This browser does not support the video element.

В українській політиці почався блокбастер "Війни навколо престолу" - Володимир Фесенко - Володимир Фесенко

Про кадрові рішення Зеленського і боротьбу за владу в Україні

На сьогодні в Україні де-факто склалася президентська система. У руках Володимира Зеленського сконцентрована дуже велика влада, навіть Янукович і Кучма свого часу не мали стільки важелів впливу. Однак відсутність досвіду і знань, достатньої політичної компетенції, проблеми з кадровими рішеннями сприяють тому, що розчарування суспільства зростає і виникає феномен антиЗе. Про це та багато іншого в інтерв’ю "Апостроф TV" розповів політолог, глава Центру прикладних політичних досліджень "Пента" ВОЛОДИМИР ФЕСЕНКО.

- Богдан пішов – Єрмак прийшов. Наскільки для вас очікуваною була ця кадрова ротація в Офісі президента?

- Це достатньо очікувана новина. Хоча, думаю, не менше місяця Зеленський вагався. І, можливо, сам Богдан теж мав певні надії залишитися. Він майже місяць, за різними офіційними і неофіційними даними, був відсутній в Офісі президента. Протистояння з Єрмаком тривало, за деякими даними, з жовтня 2019 року. Воно загострилося в грудні і особливо - в січні. І Богдан на декілька тижнів просто зник.

- А чим ви це пояснюєте? Тим паче, що Богдан був дуже близьким до президента і не боявся робити гучні заяви.

- Головна проблема Богдана була в тому, що він втратив монополію на Зеленського. Перші місяці президентства Володимира Зеленського Богдан контролював і доступ до президента, і був найбільш наближеною людиною до нього. Всі ми пам’ятаємо ці фото, коли він щось шепотів на вушко президенту. Наближеність для нього була дуже важливою. Саме наближеність до президента, зокрема і в поїздках, і в експертних спілкуваннях, стала трампліном для Олексія Гончарука. Тоді було декілька кандидатур, але Зеленський обрав людину, близьку до Богдана, яку добре сприймав. І тут ще один важливий момент: як організатор і керівник ОПУ, Богдан не тільки контролював доступ до президента, а й мав найбільший вплив на нього, він ще й забезпечив результат. А Зеленський цінує людей, які забезпечують результат.

У перші місяці президентства Зеленського саме Андрій Богдан забезпечував результат. Кажуть, це так Богдан надихнув Зеленського на боротьбу за президентство. Він був ідеологом дочасних парламентських виборів, розпуску Верховної Ради. Швидка перемога у цьому протистоянні, а потім уже на дочасних парламентських виборах, виявила стиль Богдана як переможний та результативний.

Але восени результат почав демонструвати Андрій Єрмак. Обмін полоненими у вересні з Росією, потім активні переговори і з росіянами, і з західними партнерами у "нормандському форматі", вихід на паризьку зустріч "нормандського формату". Далі – другий обмін наприкінці року вже щодо ОРДЛО, активна робота над домовленостями із транзиту російського газу. Всі ці результативні кейси дуже посилили вплив Єрмака. А це вже, на мій погляд, викликало ревнощі і протидію з боку Богдана.

Володимир Фесенко: "Результативні кейси дуже посилили вплив Єрмака"Фото: Апостроф / Дмитро Олійник

Наведу не дуже відомий приклад. У грудні, ще до Парижа, пішли чутки, що можуть замінити Пристайка на Єрмака. І вже Єрмака називали неофіційним міністром закордонних справ. Думаю, це була комбінація, яку вигадав саме Богдан, щоб віддалити Єрмака від Зеленського, але не вийшло. Я так розумію, що і Єрмак на це не погодився.

- А часто груба поведінка Андрія Богдана якось вплинула на таке рішення Зеленського?

- Не останню роль зіграв і характер Богдана. Відомо, що він достатньо конфліктний, неполіткоректний, може когось послати з використанням нецензурної лексики. Подейкують, що у нього не склалися і навіть загострилися стосунки з багатьма "кварталівцями". Навіть Зеленський про це згадував. Було протистояння з головою СБУ Іваном Бакановим. Пам'ятаєте, там були чутки, що...

- …ледь не побилися і не повибивали зуби.

- Так, вони потім жартували з цього. Але, думаю, диму без вогню не буває. От і тут щось подібне було. Зокрема, пліткували, що саме "кварталівці" попросили Зеленського про звільнення Богдана. Але Зеленський тоді ніби був проти, бо він, якщо людям довіряє і цінує, просто так не відпускає. Однак все ж протиріччя між Богданом і Єрмаком, Богданом і "кварталівцями" стали такими гострими, що вже утримати було неможливо.

- А що зміниться з новим призначенням?

- Кардинальних змін не відбудеться. Специфічний стиль Богдана був помітний усім, а от які якості в Єрмака - ще важко сказати. Ми не знаємо, як він буде організовувати роботу Офісу президента, чи не відбудеться внаслідок цієї заміни певних змін у частині апарату та керівництві. І особливо – як зміниться вплив на Верховну Раду. Одним із головних "батьків" того самого турборежиму парламенту був Богдан. Він ініціював швидкий розгляд і шалений темп, коли депутати просто не встигали читати законопроекти.

Темперамент Єрмака - менш експресивний, більш зважений. Він не схильний до емоційних та неполіткоректних реакцій. Він виважений у стосунках з людьми, але, кажуть, достатньо жорсткий. Хоча, мені здається, що за темпераментом Богдан був ближче Зеленському - з точки зору швидкості роботи, схильності до бліцкригів.

- Чому ж тоді Зеленський вибрав Єрмака?

- Одна з головних причин, чому Єрмак став керівником Офісу президента – демонстрував результат. Зеленський це дуже цінує. По-друге, він показав абсолютну лояльність і готовність бути виконавцем усього, що скаже президент. У висловах Єрмака, в його інтерв’ю, публічних заявах видно культ Зеленського. Ще у жовтні він сказав, що Зеленський – один із видатних міжнародних діячів, хоча зарано було про таке казати. І я був свідком: він озвучив це без іронії та штучного пафосу.

Зеленський цінує ефективних, результативних виконавців. Як Зеленський сказав про Гончарука: він – машина, яка не виробила свій ресурс.

Володимир Фесенко: "Як Зеленський сказав про Гончаруку: він - машина, яка не виробила свій ресурс"Фото: Апостроф / Дмитро Олійник

- Як на цьому тлі оцінювати шанси стабільності Кабміну і прем’єра? Чи може Зеленський подивитися на Гончарука і сказати: "Знаєш, Олексію, не сталося".

- Таке може статися, але, думаю, у Гончарука трохи більше шансів, ніж у Богдана. На відмінну від Богдана і Єрмака, Гончарук ще не продемонстрував вагомих результатів. Він показав, як і Єрмак, що надійний і абсолютно лояльний виконавець. Гончарук демонструє, що він командна людина, тому, думаю, у нього є шанси працювати принаймні до кінця літа. А з точки зору юридичних обставин, Верховна Рада його не може відправити у відставку до вересня.

Ще одну обставину зазначу, якщо говорити про кадрові зміни в уряді. Зараз є ще одна проблема, я б сказав, процедурна пастка, в якій, скоріше, випадково і через відсутність досвіду, опинилися й Офіс президента, і Верховна Рада, і Кабмін. У нас розпочався розгляд земельної реформи – законопроекту про ринок землі. Але там 4000 правок. Розглянули трохи більше 200. І вже самі депутати кажуть, що якщо включать турборежим, тоді кілька тижнів знадобиться на розгляд. Інакше, можуть працювати до середини чи кінця квітня. І поки вони не закінчать розгляд цього законопроекту, жодне інше питання, зокрема, кадрове, розглядати не можуть.

- Питання із землею вирішене, як ви гадаєте?

- Якщо оцінювати за різними інтересами, ресурсами та цілями, я б дав шансів 65 на 45 на користь ухвалення земельної реформи. Бо це установка президента. І є дуже наполегливі побажання зі сторони наших іноземних партнерів. А це також важливо.

- Я хотів би звести до купи питання МВФ, ПриватБанку, "антиколомойського закону" і загалом Ігоря Валерійовича в політичній сфері.

- Ігор Валерійович через Дубінського та з допомогою інших інструментів хоче зірвати розгляд земельної реформи і не тільки. Бо, чим гірші стосунки з МВФ, тим краще для нього. МВФ, у першу чергу, але певною мірою і Брюссель, вимагають, щоб жодних змін із Приватбанком не відбулося. Є політична домовленість про нову програму. Але для того, щоб юридично все було узгоджено, треба ухвалити земельну реформу і треба ухвалити той самий закон, що заборонить повертати виведені з ринку банки екс-власникам.

Люди з інвестиційного сектору кажуть: для МВФ важливе саме ухвалення законів. Поки вони не будуть ухвалені - та сама процедурна пастка - буде пауза. А гроші МВФ потрібні нам для фінансової стабільності. Вони не критичні, але, враховуючи, що нам треба розраховуватися із зовнішніми боргами, ця проблема залишається актуальною. Я думаю, поки що, обираючи між МВФ і Коломойським, враховуючи певні образи, недовіру, Зеленський більше схиляється до МВФ.

- Якби було найкраще шоу про нашу політику, як би ви його назвали?

- Я не експерт із шоу. Але, якщо проводити асоціації з шоу-бізнесом, з кіно і згадати те, з чого ми починали - Єрмак, Богдан, я б сказав: це наш блокбастер "Війни навколо престолу".

- Тобто крісло глави держави і навколо цього?

- Навколо нього боротьба. Завжди у владі йде боротьба. Або конкурентна боротьба між різними політичними силами. Але чому ось зараз саме навколо престолу? Тому що у нас зараз склалася фактично президентська система. Юридично, формально, ми живемо в парламентсько-президентській системі, а де-факто – в президентській. Хтось дивувався, хтось обурювався, чому Гончарук пішов із заявою до Зеленського. Да тому що президент вважається головним у цій державі.

Володимир Фесенко: "Юридично, формально, ми живемо в парламентсько-президентській системі, а де-факто - в президентській"Фото: Апостроф / Дмитро Олійник

Сьогодні президент контролює і парламент (не абсолютно, але контролює), повністю контролює уряд і впливає на більшість владних інституцій. І, думаю, він навіть певною мірою перевершує ситуацію, яка була у Януковича і в Кучми свого часу. Там була президентсько-парламентська система і сильна, потужна вертикаль.

Зеленський виявився сильнішим, ніж від нього очікували. Він у своїх руках сконцентрував велику владу, але йому не вистачає досвіду і знань, недостатньо політичної компетенції. І тому він змушений давати достатньо великий простір, велику свободу дій тому ж Гончаруку. Інша слабкість, яку ми бачимо неозброєним оком, – це кадрова політика. Деяких губернаторів звільнили, хоча минуло менше ніж півроку після їхнього призначення. Зараз обговорюється заміна міністрів. Деякі рішення робляться шляхом спроб і помилок, як об’єднання міністерств.

- Куди нас тоді ця історія заведе? Певна частина людей, які віддавали голос і за Володимира Зеленського, і за "Слугу народу", досі вірять йому, а частина вважають, що помилися.

- Я виходжу із соціологічної статистики - недовіра, критичні оцінки наростають. Набагато більше розчаровуються у Верховній Раді, в уряді - там рейтинги набагато нижчі. Але у Зеленського повільне зниження, оскільки навколо нього немає великих корупційних скандалів, саме особистісних, де претензії були би до нього. Ось у січні була критика щодо Оману, реакції на трагедію з нашим літаком в Ірані, дискусія з приводу новорічного звернення Зеленського. Згідно з опитуваннями ті, хто до нього ставиться нормально, не бачать нічого поганого у тих проблемних моментах, а критики продовжують критикувати.

Є поляризація: ті, хто був проти Зеленського, стали ще більше проти нього. І це цікава тенденція, я б сказав, феномен антиЗе. От для них він людина дисонансу, яка волею долі опинилася на політичному Олімпі, але абсолютно контрастує з їхніми уявленнями про владу. Людина антиелітна, яка ніяк не асоціюється з уявленнями про те, якою має бути влада і керівник держави. І оцей дисонанс створює дуже сильне потужне, емоційне неприйняття Зеленського. Це небезпечна тенденція і невідомо, чим вона закінчиться. Крім того, прем’єр-міністр ніколи не працював в системі виконавчої влади, більша частина уряду – те саме.

- Дехто залишився від старої влади.

- Так, але лише двоє. Влада оновилася так сильно, як вона не оновлювалася з 90-х років. І невідомо, чим закінчиться цей експеримент. Добре, що відбулося таке оновлення, і прийшли люди достатньо щирі, які хочуть змін, тих самих, які були започатковані у 2014-му році.

- Наївні?

- Так, наївність, відсутність досвіду, традиційні спокуси. Великі гроші завжди спокусливі. Якщо раніше це були, швидше, корупційні спокуси, зараз новий тренд – намагання все легалізувати. Так, я не можу брати хабарі і не хочу…

- Але ж надбавки, премії, 13-ті зарплати.

- Так. Але от що погано: і міністри, і навіть деякі депутати, як той, що сказав собаку продати за комуналку... ці люди не розуміють, що абсолютна більшість наших громадян існують на межі виживання. Пенсія – декілька тисяч гривень, зарплати – трохи більше. Зарплати на рівні 350 доларів, люди обурюються, бо у високопосадовців – у десятки, а іноді в сотню разів більше.

Я порівнюю нинішню ситуацію із тим, що було на початку 90-х років: як тоді, так і зараз, до влади прийшло багато випадкових людей. Мій прогноз, особливо для "Слуги народу", що не менше половини, можливо, і більше, залишиться в політиці. Були і є випадкові люди – так завжди. Але зараз відбувся антиелітний рух, фактично, відкидання старих еліт. Прийшли нові, але поспіхом набрані, яким не вистачає відчуття власної країни, її людей, звичайних українців. А якщо цього не вистачає, значить, ти програєш. Ти тут випадково опинився. Тому селекція буде неминучою і дуже масштабною.

Читайте також

Підуть під ніж? Навіщо Безугла накинулася на генералів

Нынешняя критика генералов со стороны Безуглой имеет под собой основания

Людина справи. Що відомо про новий кейс Коломойського

Сидя в изоляторе, Коломойский коллекционирует уголовные дела

Наша відповідь "Вагнеру"? Чи є реальним сценарій створення приватних армій в Україні

Создание частных подразделений вызвало неоднозначную реакцию у экспертов