RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Нагляд за Гройсманом: навіщо Порошенко поміняв заступників глави АП

Дмитро Шимків вирішив повернутися в бізнес

Дмитро Шимків вирішив повернутися в бізнес Фото: УНІАН

Президент Петро Порошенко знову змінив керівництво своєї адміністрації. Як прогнозував "Апостроф", у п'ятницю, 31 серпня, глава держави одним указом звільнив Дмитра Шимківа з посади заступника глави АП Ігоря Райніна, а іншим – призначив колишнього заступника міністра фінансів Сергія Марченка замість нього. Це вже друга перестановка на настільки високому рівні за це літо і напередодні нового політичного сезону з президентською кампанією. Чим вона була викликана, розбирався "Апостроф".

Шимків отримав контракт

На брифінг з приводу рокіровки, який в той же день відбувся в Адміністрації президента, Дмитро Шимків та Сергій Марченко прийшли удвох. "Я вирішив повернутися до того, що мене надихає – до бізнесу", - заявив Шимків, більшу частину виступу присвятивши проектам, якими він займався в АП.

Зазначимо, Шимків курирував адміністративні, соціальні та економічні реформи й оновлення діяльності самого президентського апарату. Він також був співголовою Виконавчого комітету реформ та секретарем Національної ради реформ (консультативно-дорадчий орган при голові держави).

У липні 2014 року директора українського офісу компанії Microsoft Шимківа запросив на роботу в АП її тодішній керівник Борис Ложкін. Поширену думку про Шимківа як члена команди Ложкіна в оточенні останнього спростовують. "Це не так. Після відставки з АП Ложкін його не бачив. Шимків хотів звільнитися вже роки три, по-моєму. Взагалі незрозуміло, чим він там займався останнім часом... Раз пішов – прапор йому в руки: в хорошому сенсі..." – говорить співрозмовник, вхожий в АП.

На прохання "Апострофа" уточнити місце переходу Шимків відповів, що найближчим часом про це стане відомо, а поки він не коментує. Джерело в самій адміністрації стверджує, що у Шимківа буде робота за контрактом за кордоном.

Марченко потрібен в Кабміні

Сергія Марченка пам'ятають більше за роботою в Міністерстві фінансів, де він був заступником міністра Олександра Данилюка, соратником якого нинішній заступник глави АП вважається. Після звільнення Данилюка в червні слідом покинув Мінфін і Марченко.

Примітно, що у нього є досвід роботи в АП, щоправда, не в штаті й за попереднього голови держави. Як і Данилюк, новопризначений заступник голови АП консультував адміністрацію президента Віктора Януковича в питаннях реформування країни.

Заступник глави АП України Дмитро Шимків залишив свою посаду. Новим заступником став колишній заступник міністра фінансів Сергій Марченко Фото: прес-служба президента

"Данилюк очолював так званий координаційний центр з упровадження економічних реформ і ходив на засідання Кабміну в якості контролера АП. Якщо міністр висловлював незгоду з планом робіт, намічених центром, Данилюк міг поскаржитися Акімовій (колишній перший заступник глави Адміністрації президента Януковича, – "Апостроф"), а та – Льовочкіну (колишній глава АП Януковича, – "Апостроф"), а той – вже доповісти главі держави, після чого слідував дзвінок "винуватцеві торжества". Не дивно, що Азаров (екс-прем'єр-міністр Микола Азаров, – "Апостроф") вважав за потрібне цікавитися думкою Данилюка на засіданнях уряду", - розповідає співрозмовник видання з числа колишніх високопоставлених співробітників АП.

Правда, сьогодні планування реформ в країні не буде головним завданням для новопризначеного заступника голови АП, вважають експерти. "Вікно реформ для цієї влади закрилося", - вважає виконавчий директор Фонду Блейзера Олег Устенко.

"Логіка призначення Марченка полягає в протидії уряду, який увійшов у конфлікт з АП", - вважає політолог Кость Бондаренко.

Колишня підлегла міністра Данилюка Вікторія Страхова доповнює: Марченко буде наглядачем Банкової на переговорах з МВФ і з питань державного бюджету (благо, цим він займався на попередній посаді в Мінфіні). "Політичний підтекст: Данилюк посварився з Гройсманом (глава уряду Володимир Гройсман, – "Апостроф") і пішов, Оксана (в.о. глави Мінфіну Оксана Маркарова, – "Апостроф") більше до команди прем'єра належить – як Банкова таке може пропустити? Де-факто Сергій буде виконувати ту роль, що Данилюк як заступник глави АП виконував за Яценюка (екс-прем'єр Арсеній Яценюк, – "Апостроф") з Яресько (екс-міністр фінансів в Кабінеті Яценюка Наталія Яресько, – "Апостроф") – написала Страхова на своїй сторінці в Facebook.

До речі, звільнення Шимківа вона називає помилковим кроком.

Виступаючи перед журналістами, сам Марченко заявив про плани реалізовувати курс президента в "найближчі місяці й роки". Проте термін може скорегувати президентська кампанія.

Інша гучна відставка, яку одночасно очікували ЗМІ – заступника глави АП Олексія Філатова, відповідального за юридичні питання, знята з порядку денного. Джерело, вхоже до Адміністрації президента, очікує, що Філатов, який нібито також бажає за своєї волі покинути АП, залишається далі курирувати судову реформу. "Інакше, як у випадку Павленка, скажуть, що, мовляв, це визнання провалу", - стверджує інший співрозмовник.

Як повідомляв "Апостроф", Ростилав Павленко, який в Адміністрації президента курирував гуманітарну політику, займаючись, зокрема, питанням надання православній церкві в Україні автокефалії, перейшов на роботу в Національний інститут стратегічних досліджень. Всупереч офіційній версії, існує думка, що Павленко звільнили через ситуацію з наданням томосу про автокефалію, події навколо якого розвиваються не на користь президентської команди.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України