RU  UA  EN

Четвер, 21 листопада
  • НБУ:USD 41.00
  • НБУ:EUR 43.20
НБУ:USD  41.00
Суспільство

Скільки коштує відзначити Великдень в Україні: інфографіка та ціни

Які продукти обов'язково потрібно взяти з собою в церкву, та у скільки вони обійдуться

Які продукти обов'язково потрібно взяти з собою в церкву, та у скільки вони обійдуться Каждый из продуктов, который кладут в пасхальную корзину, далеко не случаен, у него есть свое символическое значение Фото: Владислав Содель

Найбільше християнське свято - Воскресіння Христове — українські православні та греко-католики в цьому році святкують 1 травня. Пасха — це свято передусім духовне, що символізує перемогу життя над смертю і віру в те, що людське життя з фізичною смертю не закінчується. Саме на честь цієї перемоги християни освячують великодні кошики з продуктами, щоб потім використати їх, святкуючи торжество життя.

Кожен із продуктів, який кладуть у великодній кошик, не випадковий, у нього є своє символічне значення. У традиційному великодньому кошику повинні бути тільки паска, сир, масло, яйце (писанка), шинка, ковбаса, хрін і сіль.

Паска — це символ Воскресіння. Паска символізує самого Христа, який є хлібом життя вічного і який прийшов на землю, щоб нагодувати людей духовною їжею. Це також символ Агнця (Христа), добровільно розп'ятого за нас на хресті.

Паску краще спекти самому, ніж купувати. Українські господині печуть її за традиційними рецептами, які їм дісталися від мами чи бабусі. Різні рецепти пасок можна знайти в Інтернеті. Процес приготування і випікання паски вимагає особливої концентрації, спокою, добрих думок і молитви, щоб вона вийшла красивою і смачною. Здавна відомо, що коли в будинку печеться паска, "ні в якому разі не можна сваритися, щоб паска не злякалася, тому що тісто може не вирости".

Сир і масло — це молочні страви, а молоко є первотвором, сировиною, яка не походить з діяльності людських рук, а є даром природи. Як мати годує свою дитину молоком, так само сир і масло є символами жертовності Бога. Традиційно в кошик кладуть невелику тарілку з сиром (творогом) у формі кола. Масла беруть трохи менше сиру, роблять його круглої або овальної форми і кладуть зверху на сир. На маслі ножем малюють хрестик.

Яйце — це символ зародження життя і воскресіння. Українські господині кладуть у великодні кошики кілька сирих і варених, у тому числі очищених, яєць. Крім того, у кошик кладуть писанки і крашанки. Найпростіше зробити крашанки, оскільки для цього потрібно тільки пофарбувати яйця барвниками в різні кольори. Для приготування писанок необхідно значно більше зусиль і часу. Сьогодні можна придбати в магазині готові наклейки на яйця з візерунками і християнськими символами.

М'ясні продукти — символізують вгодованого тельця, якого заколов добрий батько після повернення блудного сина додому. Вони також символізують радість батька у зв’язку з поверненням сина і радість Бога, коли люди — Божі діти звертаються до нього. Українці кладуть у великодній кошик переважно шинку й ковбасу. Буває, що у кошик кладуть потроху різного виду ковбас і різне м'ясне, у тому числі сало.

Хрін — символізує здоров'я, не тільки фізичне, а й духовне. Хрін робить людину міцнішою фізично, а духовно християни стають сильнішими, приймаючи сповідь і Причастя, яке є Тілом і Кров'ю воскреслого Христа.

Сіль — один із необхідних продуктів у житті людини, який додає смаку їжі. У Нагірній проповіді Христос називає своїх учнів "сіллю землі". Сіль символізує якісний зв'язок між Богом і людиною. У великодній кошик кладуть зовсім небагато солі в маленькій ємності. Господині потім не використовують всю сіль одразу, а тримають її освячену протягом року і додають в різні страви. Це фактично єдиний продукт у великодньому кошику, який не псується.

Це весь перелік продуктів, які кладуть у великодній кошик. Алкоголь, і в першу чергу червоне вино, яке деякі українці також беруть до церкви, в традиційний великодній набір не входить.

Крім того, у великодній кошик обов'язково кладуть свічку, яку запалюють після того, як приносять кошик до храму на освячення. Сам кошик прикрашають вічнозеленими рослинами — миртом або самшитом, які є символом безсмертя і вічного життя. А зверху кошик накривають невеликим вишитим рушником, який тримають вдома тільки на цей випадок.

Українці святять паски переважно в суботу перед Великоднем, а їдять освячені продукти вже після Недільної Літургії вранці. Стіл накривають білою скатертиною, в центрі столу ставлять свічку з кошика і запалюють його. Також на стіл ставлять паски разом з іншими продуктами з великоднього кошика і не тільки — адже піст закінчився, і тепер можна споживати всі страви.

Перед тим, як сісти за великодній сніданок, прийнято, щоб вся сім'я прочитала великодній тропар "Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав і тим, що у гробах, життя дарував". Після цього, за традицією, батько бере одне очищене освячене яйце, розрізає його на частини і роздає всім членам сім'ї, при цьому бажаючи кожному здоров'я і всіх благ протягом року.

У деяких регіонах України частину пасок, масла, сиру та м'ясного залишають, щоб з'їсти через тиждень - на сніданок під час Поминальної неділі.

Рецепт паски. 1 кг борошна, 2 склянки молока, 10 жовтків, 100 г дріжджів, 200 г вершкового масла, 200 г цукру, 100 г родзинок, 0,5 чайної ложки солі, цедра половини лимона. Дріжджі розвести в теплому молоці з 1 столовою ложкою цукру і трьома столовими ложками борошна. Коли почне бродити, влити розчин у посудину з борошном, додати розтерті з цукром жовтки, посолити, замісити. Місити до появи пухирців. Потім влити розтоплене масло. Ще раз добре перемішати, щоб тісто увібрало масло. Додати вимиті родзинки. Все це разом ще раз перемішати, накрити і поставити, щоб підійшло. Коли тіста стане вдвічі більше, викласти його у форми, дно яких вислати змащеним папером. Заповнювати форми на 1/3. Дати тісту підійти. Коли форми заповняться повністю, змастити тісто яйцем або цукровим сиропом, посипати кольоровим пшоном (кожна господиня прикрашає паску по-своєму). Випікати в гарячій духовці (190-200 градусів) протягом 45 хвилин.

Приготовление пасхальных куличей Фото: УНИАН

Скільки коштує великодній кошик. В цьому році вартість великоднього кошика в середньому по Україні складе 349 грн. Це на 20 грн дорожче, ніж роком раніше, підрахували у національному науковому центрі "Інститут аграрної економіки".

Найважливіший продукт у кошику — безпосередньо паска, яка обійдеться в середньому близько 50 грн (з розрахунку 60-150 грн за кг). У роздрібних мережах можна знайти готову великодню випічку вартістю від 20 грн до 150 грн. Щоб приготувати паску вдома, на інгредієнти потрібно близько 50-60 грн.

За десяток яєць, які кладуть в кошик, потрібно буде заплатити в середньому 13 грн. Найдорожчим компонентом великоднього кошика буде буженина — за 500 г у магазинах просять не менше 65 грн. Домашня ковбаса обійдеться як мінімум 61 грн за півкілограма.

Порівняно з минулим роком у великодньому кошику зросла вартість молочних продуктів, вершкового масла, м'якого і твердого сиру (на 5-7 грн). За даними "Інституту аграрної економіки", 500 г вершкового масла обійдеться близько 49 грн, м'якого сиру — 31 грн, твердого сиру — 47 грн. Ще мінімум 22 грн потрібно буде заплатити за півкілограма сала і 11 грн — за хрін.

Додавши у великодній кошик помідори, огірки, яблука і червоне вино, на свято потрібно не менше 489 грн. Це на 22 грн більше, ніж роком раніше. У цілому, порівняно з минулим роком, вартість продуктів зросла незначно. Частково це обумовлено пізньою датою Великодня. У травні ціни на продукти харчування знижуються під впливом сезонних факторів. Нагадаємо, в минулому році святкування Великодня припало на 12 квітня.

Але в будь-якому разі потрібно розуміти, що залежно від регіону вартість великоднього кошика відрізняється. Скажімо, у Тернопільській області, за даними "Інституту аграрної економіки", підготовка до свята обійдеться в 438 грн, а в Києві — 527 грн. Крім того, не всі громадяни дотримуються "стандартного" набору великоднього кошика, кладучи, скажімо, тільки паску, яйця і якийсь м'ясний продукт, однак відмовляються від молочних продуктів. У такому разі витрати на підготовку до свята можуть помітно відрізнятися від середніх показників по країні.

Ще як мінімум 150-200 грн потрібно буде витратити на новий кошик, сплетений з лози. До 40-50 грн можуть становити витрати на декорування пасхальних яєць. Багато роздрібних мереж також пропонують великодні кошики для дітей — маленька паску і дві-три "крашанки". Вартість такого набору в середньому становить близько 50 грн.

Читайте також