RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Чорноморський фронт: що чекає на російських окупантів у Криму

На окупованому півострові Сили оборони України готують серйозну операцію

Операції ГУР у Криму ГУР створює передумови для масштабної операції у Криму Фото:

Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов повідомив, що активні місії Сил оборони України у Чорному морі можуть бути ознаками підготовки до масштабної операції на території тимчасово окупованого Криму. Яких саме операцій побоюється кремлівське командування та наскільки ЗСУ близькі до чергової гучної акції на окупованому півострові, читайте у матеріалі "Апострофа".

Читайте також: На корветі "Івановєц" було 40 моряків: нові подробиці та загальна статистика втрат чорноморського флоту РФ

У неділю, 10 березня, в ефірі національного телемарафону відбулася прем'єра документального фільму під назвою "Війна за море: від Дніпра до Криму". Одним із героїв фільму став голова ГУР Міноборони Кирило Буданов, який розповів про спецоперації Сил оборони України у Чорному морі. За його словами, ці дії є частиною великої підготовки до значної операції на півострові Криму.

"Це все — підготовчі заходи до серйозної операції в Криму. Це перевірка правильності наших тверджень про шляхи підходу та відходу звідти. Крім того, це гарний посил для населення, яке живе в окупації вже 10 років. Багато хто вірить у те, що їх забули", – зазначив голова української військової розвідки.

Представники Головного управління розвідки, які брали участь у плануванні та виконанні зазначених бойових місій, котрі мають спільний стратегічний задум, також поділилися деякими подробицями про воєнні дії в Чорному морі, котрі проводилися протягом 2022-2023 років.

У документальному фільмі згадується, що влітку минулого року бійці спецпідрозділу "Шаман" скористалися неуважністю супротивника та здійснили переправу на лівий берег Дніпра у Херсонській області. Командир підрозділу з позивним "Шаман" описує, як вони, використовуючи човни, здійснили десантування на ворожу територію, після чого відбулося кілька запеклих зіткнень із спостережними постами противника, внаслідок чого багато з цих постів були або повністю знищені, або їх екіпажі взяті в полон.

Крім того, у липні минулого року бійці іншого спецпідрозділу, "Тимур", змогли повернути під контроль нашої держави нафтогазовидобувну платформу "Україна", після чого вони також взяли активну участь в операції в Криму, яка отримала назву "Пробудження сили".

Командир спецпідрозділу ГУР МОУ наголосив, що противник ніколи не зможе домогтися панування в Чорному морі, незалежно від того, які плани він будує. Він наголосив, що Чорне море, його ресурси, а також Крим та Зміїний острів є суверенною територією України.

У фільмі також згадується діяльність ще одного спецпідрозділу, Group 13, завданням якого є знищення кораблів ворожого флоту. Командир цього підрозділу, відомий під позивним "Тринадцятий", зазначив, що кожна місія зі знищення кораблів вимагає глибокої попередньої підготовки, включаючи планування маневрів, вибір відповідного кута та сторони атаки, а також оцінку безлічі інших факторів, перш ніж розпочати виконання завдання.

Експерти, опитані "Апострофом", зазначають, що проведення операції на території півострова є реальною перспективою, але при цьому вони вважають недоцільним обговорення конкретних варіантів таких операцій, щоб не підказувати противнику.

"У керівництва ГУР є в активі успішні операції на тимчасово окупованих територіях, включаючи Крим, а також на території самої РФ. Зазначену заяву слід сприймати, як політичний хід, націлений з одного боку на підвищення іміджу Сил оборони, з другого - задля емоційного впливу на противника. Росіян слід тримати постійно в тонусі. Крим - це одна з найболючіших для Кремля тем, особливо в контексті видавлювання окупаційного флоту з Чорного моря та потенційної операції з руйнування мосту через Керченську протоку", - каже "Апострофу" політичний аналітик та експерт з ракетних озброєнь Олександр Кочетков.

Оскільки від функціонування моста через Керченську протоку залежить забезпечення окупаційного угруповання на півострові, а також на території Херсонської та Запорізької областей, для окупантів важливо зберегти його цілим. Загалом, якщо говорити про проведення операцій на півострові, то для цього необхідно пройти низку підготовчих етапів.

"Спочатку треба суттєво утруднити росіянам можливість вести бойові дії з території Криму. Це вже відбувається, тому що окупаційний флот із Криму практично втік. Потім зайнятися мостом через Керченську протоку, і після цього займатися перерізанням "сухопутного коридору" в Крим, який зараз Сили оборони повністю ще не прострілюють. Якщо зруйнувати міст, то росіяни все одно не зможуть морем перевозити в необхідній кількості людей та озброєння, навіть за маршрутом Таганрог-Бердянськ в Азовському морі", - каже "Апострофу" військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко.

Збройні сили України продовжують систематично знищувати кораблі Чорноморського флоту Росії від початку широкомасштабної агресії Росії проти України. На середину лютого поточного року з початкових 13 великих десантних кораблів Чорноморського флоту РФ залишилося лише п'ять.

Під ударами Сил оборони України російський окупаційний флот у Чорному морі перейшов у "пасивний" стан. З кожним тижнем Військово-морські сили, СБУ та ГУР активніше здавлюють лещата навколо окупованого регіону, що особливо стало помітно 5 березня, коли Сили оборони, використовуючи ударні морські дрони, знищили патрульний корабель військово-морського флоту РФ "Сєргєй Котов" поблизу Керченської протоки.

Читайте також: У ГУР показали момент знищення "Сергія Котова" дронами Magura: вражаюче відео

Представник Військово-морських сил України Дмитро Плетенчук в ефірі національного телемарафону 10 березня заявив, що у зв'язку зі знищенням корабля "Сєргєй Котов" окупаційний флот зменшив присутність своїх військових кораблів на півострові до мінімальної кількості. Тепер у Криму залишилися лише ті кораблі, для яких не знайшлося місця у російських морських базах – у Новоросійську, Сочі та Туапсе.

Серед суден, що залишилися в Криму, є малий ракетний корабель "Циклон", який, хоч і призначений для запуску крилатих ракет, проте використовується в основному для протиповітряної оборони. За інформацією українського військово-морського відомства, "Циклон" жодного разу не виконував ракетних запусків. У нинішніх умовах він не становить значної цінності чи користі для російських сил. Аналогічно і "Сєргєй Котов" лише виконував функції охорони Керченської протоки та самого "кримського мосту".

"Знищений російський корвет "Сєргєй Котов" - новий корабель, який окупаційний ЧФ РФ поставив на службу в 2022 році, вже під час відкритого вторгнення в Україну. Корвет був оснащений відносно потужними зенітними засобами, які, зокрема, дозволяли використовувати його як плаваючу систему ППО для захисту пунктів базування від ударів з повітря. Його завдання було захищати базу поблизу Керчі, на якій він знаходиться. І, судячи з усього, "Сєргєй Котов" також повинен був прикривати цю непотрібну інженерну конструкцію в Керченській протоці - так званий "кримський міст" , - повідомила в ефірі Апостроф ТВ речник Оперативного командування "Південь" Наталія Гуменюк.

Власне, така концентрація сил, які прикривають "кримський міст" з повітря, і вказує, яку точку на карті півострова окупаційне командування вважає найнебезпечнішою для себе. Особливо після того, як кремлівські пропагандисти опублікували ймовірний варіант перехоплення розмови німецьких генералів, які, зокрема, обговорювали гіпотетичну можливість знищення "кримського мосту" ракетами Taurus.

Після цього низка спостерігачів припустили, що для такої операції потрібні саме Taurus, а не Storm Shadow або Scalp, що не зовсім вірно.

"Для проведення активних операцій у Криму можна й не чекати, поки нам дадуть F-16. Storm Shadow, Scalp чи Taurus - дуже схожі за тактико-технічними характеристиками ракети. Taurus відрізняється лише деякими особливостями, які я не озвучуватиму вголос, в плані маневрування та заходу на ціль, але принципової різниці для ураження "кримського мосту" немає. За наявності 40-50 ракет Storm Shadow, Scalp або Taurus, а також великої кількості БПЛА для відволікання російської ППО міст реально зруйнувати", - резюмував Олександр Кочетков.

Читайте також: Пам'ятник загиблим кораблям: як Росія втратила Чорноморський флот

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Новини партнерів