес, сільське господарство, країна бідніє, котиться в прірву. Через рік буде масштабна катастрофа. Це божевільна кількість кредитів і фінансової допомоги - країна винна просто космічну суму.

- У такій ситуації в Порошенка є шанс піти на другий термін? На тій же прес-конференції він досить неоднозначно відповів про те, збирається чи не збирається йти.

- Він піде на другий термін - 100%. І те, що розповідають, що поставить замість себе якогось Луценка, такого не буде. Він сам піде.

- А підтримка в нього буде?

- Ви ж дивилися соціологію, підтримки ніякої немає, будуть придумані якісь схеми. У нього зараз величезний фінансовий ресурс в руках. Завдяки цьому ресурсу будуть включені всі можливі схеми для того, щоб виграти ці вибори. Буде допущена купа різних партій.

- Які будуть відкушувати електорат у інших.

- Абсолютно. Буде створено додатковий "Опозиційний блок". Коли у людей величезний фінансовий ресурс, вони можуть собі це дозволити.

- Виходить, що в Адміністрації президента є ресурси для перемоги на президентських виборах?

- Звичайно, у них є для цього всі фінанси. Все, що там розповідають, Нацбанк, всі корупційні скандали, коли виникають, це все підконтрольне Адміністрації президента.

- А хто може протистояти зараз партії влади з тих політичних сил, які є?

- [Юлія] Тимошенко може, "Самопоміч" може, "Опозиційний блок", в принципі, теж.

- Об'єднавшись? Тому що перераховані вами сили окремо не мають такого рівня підтримки, щоб йти самостійно на вибори.

- Чому? У БПП взагалі впав рівень, дай Боже, щоб у них було 4%. Згадаєте мої слова.

- Так і запишемо. Варто ще чекати гучних антикорупційних справ?

- Хіба що вони самі себе будуть садити. Більше нікого просто вже ловити. Нинішня влада і очолює всю теперішню корупцію. Я не розумію, кого вони хочуть ще ловити. Вони хочуть ловити тих, хто був при владі 5 або 10 років тому. Нехай займаються тими, хто зараз у владі. Ви бачили, щоб хоч проти одного депутата БПП було порушено кримінальну справу? Такого немає, а смикають опозиціонерів, "Відродження", скрізь потроху, з кожної партії потроху, щоб їх хоч якось підчепити на гачок. Нікого ж не смикають з БПП.

- Тих же Ігоря Кононенка, Олександра Грановського і Олександра Третьякова (нардепи фракції БПП, соратники Порошенка, - "Апостроф") було б за що смикнути?

- Звичайно. Але вони ж нікого не чіпають. І куди НАБУ дивиться? Воно помічає корупцію у них? НАБУ помічає корупцію тільки у тих, хто не вигідний для партії влади.

- Чим займаються зараз Кононенко, Грановський, Третьяков? Збереглися схеми купівлі голосів у парламенті, про які ви неодноразово заявляли?

- Мене вже рік немає, тому я не знаю, хто чим там займається, і не надто цікавлюсь. Але навряд чи щось змінилося.

- Зараз триває парад відставок. Нещодавно подав у відставку наближений до Порошенка міністр інформполітики Юрій Стець, зараз ось стало відомо, що глава правління ПриватБанку Олександр Шлапак подає у відставку. Як оцінюєте розклад сил?

- Чим ближче вибори, тим буде більше відставок. Вони розуміють, чим це все може закінчитися, тому краще зараз від цього відійти... Навчені гірким досвідом, тому намагаються раніше піти. Вони ж всі розуміють, хто, чим і як займається, і чим це все може закінчитися. Ніхто не вірить у свого лідера.

- Ви маєте на увазі дострокові парламентські?

- Взагалі, і президентські, і парламентські. Скільки там залишилося, 2 роки. Чим ближче вибори, тим більше людей будуть прибирати з оточення. Але я б на місці Порошенка робив би перевибори зараз. Зараз у нього рейтинг 5%. Навряд чи він буде збільшуватися, тільки падатиме.

Але якщо навіть Порошенко досидить до кінця свого терміну, все його оточення, олігархи, які зараз з ним цілуються, різко відвернуться від нього і побіжать у зворотний бік. І він залишиться один біля порожнього корита. Просто незрозуміло, куди він побіжить далі, на нього ж ніде не чекають, він чіпляється зубами-ногами за президентське крісло і хоче будь-якою ціною не допустити перевиборів.

- З 11 червня для українців починається безвізовий режим з ЄС. Як влада буде використовувати це рішення?

- Безвіз - певний плюс, так. Це те, що обіцяли і нарешті виконали. Тому я б на місці влади почав терміново дострокові вибори і спробував це якось використовувати. Осінь - оптимальний час. Зараз же люди почнуть їздити в Європу, побачать контраст. Потім це все може погано для них закінчитися.

- А взяти парламентську більшість буде реально?

- Не більшість, але хоч щось набрати. Далі буде ще важче й гірше. Чим більше народ буде розуміти, що відбувається, тим більше вони будуть втрачати рейтинги і будуть програвати.

- Як нині оцінюєте відносини прем'єр-міністра Володимира Гройсмана з Петром Порошенком? Є у нього політичне майбутнє як у самостійного гравця?

- Нічого хорошого в економіці за час свого прем'єрства він не зробив. Як і нічого для того, щоб людям жилося добре. Тому, я так думаю, він теж намагається відсторонитися від Порошенка й стати самостійною фігурою. Тому що сам розуміє, що один із тих, чиїми руками це робиться, - наслідків не уникнути. Потім з нього теж будуть знімати скальп.

- Ви раніше в інтерв'ю детально розповідали про те, як зросли активи Порошенка. У яких сферах він зберігає інтереси?

- Мені зараз важко давати оцінку – вже тривалий час я не стежу за цим. Я так розумію, що весь бізнес вони і так ведуть, а практично всі державні підприємства - під їх керівництвом. Якщо раніше якось брав участь "Народний фронт", то зараз практично все перейшло під нього - у НФ все менше і менше залишається активів.

- А чому раніше була можливість домовлятися?

- Раніше була все-таки залежність: "Народний фронт" виграв парламентські вибори, у них була достатня кількість людей в Раді. Але з часом, я так розумію, що робив Порошенко - він підробляв кримінальні справи на людей з "Народного фронту", підвішував багатьох на гачок, як Мартиненка. А коли на людей купа компромату, купа кримінальних справ, то вони стали слабшими, втратили своє ім'я. Об'єднавшись з коаліцією, вони знищили рейтинг БПП своїм ім’ям. Грубо кажучи, якщо у них 2%, а у БПП було 20%, а стало 11% на двох.

- Якщо рік тому основні зусилля були спрямовані саме на розширення бізнес-активів президентської групи, то зараз, судячи з останніх рішень і того, що відбувається, більше схоже на закручування гайок щодо малого бізнесу і населення. Для чого це робиться?

- Повна узурпація. Чому це робиться? Тому що, коли люди розуміють, що рейтингу не буде, а добрими справами вони нічого не можуть домогтися, залишається єдиний варіант - тримати в страху. Вони діють як в азіатських країнах колишнього Радянського Союзу.

- А на ситуацію в Росії це схоже?

- У Росії там хоч економіка якось розвинена, навіть санкції її не вбили. Тому там немає такої бідності, як у нас. В Росії йде постійне наповнення бюджету – вони продають газ, нафту.

- А як Порошенкові вдається опинятися в різних безглуздих ситуаціях? Як було з футболкою сина, ранковим тренуванням дружини на каналі Ахметова.

- Проблема Порошенка - в тому, що у нього немає людей, що йому немає на кого спертися. У нього немає нормальної команди, яка могла б йому радити, тих самих піарників, які могли б правильно підказувати. Тому постійно відбуваються незрозумілі ситуації. Такої кількості помилок, як допустив Порошенко, не робив ніхто. Аж до того, що він постійно м'ятий ходить. То закриє соцмережі, налаштувавши проти себе все молоде населення. Він постійно викидає якісь трюки, через які все більше і більше людей від нього відвертається.

Мітинг студентів та школярів на підтримку соцмережі "Вконтакте" Фото: phl.ua

Для нього велика проблема розлучатися з грошима, платити комусь. Тобто грошові потоки збільшилися, ресурс збільшився, а витрачати цей ресурс ніхто не любить. Це я вам кажу з власного досвіду. Жадібність породжує бідність.

- Що з вашими плівками? Після прес-конференції Порошенка ви обіцяли опублікувати щось з його голосом. Будете?

- Що не кажи - все марно. Враховуючи, що медіа під контролем, тому що тільки не відбувалося, ви пам'ятаєте офшорні компанії, інформацію про те, скільки податків платить Порошенко в Росії, інформацію про його прибутки, по військових справах майже щотижня щось з’являється. Але ніхто на це не реагував. Тому одним скандалом більше, одним скандалом менше - зараз не той час, коли хтось буде звертати на це увагу.

У цієї влади є страх перед тими, в кого є гроші. Тому що вони бояться, що ці гроші можуть застосувати проти них, для боротьби проти них. Дивіться, він же практично знищив всіх олігархів, практично помножив на нуль, поступово зменшуючи і зменшуючи їх статки. Тому у нас всі інші йдуть в мінуси.

- А відставка Валерії Гонтаревої теж пов'язана з таким страхом?

- Їй зараз потрібно думати, як закрити всі ці справи, що вона накоїла. Грубо кажучи, вона 3 роки попрацювала на керівництво, наробила багато справ: закриття банків, фінансування цих банків та інше. То весь наступний рік вона буде думати, як це все зам'яти або куди втекти, або куди їй прилаштуватися, щоб там не було наслідків. Вона - одна з тих, хто найбільше там накоїв справ. Ви ж розумієте, чим вони займалися. У багатьох бізнесменів були якісь банки, вони автоматично банкрутували, активи забирали, тривало одне велике рейдерство, а через Фонд гарантування вкладів викуповувалися за безцінь на свої компанії.

- Хто може тепер підхопити її роботу, у вас є якесь припущення?

- Я не знаю, знайдуть якогось камікадзе, який погодиться.

- Як будуть розвиватися відносини української влади із західними партнерами зараз?

- Захід сліпо вірив у цю Революцію Гідності і те, що в Україні змінилася влада і ми дійсно йдемо в Європу, і у нас будуть реформи. То зараз на Заході зрозуміли, що замінили одних людей на інших, а всі схеми залишилися ті ж самі, тільки стало ще гірше. Я спілкуюся на Заході з багатьма політиками, дійсно люди розуміють це і дуже жалкують про те, що сталося в Україні. Тому я не думаю, що в світі ще знайдуться країни, які будуть і далі підтримувати Україну при тій корупції, крадіжках, які існують. І все, як проводяться ці реформи, яка реальна ситуація в Україні – про це вже давно всі знають на Заході.

- А ось недавня зустріч Трампа, практично одночасно з Павлом Клімкіним та Сергієм Лавровим, з таким дуже неоднозначним закликом помиритися. А пізніше, хоча й коротка, але зустріч Трампа з Порошенком. Як оцінюєте ці зустрічі?

- Трамп просто хоче піти від проблем. Надія на те, що він буде підтримувати Україну, то цього стовідсотково не буде. Трамп займається тільки розвитком американської економіки. Тобто, щоб вийти з цієї ситуації, з України, його завдання - погасити цей конфлікт, щоб не нести той тягар, не допомагати Україні, не надавати фінансування та інше. Вони хочуть позбутися цього. Швидше за все, проблема України буде перекладена на Німеччину. Я думаю, що Ангела Меркель буде єдиною, хто буде уважний до України і буде думати, як врегулювати цей конфлікт між Україною і Росією. А у Трампа немає ніякого інтересу, і він не буде більше цим займатися.

Захід хоче зупинити конфлікт, виконати Мінські домовленості. Але нашій верхівці це невигідно. Для них це все бізнес. Тому вони дуже засумували останнім часом. Вони ж розуміють, що західні країни будуть намагатися закінчити війну і конфлікт з Росією. Вічно це тривати не може.

- Останній місяць активніше йшли судові засідання по справі Віктора Януковича. Доказова база також не вражає. Як оцінюєте дії влади в цьому напрямку?

- Знаєте, я не хочу засуджувати Януковича, когось ще, хто б не брав участь у тих справах. Я хочу сказати, що все це він міг би цілком робити з економічною вигодою для держави. Ті люди принесли хоч якусь користь. А зараз така політика, що всіх треба посадити, на всіх треба завести кримінальні справи, всіх потрібно закрити. Я проти люстрації. Тому що раніше працювали проти влади, мільйони людей звільнили тільки через те, що вони не мають права працювати на державних посадах, я проти цього. Потрібно думати про те, як зробити економічно вигідно для держави. Тобто, якщо є така можливість, надати амністію тим людям, які, можливо, і завинили, але можуть економічно допомогти всій країні. А завтра прийде інша влада і скаже: ті, хто працював при цій владі, тепер не мають права працювати. Це теж неправильно.

- До речі, на допити ходить і Віктор Ющенко.

- Напевно Порошенко згадав, що він колись не призначив Порошенка прем'єр-міністром, а Тимошенко, тому в нього заграла стара образа. Тут вже навіть кумівство не допомагає, тому вирішив і Ющенка покарати.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному