RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Перший на вихід: Гриценко втрачає важливого союзника

Масштабного об'єднання навколо Гриценка так і не сталося

Масштабного об'єднання навколо Гриценка так і не сталося Лідер політичної партії "Громадянська позиція" Анатолій Гриценко Фото: uacrisis.org

За два з половиною місяці до офіційного старту виборчої гонки команду лідера партії "Громадянська позиція" Анатолія Гриценка готується покинути важливий союзник. Йдеться про лідера партії "Народний контроль" Дмитра Добродомова. У подробицях "розлучення" двох відомих політиків розбирався "Апостроф".

Минулого тижня в деяких ЗМІ з'явилася інформація про те, що народний депутат Дмитро Добродомов може згорнути співпрацю з Анатолієм Гриценком. Нагадаємо, ще навесні обидва політики оголошували про своє об'єднання і про те, що демократична опозиція створює загальну політичну платформу "Народна довіра". Своїми цілями політики називали висунення єдиного кандидата в президенти і демонстрацію його команди з претендентами на п'ять ключових посад в країні: главу СБУ, міністра оборони, керівника Нацбанку, міністра закордонних справ і генпрокурора. Схоже, плани йдуть крахом в усіх напрямках.

Варто зазначити, що Гриценко вів переговори з багатьма політичними силами, позиціонуючи себе "третьою силою" на майбутніх президентських виборах. Зокрема, крім Добродомова Анатолію Гриценку вдалося домовитися з партією "Альтернатива" на чолі з екс-нардепом Єгором Фірсовим. А ось з "Самопоміччю" і "Демократичним альянсом" переговори завершилися нічим. Також Гриценко публічно згадував про те, що комунікує зі Святославом Вакарчуком. Але теж без особливих результатів. Переговори так і не привели до масштабного об'єднання продемократичних сил і висунення єдиного кандидата з прицілом на президентські вибори.

У вересні смуту в ряди соратників "першого непрохідного" (так він позиціонував себе під час президентських виборів-2010 - "Апостроф") внесла новина про співпрацю штабу Гриценка з одіозним нардепом Віктором Балогою, якого в ЗМІ навіть пророкували на пост глави виборчого штабу майбутнього кандидата в президенти. Сам Балога пізніше спростував дану інформацію, уточнивши, що він Гриценку лише допомагає, коли той просить. При цьому екс-глава Секретаріату президента Віктора Ющенка виступив за об'єднання Гриценка, Садового і Вакарчука. Правда, судячи з останніх подій, цьому збутися не судилося.

Справа в тому, що попри спроби об'єднатися (під Києвом навесні навіть з'явився спільний білборд Гриценка і Садового - "Апостроф"), вже в жовтні про свій похід в президенти офіційно заявив Андрій Садовий, до того ж зумівши домовитися про союз "Самопомочі" з "Демократичним альянсом". Це ще більше сплутало карти на умовно демократичному опозиційному полі.

Тим більше, наявність впливу Балоги на Гриценко, за інформацією нашого видання, не надто потішила не тільки потенційних союзників екс-міністра оборони, але і представників його команди.

Цікаво, що Добродомов в спілкуванні з "Апострофом" фактично підтвердив інформацію про свій можливий відхід.

"Свого часу ми з Анатолієм Гриценком говорили про об'єднання зусиль і створення спільної політичної платформи, яка допомогла б висунути єдиного кандидата від демократичної опозиції. Однак Анатолій Степанович оголосив себе кандидатом вже зараз і поставив інші демократичні партії перед фактом. Платформа не змогла досягти головної мети і об'єднати всіх. Крім Гриценка балотуватимуться також Садовій і Чумак. Актуальність платформи втрачена. Тому на з'їзді НК ("Народного контролю", який очолює Добродомов - "Апостроф") 27 жовтня ми вирішуватимемо, що робити з президентськими і парламентськими виборами, і не виключаю, що ми теж висунемо кандидата... Чи означає це розрив з Гриценком? Швидше так, ніж ні", - повідомив політик.

Дмитро Добродомов та Анатолій Гриценко Фото: facebook.com/dmytro.dobrodomov

По суті, об'єднання навколо Гриценка розвалюється. Ще однією важливою причиною такого демаршу в рядах прихильників Гриценка називають його нездатність домовлятися, яка вже стала притчею во язицех в українському політикумі.

"Апостроф" також звернувся за коментарем до соратників Гриценка, самому лідеру "Громадської позиції", а також його прес-секретарю Христині Бондаренко, однак коментаря з цього питання не отримав.

Такі сигнали, як вважає політичний експерт Петро Олещук, кажуть насамперед про неможливість консолідувати навколо себе своїх соратників, що надалі може обернутися крахом на майбутніх виборах.

"Після відмови Садового у співпраці, після того, як Гацько перейшов до команди Садового разом з ДемАльянсом – не можна сказати, що це якась сильна і потужна політична сила, але для кандидата, який прагне претендувати на щось, для нього принципово важливим є можливість не відлякувати своїх потенційних симпатиків, а навпаки їх максимально консолідувати і об'єднати їх – це досить поганий сигнал, який говорить про нездатність об'єднувати і мобілізувати соратників. Тому в кінцевому підсумку, це може поставити точку на надіях Гриценко стати президентом", - сказав Олещук "Апострофу".

Але, за інформацією нашого видання, певне посилення в команді Гриценка все ж таки сталося. Як повідомили джерела в оточенні політика, в команду лідера "Громадянської позиції" повернувся Олег Канівець – екс-нардеп Верховної Ради 7 скликання, який опинився в "Батьківщині" по протекції Гриценка, проте пізніше вийшов з фракції. Після цього він побив горщики з Гриценко, але все ж таки вирішив зробити політичний камбек. Але чи підсилить таке придбання Анатолія Степановича напередодні президентської кампанії?..

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному