RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Ми поки не довіряємо один одному: як в України обирали керівництво Антикорсуду

Як проходило перше засідання ВАС

Як проходило перше засідання ВАС Фото: Unian

У Кловському палаці 11 квітня 2019 року прийняли присягу 38 суддів Вищого антикорупційного суду (ВАС). Так, запуск довгоочікуваного суду вийшов на фінішну пряму. Залишалися лише дрібниці: дочекатися закінчення ремонту головної будівлі для ВАС, призначити голову та заступника, а також визначитися з датою початку роботи суду. Якщо перший пункт залежить від технічних моментів, то інші два вирішили 7 травня, коли провели перші організаційні збори. Однак обрати голову Антикорсуду виявилося не так просто: судді кілька разів провалювали голосування. Виною тому - внутрішні неузгодженості та особисті амбіції. Як проходили головні призначення в Антикорсуд, розбирався "Апостроф".

Гладко стелили, але жорстко вийшло

Перше робоче засідання Антикорупційного суду відбувалося в колишній будівлі Печерського районного суду. Тут його планують розмістити до закінчення ремонту в основній будівлі на вулиці Кривоноса в Києві. Єдиний плюс тимчасового "місця проживання" - це розташування в центрі столиці. Хоча з вигляду важко сказати, що в цій будівлі розміщується суд – будівля більше схожа на офісну. І тепер в її стінах можуть якийсь час судити великих корупціонерів.

Однак таке розташування зовсім не влаштовує 38 суддів Антикорсуду, які вважають, що будівля маленька і не може вмістити 200 співробітників апарату. Про це вони заявили на своєму першому робочому засіданні у вівторок, 7 травня.

Кожне з питань порядку денного викликало дискусію і суперечки. У такій атмосфері судді провели майже 8 годин.

Найбільше часу було витрачено на обрання голови Антикорсуду та його заступника. Незалежно один від одного два джерела серед суддів підтвердили "Апострофу", що ця процедура мала пройти гладко. За день до голосування вони між собою обговорили всіх кандидатів і можливих переможців.

"Не було ніякого політичного тиску або довгих суперечок всередині. У виборі кандидатур спрацювали особисті зв'язки і перше враження", - розповів не під запис один із членів суду.

Так, було вирішено висувати на посаду голови Олега Павлишина та Олену Танасевич. Перший - був фаворитом. Але під час голосування несподівано для всіх один із суддів запропонував розглянути ще й кандидатуру Маркіяна Галабали.

"Рішення висуватися я прийняв вчора ввечері, вже після того, як Павлишин та Танасевич повідомили про своє висунення", - поділився з "Апострофом" Галабала.

Із присутніх ніхто не заперечував проти висунення третього кандидата. Але проблеми виникли вже під час голосування.

У перший етап жоден із кандидатів не набрав необхідні 20 голосів: Павлишин - 14, Танасевич - 15, Галабала - 9. Останній після першого етапу був виключений через найнижчий результат. В умовний другий тур пройшли Павлишин та Танасевич, але і при повторному голосуванні вони не змогли подолати бар'єр у 20 голосів: 15 і 16 - відповідно.

Фото: Уніан

Згідно з нормами закону голосування проводиться до того часу, поки все-таки голова не буде обраний, розповів журналістам Олег Павлишин.

"Судді налаштовані на вибори", - додав він.

Яблуко розбрату

Перед повторним голосуванням було вирішено провести консультації, щоб прийти до консенсусу і зрозуміти, в чому проблема. Судді закрилися в одній із кімнат суду та емоційно обговорювали голосування. На це у них пішло близько півтори години. Час від часу з кабінету виходили похмурі судді, всім виглядом показуючи, що поки ніхто не пішов на поступки. Причина - соціальний статус суддів.

Після знайомства і призначення вони умовно поділилися на дві групи: тих, хто вийшов із судового середовища, і тих - хто з адвокатського. Через це ключові призначення стали яблуком розбрату. Так, адвокати вимагали, щоб хтось із їхніх представників був призначений на посаду заступника, якщо представник суддів стане главою. Або навпаки.

На посаду заступника висувалися суддя Віктор Маслов і адвокат Євген Крук. Але у адвокатів не було ніяких гарантій, що їхній кандидат не пролетить, якщо вони підтримають голову-суддю. Саме тому вони через ЗМІ поширювали інформацію, щоб Маслова визнали недоброчесним кандидатом, оскільки він задекларував автомобіль Daewoo Matiz 2013 року за заниженою від ринкової ціни вартості.

"Такий розподіл посад необхідний для балансу. Ми поки не довіряємо один одному, тому що мало знайомі. Думаю, коли ми спрацюємося і пізнаємо один одного трохи краще, це пройде", - пояснив один з членів суду в розмові з "Апострофом".

Але результат необхідний був негайно, тому після різних пропозицій компромісу все-таки було досягнуто. Так, суддя Павлишин вирішив більше не висувати свою кандидатуру, віддавши перевагу Танасевич, яка в попередніх голосуваннях двічі обійшла його на один голос.

Другим кандидатом судді відібрали Ольгу Саландяк. Але, як пізніше зізналися співрозмовники "Апострофа" в Антикорсуді, вона стала простим технічним кандидатом - всередині колективу було вирішено підтримувати харківську суддю Танасевич. Члени ВАС за її призначення головою суду віддали 23 голоси. Танасевич показала найвищий результат при відборі до суду, а її рішення на посаді судді не суперечили законодавству і не порушували права людини.

Аурелійус Гутаускас, член Громадської ради міжнародних експертів, які займалися відбором кадрів до Антикорсуду, також відгукнувся про неї позитивно. "Вона не була в нашому списку як "підозріла суддя", - прокоментував він "Апострофу".

Вийшовши на свій перший брифінг до журналістів, Танасевич була дуже затиснутою і неохоче відповідала на питання про майбутнє суду, роблячи відсилання до норм закону.

Фото: Уніан

"Поки складно сказати, які саме кроки будуть першими. Тому що це завдання з усіма невідомими: створення нового суду, нової спеціалізації. Будемо працювати і по ходу справи вирішувати проблеми, що виникатимуть", - означала головні завдання голова ВАС.

Далі судді приступили до голосування з обрання заступника. Вирішивши раніше всі питання, процедуру вдалося провести за годину. Все пройшло без несподіванок і з позитивним результатом для адвокатів: їх представник Крук все-таки отримав це крісло. Баланс було збережено.

Перший млинець - не нанівець

Перше робоче засідання ВАС продемонструвало, як через амбіції та небажання чути один одного робота суду ледь не зависла вже на початковому етапі. Але їм вдалося зробити головне: знайти в собі сили піти на взаємні поступки і розібратися самостійно, без впливу ззовні. Перший іспит Антикорсуд пройшов успішно.

Стартує ВАС 5 вересня. До цього часу планується повністю укомплектувати суд робочим персоналом і вирішити питання про розміщення суду.

"Але вже є одна проблема. У лютому Центр Разумкова проводив дослідження рівня довіри українців до суспільних інститутів, туди включили і Антикорсуд, хоча на той момент не були призначені судді. І ось соцопитування показало, що вже взимку нам не довіряли майже 35% населення. Дуже важко починати роботу з такими показниками", - нарікає один із суддів. Тому він прогнозує, що які б не приймалися рішення, ВАС, як і більшість держорганів, не виправдає завищених очікувань суспільства.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному