RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Порушник рівноваги: чим загрожують кадрові ігри в Офісі президента

В Офісі президента влада остаточно сконцентрувалася в одних руках

В Офісі президента влада остаточно сконцентрувалася в одних руках Фото:

Нинішня хвиля гучних відставок веде до низки серйозних викликів, які пов'язані з концентрацією влади в руках однієї команди на Банковій. Про те, чому це несе ризики для України в умовах війни, читайте в авторській колонці журналіста Костянтина Соборного сайту "Апостроф".

Звільнення Кирила Тимошенка з посади заступника голови Офісу президента, яке відбулося 24 січня, багато експертів розцінили як результат остаточної перемоги в апаратних іграх з боку керівника ОП Андрія Єрмака. Підтвердженням цієї тези стало вкрай оперативне призначення на звільнене крісло його протеже Олексія Кулеби, який до цього обіймав посаду голови Київської обладміністрації.

Варто зазначити, що Кулеба відомий тим, що до появи в Київській області працював у столиці, обіймаючи посаду першого заступника Віталія Кличка. Тоді в ЗМІ писали про те, що молодого чиновника де-факто поставили свого роду "наглядачем" від Єрмака над мером Києва.

Тепер Кулеба відповідатиме за найважливіший напрямок, яким в Офісі президента займався Кирило Тимошенко – йдеться про координацію регіональної політики в межах усієї країни. Даний сектор передбачав контроль не тільки над більшістю голів обладміністрацій, а й роботу з низкою дуже "жирних" проектів, як, наприклад, "Велике будівництво". Гедонічні нахили Кирила Тимошенка – зокрема, його любов до дорогих автомобілів – дозволили Єрмаку позбутися свого останнього опонента на Банковій.

Читайте: Залишився тільки один: чим закінчиться "велика чистка" у команді Зеленського

Інша річ, що самому Єрмаку вдається не лише утримуватись у владі, а й повністю закільцювати на себе важливі процеси в країні. Канцелярія президента, Верховна Рада, Кабмін, регіональна влада – цілі гілки влади виявилися сконцентрованими в одних руках.

Навіть у досить "невегетаріанські" часи президентства Леоніда Кучми у владі зберігалася конкуренція між різними групами впливу. У жодному разі не захищаючи Кирила Тимошенка, доводиться констатувати, що з його усуненням (нехай і не остаточним) альтернативи Єрмаку в оточенні Володимира Зеленського фактично не залишилося.

З високою ймовірністю країну почнуть "накривати" нові політичні та корупційні скандали, що на тлі тотальних економічних проблем у країні лише розхитуватиме човен. "Єдиноначальність", яку оформив собі Єрмака, надалі може обернутися серйозними проблемами для нього як для "першого після Зеленського".

А поки що глава Офісу став порушником рівноваги, який існував усі роки незалежності України. І це обов'язково матиме свої наслідки…

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі