RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Втратив відчуття реальності і абсолютно не боїться сісти в тюрму: Луценко пафосно женив сина

Нардеп Сергій Лещенко висловився про вседозволеність влади

Нардеп Сергій Лещенко висловився про вседозволеність влади Весілля сина генпрокурора України Юрія Луценка Фото: twitter.com/SarganLarysa

Журналістський сюжет про весілля сина генпрокурора Юрія Луценка – Олександра викликав резонанс в українському суспільстві – це і державна охорона на приватному заході, і перешкоджання роботі журналістів, і використання службових автомобілів для особистих потреб. На думку народного депутата України від фракції "Блок Петра Порошенка" СЕРГІЯ ЛЕЩЕНКА, весілля сина Луценка – це ілюстрація того, як влада грабує державу після Революції гідності. Про це нардеп розповів в бліц-інтерв'ю "Апострофу".

- У програмі "Схеми" вийшов сюжет про весілля сина генпрокурора України Юрія Луценка. Як ви вважаєте, те, що ми бачили на екранах, це вседозволеність? Чи є в цьому ознаки зловживання владним становищем?

- Це не просто вседозволеність, а повна втрата відчуття реальності, відірваність від землі тих людей, які вважають, що вони отримали мандат на пограбування держави після Революції гідності. Тому що з боку Луценка, з боку президента таке нахабне використання адмінресурсу мало чим відрізняється від того, що робив Янукович. Вони просто не відчувають, у чому вони неправі. І навіть коментар Луценка – "що я неправильно зробив" – вказує на його неадекватність – ні сприйняттю реалій, ні посаді.

Щодо молодят, то їм можна поспівчувати. Коли на їх весілля приходять люди, які мають стосунок до батьків, а не до самих молодят, то це прикрі обставини, що вони мають враховувати інтереси своїх корумпованих батьків.

- А чи мало місце зловживання адмінресурсом?

- Звичайно – це і використання державної охорони, швидка допомога, пожежні автомобілі, використання службового автотранспорту Луценка для власних потреб. Це все є зловживання посадою, зловживання службовим становищем. Я вже не кажу про те, що склад гостей ставить під великий сумнів його здатність проводити неупереджене розслідування відносно цих людей і бути неупередженим незалежним прокурором, як це вимагає закон. Тому що люди, які до нього приходили на весілля, самі повинні бути під слідством, у тому числі, генеральної прокуратури.

- Кого конкретно ви маєте на увазі?

- Там були люди, які мали б бути предметом розслідування. І той же самий [міністр внутрішніх справ Арсен] Аваков, і той же самий [заступник голови фракції БПП Олександр] Третьяков, і той же самий [народний депутат від БПП Гліб] Загорій, та й [перший заступник голови фракції БПП Ігор] Кононенко. Їх там багато.

Знаєте, мені є з чим порівнювати, бо я одружувався в той же самий час і дуже добре розумію, які ризики, які обставини подібних заходів. То, як наші весілля відрізнялися, це дуже яскраво показує – хто ходить ногами по землі, а хто вже живе у повітрі, вважає себе небожителем і вважає, що має мандат на вседозволеність в Україні.

- Враховуючи, що на Сході України йде війна, то це – як бенкет під час чуми.

- Не тільки, а взагалі витрати на це весілля повинні бути досліджені відповідними правоохоронними органами. Звичайно, у них буде легенда, що син все зробив, але родина Луценків прикривається сином як може, щоб виправдати свій спосіб життя.

- Хто повинен ініціювати розслідування щодо зловживань, які мали місце?

- Наприклад, щодо побиття журналістів мав сам Луценко відкрити провадження, бо тільки Генеральна прокуратура може розслідувати діяння представників правоохоронних органів або збройних формувань. У цьому випадку Управління державної охорони, яке підслідне тільки Генеральній прокуратурі. Відповідно, Луценко мав відкрити провадження на діяння охоронців під час весілля сина. Але він цього не зробив, звичайно, ніколи не зробить і взагалі намагається переключити суспільну увагу і загасити цей скандал якимись паралельними діями.

Бачите, він в АТО сьогодні поїхав, хоча у нього прийомний день у Генпрокуратурі. І сьогодні зранку я разом з людьми прийшов на прийом, який мав здійснювати Луценко з 10-ї до 12-ї. Лише дві години на місяць. Замість цього Луценко спеціально поїхав в АТО, щоб тільки не зустрічатися з людьми, які за законом мають право на його прийом. Там я зустрів громадян, які кажуть, що вже рік ходять, а прийомний день Луценка – це четверта п’ятниця місяця. Так ось Луценко жодного разу за цей час не здійснював особистий прийом, що суперечить закону і навіть порядності людській. Люди, які там сиділи, у розпачі, у відчаї. У них загинули діти, вони прийшли до Луценка по захист, по законність, а замість цього він сховався від них. Так само і [головний військовий прокурор Анатолій] Матіос не проводив прийом – хоча у нього теж був прийомний день. Це ганьба, яку соромно навіть коментувати.

- А подібні весілля – це окремий випадок чи тенденція представників державної влади?

- Це просто симптомом безкарності і відчуття повної відірваності від реалій. Якщо вони собі таке дозволяють, атакуючи журналістів, щоб ніхто не бачив, у який спосіб вони це все відгуляли, то це вже вирок. Це симптоми вже невиліковної хвороби у влади.

- А що ж тоді може вилікувати цю владу?

- Суспільство, яке позбудеться цієї влади. Лише суспільство має мандат на те, щоб привчити владу до законності, адекватності і відповідності.

- Луценко вже сидів у в’язниці. Чи не боїться він за подібні дії знову потрапити за ґрати?

- Він точно не боїться, і ми це бачимо. Тому він так і буде цю владу захищати і чіплятися за неї, тому що в разі зміни влади він неодмінно буде повторно відданий кримінальному переслідуванню.

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі