RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Коаліція співака та комедіанта: що пише світ про вибори в Україні

За кордоном обговорюють український запит на "нові обличчя"

За кордоном обговорюють український запит на "нові обличчя" Фото: UNIAN

Хоча офіційного та остаточного результату українських парламентських виборів ще потрібно дочекатися, розклад сил у майбутній Верховній Раді вже відомий Україні та всьому світові. Західні оглядачі та аналітики роблять та публікують свої погляди на українські вибори. І їх публікації часто показують українські пристрасті та проблеми з доволі несподіваного ракурсу. Саме тому "Апостроф" відібрав найважливіші та найпромовистіші висловлювання західних ЗМІ про результати українських парламентських виборів.

The Guardain: "Рок-зірка формує коаліцію з комедіантом, що став президентом"

"Начебто обрати комедіанта президентом було недостатньо. Тепер в Україні рок-зірка має всі шанси стати kingmaker’ром (той, хто робить королів)". Саме до озвучених одразу після перших результатів виборів Володимиром Зеленським намірів розпочати переговори про формування коаліції та уряду з Святославом Вакарчуком та його партією "Голос" прикута увага the Guardian.

Про лідера групи "Океан Ельзи" Вакарчука, його партію та політичні погляди пишуть більше, ніж про абсолютного фаворита перегонів "Слугу Народу". Про всі інші сили, що потрапляють до парламенту, і кожна з них матиме представництво більше, ніж у "Голосу", навіть не згадують. Факт того, що "Слузі Народу" вистачає мандатів для монопартійної більшості, також мало цікавить західних оглядачів. Такі "дрібні" речі, як результати по мажоритарних округах, які якраз і приносять Зе-команді такі переможні результати, або результати інших партій мало цікавлять оглядачів. Натомість автори відмічають український запит "на нові обличчя", який якраз і знаходить своє вираження у виборчих результатах "Слуги народу" та "Голосу".

The Telegraph: "Президент-екс-комендіант шукає коаліції з рок-зіркою"

Ледь не в унісон із The Guardain українські вибори оцінює і The Telegraph. Увага цього видання також прикута до можливості коаліції "Голосу" та "Слуги народу": "Голос може стати kingmaker’ром у найбільш вірогідній коаліції з "Слугою народу". Дійсно, популярний музикант дуже добре підходить в якості партнера для ТВ-гумориста". Багато уваги автори приділяють проєвропейському курсу України, який головні фігуранти матеріалу – "Слуга Народу" та "Голос" обіцяють зберегти, а також "популістичним" гаслам фаворита парламентських перегонів, таким як скасування недоторканості, "новим обличчям", тощо. А така болюча для нашого суспільства тема, як проросійське представництво в новому українському парламенті, залишилася "за бортом".

The Independent: "Для представників старого уряду результат виборів – це принизлива відмова"

Чи не найбільш комплексний огляд результатів парламентських виборів в Україні серед англомовних ЗМІ опублікував The Independent. Вони чи не єдині звернули увагу на перспективу монопартійної більшості "Слуги народу" ще в заголовку. Також авторам The Independent відомо про таке явище української виборчої системи, як "мажоритарка", і вони чи не єдині спробували пояснити українську специфіку виборів на одномандатних округах для західного читача. А от улюбленець попередніх ЗМІ, Святослав Вакарчук, зайняв в огляді місце відповідне результатам виборів – в кінці списку прохідних партій. "Для представників старого уряду результат виборів – це принизлива відмова, - зазначають автори The Independent. - Результат націонал-популістів теж занепав, а популістську партію Олега Ляшка революція Зеленського просто знесла на обочину".

Bloomberg: "Партія Зеленського осідлала хвилю народного гніву, яка змиває "нечистих високопосадовців з державних інституцій"

Видання Bloomberg трактує результат виборі як однозначну перемогу саме Володимира Зеленського, продовження виборчого успіху президентських перегонів. Як зазначають автори, "виборці покарали більш традиційні партії". Bloomberg чи не єдині відзначили нове явище української політики – коли «грошові мішки» та ставленики олігархів масово програвали вибори по одномандатним округам спортсменам, телезіркам та ноунейм-представникам "Слуги". Також в Bloomberg підкреслюють, що понад дві третини голосів українців були віддані за політичні сили, що виступають за інтеграцію з ЄС та НАТО.

За незначними винятками, більшість публікацій в західних ЗМІ мають новинний та інформативний характер. Але все ж є декілька очевидних тенденцій. Західним медіа, а отже і їх читачам та глядачам, значно цікавіша доля "нових" та "популістичних" сил Володимира Зеленського та Святослава Вакарчука, аніж людей, які керували нашою країною і представляли її на світовій арені впродовж років та десятиліть, а тому, здавалося б, мали бути знайомі та близькі для Заходу. Курс на повне оновлення влади в Україні став для наших партерів та недругів очевидним вже доволі давно, і саме з новими силами вони готуються мати справу. З іншого боку, риторика "реваншу" проросійських сил, така гостра та популярна в нашому інформаційному полі, західним ЗМІ абсолютно чужа, і фактично начисто проігнорована. А отже наше протистояння з агресивною імперською Росією в очах великих західних ЗМІ та їх аудиторії залишається виключно нашою проблемою.

Читайте також

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Російська соцмережа Телеграм потенційно небезпечна для України

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли