RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Звільнити не можна лишити: чим завершиться істерія навколо Залужного

Чергове "звільнення" головкому ЗСУ викликало бурхливу реакцію в суспільстві, і це потрібно враховувати Банковій у майбутньому

Чергове "звільнення" головкому ЗСУ викликало бурхливу реакцію в суспільстві, і це потрібно враховувати Банковій у майбутньому Фото:

У п’ятницю ввечері, 29 січня, Україну накрила нова інформаційна буря щодо нібито звільнення головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного. Згодом речник президента Сергій Никифоров публічно спростував, інформацію про звільнення. Сам Валерій Залужний оприлюднив у соцмережах "робоче" фото разом із начальником Генерального штабу ЗСУ Сергієм Шапталою. Та джерела низки українських медіа, серед них і співрозмовники "Апострофа", підтверджують наміри Банкової все ж змінити головкома. Що відбулося і чим це загрожує – детальніше у матеріалі.

Що сталося насправді?

Реакцію українського суспільства і раніше перевіряли чутками про звільнення головкома ЗСУ Валерія Залужного. Але цього разу все зайшло набагато далі. Серед іншого, через суспільну важливість, підвищену увагу до будь-яких змін у безпековому напрямку, а також через популярність Валерія Залужного у суспільстві.

До того ж цього разу, схоже, не було диму без вогню. Так, низка джерел ЗМІ стверджує, що президент Володимир Зеленський зустрівся з Валерієм Залужним, щоб особисто обговорити питання його відставки. Очільник держави нібито запропонував головкому написати рапорт на звільнення, але той відмовився.

"На мою думку, тестуванням на реакцію були попередні випадки вкидів. Вчора, все таки, була спроба (звільнити Залужного – "Апостроф"). Про це свідчить декілька нюансів. Історія вийшла за межі телеграм-каналів і соціальних мереж. Закордонні журналісти писали з посиланням на власні джерела, що має відбутися відставка Залужного. Про це написали офіційні ЗМІ, які зазвичай тримали тишу під час попередніх історій. Телеграм-канали, які пов'язують з Банковою, відкрито писали, що Залужний сам подав у відставку", - зазначає виданню виконавчий директор центру прикладних політичних досліджень "Пента" Олександр Леонов.

Читайте: Скандал зі "звільненням" Залужного сколихнув мережу: яскраві фотожаби і меми

"Я думаю, що насправді велися якісь розмови. Був відповідний сценарій, але стався вже мабуть неконтрольований витік інформації. Чому я до цієї версії більше схиляюся: цю інформацію підхопили на повному серйозі з неіснуючими насправді деталями. Її розписували деякі провладні телеграм-канали. Було видно, що вони намагалися просто осідлати цю інформаційну хвилю і бути в тренді. Реакція на цей сценарій з боку громадян України та наших західних партнерів змусила поки що цей сценарій зупинити", - каже в коментарі "Апострофу" політолог Ігор Рейтерович.

Серед іншого, затримка можливого звільнення головкома Залужного пов'язана і з суто процедурними процесами. Якщо він добровільно не пише заяву про відставку, то за законом для його зняття необхідне подання міністра оборони Рустема Умєрова. А це може викликати суспільне обурення.

"Якщо ж Залужний звільниться з формулюванням "за власним бажанням", то це буде не "звільнення президентом", а "президент погодився/ підтримав Залужного в його бажанні", - зазначає політичний експерт Олексій Голобуцький.

Не лише Залужний

Паралельно простежуються ще два аспекти. За словами військового експерта, співголови громадської ініціативи "Права справа" Дмитра Снєгирьова, рішення ухвалено не лише щодо Залужного, а відносно очільника ГУР Міноборони Кирила Буданова. Саме його окремі джерела просували у якості кандидата на заміну нинішньому головкому.

Як вплине можливе звільнення Валерія Залужного на стан Збройних Сил, хоча б з моральної точки зору – окреме питання.

"Можуть бути різні думки - що і для кого означає Залужний. Але в цілому по військах більшість сприймає його скоріше позитивно. Якщо будуть заміни, то це впливатиме негативно на їх морально-психологічний стан і оцінку цієї ситуації", - сказав "Апострофу" генерал-лейтенант у відставці, колишній заступник начальника Генштабу Ігор Романенко.

Що ж до українців загалом – вчорашня їх реакція показала, що зміна головнокомандувача навряд чи знайде розуміння в суспільстві. Особливо, якщо це відбудеться без конкретних підстав.

"В політичному плані це погана історія. Зрозуміло, що Залужного максимально почнуть виштовхувати в політику. Це ще більше посилить рівень недовіри і злості по відношенню саме до політичної влади. Я боюся, що тут саме персона Президента стане тою мішенню, на яку обвинувачення посипляться. Є один важливий момент – які взагалі є підстави навіть для гіпотетичного зняття Головнокомандувача? Думаю, що ні в кого таких відповідей немає. Це може призвести в перспективі кількох місяців до політичної кризи", - зазначає Ігор Рейтерович.

Ще один ризик, що виникає у нинішній ситуації – роль Валерія Залужного у формуванні запиту на зброю для України.

"Залужний – це людина, яка налагодила ефективну комунікацію на Заході. Багато з того, що ми отримуємо, приходить за запитами. Залужний їх дає, ці запити в військовому середовищі обговорюються, подаються політичному керівництву і воно вже приймає рішення. Це не функція і не посада, а роль конкретної особистості в цій історії", - додає Олександр Леонов.

Головком регулярно спілкується з іноземними візаві не лише щодо зброї, а й подальших дій на полі бою. Тож, за даними "Апострофа", іноземні партнери України уже давно обережно ставлять питання про прогнозованість дій України на полі бою у випадку зміни військового командування.

А загалом, повторюється така сама історія, як і щодо закону про мобілізацію. Меседжі закидають з різних сторін, але ключові фігури мовчать. У вечірньому зверненні 29 січня президент Зеленський розповідав українцям про все, крім ситуації із Головнокомандувачем.

"Як на мене, єдиною правильною відповіддю на цю кризу має бути заява Верховного головнокомандувача. Він має вийти і сказати, що таких планів не існує, і якщо вони з'являться, то не буде жодних кулуарних історій. Бо всі ці хвилі серйозно б'ють по настроях у війську", - підсумовує Олександр Леонов.

Читайте: Є кілька версій: що стоїть за зливом про "звільнення Залужного" і для чого це зроблено

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі

Новини партнерів