RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Зелений ЦВК: хто є хто в новому Центрвиборчкомі

Більшість членів нового ЦВК пройшли за квотою президента

Більшість членів нового ЦВК пройшли за квотою президента Фото: Getty Images

У п'ятницю, 4 жовтня, Верховна Рада затвердила новий склад Центрвиборчкому в кількості 17 чоловік. 10 з них пройшли за квотою президента Володимира Зеленського. На першому ж засіданні було обрано й голову ЦВК. Ним став Олег Діденко, який перейшов зі старого складу Центрвиборчкому. "Апостроф" зібрав цікаві дані про членів нового ЦВК.

13 вересня Верховна Рада прийняла постанову "Про дострокове припинення повноважень всього складу Центральної виборчої комісії". Відповідне рішення підтримав 341 народний депутат. Подання про дострокове припинення повноважень членів ЦВК президент Володимир Зеленський вніс до парламенту 9 вересня.

Згідно з пп.3 ст. 31/1 закону України про ЦВК, депутатські фракції у Верховній Раді України не пізніше наступного дня після дострокового припинення повноважень всього складу Комісії подають президенту України пропозиції щодо персонального складу Комісії, на підставі яких президент України протягом 3 днів вносить до Верховної Ради України подання щодо персонального складу Комісії.

Однак президент Володимир Зеленський вніс на розгляд Верховної Ради подання щодо персонального складу Комісії тільки 3 жовтня, що вже є порушенням закону. Всі кандидатури були оперативно розглянуті на комітеті та проголосовані першим питанням вже наступного дня. Абсолютна більшість - 10 членів - отримала партія "Слуга народу", два члена - в "Опозиційній платформі - За життя", два - у групи "За майбутнє", по одному - у "Голоса", "Європейської солідарності" та "Батьківщини".

На першому ж засіданні, в день обрання, члени ЦВК обирали голову, двох заступників та секретаря комісії. На засіданні Комісії були присутні 16 з 17 членів. Юрій Буглак від "Європейської солідарності" поки що не прийняв присягу через закордонне відрядження.

Головою ЦВК призначили Олега Діденка. Його кандидатура на голосуванні була тільки одна. "За" проголосували одноголосно.

"Апостроф" проаналізував, кому буде доручено керувати виборами та знайшов цікаві факти з життя нових членів ЦВК.

Павло Любченко обрався до ЦВК за квотою партії "Слуга народу". Раніше він працював професором кафедри державного будівництва Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого. У 2014 році балотувався в Раду від "Радикальної партії Олега Ляшка". У 2019 балотувався вже від партії "Голос". Був кандидатом у судді Конституційного Суду.

Студенти Любченка не дуже любили. Так, в анонімних відгуках деякі студенти університету охарактеризували Павла Любченка як людину, яка любить випити, причому навіть на місці роботи, а також згадуються його специфічні розваги. У відгуках студентів згадується непрофесіоналізм викладача, його агресія та грубість: "Таким негідникам тільки в морзі працювати, а не з людьми. Вкрай непорядна, озлоблена на весь світ людина, бездушний, огидний вампір. Кругозір вузький, знання посередні, а вимоги на іспиті непомірні. Після занять викликав почуття огиди, а після іспиту бажання сходити до церкви, щоб прибрати негатив ".

Втім, варто відзначити, що далеко не всі відгуки про цього фахівця є негативними. Є й позитивні враження - їх досить багато.

Викладач Юрій Фрицький також обраний за квотою "Слуги народу", раніше - завідувач кафедри конституційного, адміністративного права та соціально-гуманітарних дисциплін Інституту права та суспільних відносин університету "Україна" (з 2009 року). У 2000-2009 роках - завідувач кафедри конституційного права Академії муніципального управління. Інформації про Фрицького в мережі практично немає. Перша його поява в медіа датована 2018 роком, коли злодії обчистили його квартиру. За повідомленнями ЗМІ, професор позбувся колекції дорогих годинників та прикрас.

Більшість призначених членів ЦВК так чи інакше стикалися з великою українською політикою.

Найвідомішою та найбільш яскравою фігурою є Юрій Мірошниченко, який пройшов за квотою "Опозиційною платформи - За життя" - депутат Верховної Ради V-VII скликань від "Партії регіонів", а VIII скликання - від "Опозиційного блоку".

Мірошниченко - один з тих, хто до останнього підтримував Віктора Януковича, але в квітні 2014 року він вийшов з "Партії регіонів" та очолив національний комітет "Партії розвитку України" (перейменована "Прогресивно-демократична партія"). У 2018 році був включений до російського списку санкцій українських фізичних осіб. На парламентських виборах 2019 балотувався за списками "Опозиційної платформи - За життя" під № 41, але не пройшов до Верховної Ради.

Мірошниченко в 2015 році звинувачувався в порушенні вимог фінансового контролю. У нього виявлено незадекларовану елітну нерухомість в Каліфорнії - будинок, який раніше належав американському акторові Райану Стайлзу. При цьому список його майна вражає. У 2013 році в свою декларацію політик вніс 1,4 гектара землі на своє ім'я та 4,3 гектара на ім'я дружини. За це восени в 2014 році проти Мірошниченка порушили кримінальну справу (незаконне захоплення землі).

16 січня 2014 року голосував за "диктаторські закони" - пакет антидемократичних законів, які суттєво обмежували права громадян та свободу слова. У лютому 2014 року включений в список посадових осіб, причетних до репресій проти українського народу, який складала Громадська комісія з розслідування та попередження порушень прав людини в Україні.

Інший член ЦВК від "Слуги народу", Олена Гатаулліна, співпрацювала з партією УДАР Віталія Кличка в 2012 році. Гатаулліна позиціонує себе як юридичний консультант. Раніше займала посади заступника голови та члена політради УДАРу. Була помічницею нардепа VIII скликання Анатолія Євлахова (БПП).

Юрій Буглак ("Європейська солідарність") був депутатом Ради VIII скликання від Блоку Петра Порошенка. Перед тим, як потрапити до парламенту, був головним юридичним радником корпорації Roshen. У 2002-2006 роках працював помічником нардепа Петра Порошенка. Співзасновник 5 каналу.

Андрій Гевко від "Голосу" займав більш впливове становище - члена політради та заступника голови партії "Голос". Був помічником члена ЦВК Леонтія Шипілова. У 2016-2018 роках працював в Реанімаційному пакеті реформ. У 2009-2016 роках, з перервами, працював в Міносвіти. Помічник-консультант нардепа VIII скликання Михайла Головка ("Свобода"). Один із засновників громадянської мережі ОПОРА. У 2006-2008 роках - виконавчої директор цієї організації. На останніх парламентських виборах балотувався від "Голосу" (№23 у списку).

Віталій Грень ( "Слуга народу" / "За майбутнє") - юрист, засновник та керівник компанії "Грень та партнери". Керівник юридичного департаменту і член політради партії УКРОП. У 2011 році працював юридичним консультантом партії "Україна майбутнього". Цікаво, що Грень є засновником і членом правління громадської організації "Асоціація християн-юристів". Серед особливостей роботи таких юристів є те, що вони ведуть практику за заповітами Божими та не беруться за розлучення.

Сергій Постивий ("Слуга народу") - керуючий справами виконкому Білоцерківської міськради Київської області (з 2017 року) і радник мера Білої Церкви Геннадія Дикого, відомого своїми корупційними скандалами. Помічник нардепа VIII скликання Сергія Кудлаєнка (БПП).

Олександра Кармаза ( "Слуга народу") - головний консультант юридичного управління апарату Верховної Ради. Доцент Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Була помічницею депутата 4-го скликання Григорія Омельченка (БЮТ). На останніх парламентських виборах балотувалася в списку партії "Слуга народу" (№162).

Частина новопризначених членів ЦВК будуть цілком комфортно почувати себе на посаді, оскільки стіни будівлі на площі Лесі України встигли стати для них рідними. Серед них і новообраний голова, Олег Діденко ( "Слуга народу") - член ЦВК попереднього складу за квотою партії УДАР. У 2008-2014 роках займався приватною юридичною практикою. У 2007 році - перший заступник голови юрдепартаменту виконкому партії "Народний союз - Наша Україна". У період з 2003 по 2014 рік працював помічником депутатів Давида Жванії, Миколи Катеринчука, Романа Безсмертного, Владислава Каськіва та Валерія Іщенко.

Сергій Дубовик (ОПЗЖ) - з 2014 року заступник керівника секретаріату ЦВК. У 2013-2014 роках був радником глави ЦВК Михайла Охендовського. У 2008-2013 роках - директор Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників юстиції в Мін'юсті. Член ЦВК в березні-грудні 2004 року під головуванням Сергія Ківалова. Був помічником депутатів Валерія Бондика, Леоніда Кравчука, Григорія Суркіса та Ігоря Шурми. У 2007 році балотувався в Раду від "Партії регіонів", а в 1998 році - від СДПУ(о).

Андрій Євстігнєєв ( "Слуга народу") - член ЦВК попереднього складу за квотою партії "Батьківщина". До цього працював доцентом кафедри екологічного права в КНУ імені Тараса Шевченка. Засновник адвокатського бюро "Євстигнєєв, Сидоренко і партнери". Директор компанії РСП "Інтернешнл", засновниками якого є громадяни Австрії та РФ. Помічник нардепів від "Батьківщини" Валерія Кальченка та Бориса Тарасюка.

Ірина Єфремова ( "Слуга народу"/"За майбутнє") - член ЦВК попереднього складу за квотою партії "Народний фронт". У 2014-2018 роках - нардеп від "Народного фронту". У 2014 році - депутат Харківської облради від "Батьківщини", а також радник міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. З 2010 року - заступник директора Інституту регіональної політики. У 2005-2010 роках - голова Печенізької районної державної адміністрації (Харківської області). Журналістам Ірина запам'яталася як депутат, яка намагалася заборонити працівникам медіа заходити в депутатську їдальню. На щастя для ЗМІ, у Єфремової не вийшло реалізувати свою заборону.

Віталій Плукарь ( "Слуга народу") - член ЦВК попереднього складу за квотою партії БПП. До цього працював завідувачем відділу моніторингу діяльності місцевих органів влади та підтримки їх законодавчих ініціатив в департаменті місцевого самоврядування Адміністрації президента. Був помічником нардепа VII скликання Валерія Карпунцова (УДАР). Дружина Ірина Плукарь працює помічником судді у Вищому господарському суді.

Вікторія Глущенко ( "Батьківщина") - головний консультант відділу представництва в судах управління правового забезпечення Секретаріату Центрвиборчкому (з 2013 року). У 2011-2012 роках була помічником нардепа, а в 2013 році - помічником члена ЦВК. Пізніше пішла в декретну відпустку, з якого повернулася вже на місце члена виборчкому.

Деякі призначені члени ЦВК залишаються темними конячками. Інформації про них у відкритих джерелах та соціальних мережах практично немає.

Зокрема, Оксана Боярчук ( "Слуга народу") працює приватним нотаріусом з 2012 року. У 2008-2010 роках працювала начальником юридичного відділу компанії "Атлас Ворд Білдінг Системс Україна". У 2002-2008 роках - юридичний консультант компанії "Брейн Груп". У 2007 році притягалася до юридичного супроводу виборчого процесу на позачергових парламентських виборах.

Володимир Перепелюк ( "Слуга народу"). Інформації про нього також мало. Працював науковим консультантом відділу забезпечення діяльного голови і заступника голови суду секретаріату Касаційного адміністративного суду. Експерт Центру політико-правових реформ.

В цілому склад Центральної виборчої комісії радує великою кількістю людей з юридичною освітою і практикою. На жаль, через велику кількість колишніх гравців виборчкому та різноманітних політичних креатур, "оновлення" ЦВК так і не сталося. Але в тому, що квота Зеленського в кількості 10 чоловік зробить виборчком "ручним" сумніватися не доводиться.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України