RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Паради замість зарплат: як в ДНР будуть відзначати річницю "референдуму"

Численними урочистостями бойовики намагаються відвернути увагу людей від насущних проблем

Численними урочистостями бойовики намагаються відвернути увагу людей від насущних проблем На неконтролируемых территориях Донбасса отмечают "день республики" в годовщину непризнанного референдума Фото:

Сьогодні в Донецьку будуть відзначати нове свято — "день республіки". Воно приурочене до другої річниці незаконного "референдуму" про "незалежність" так званої ДНР, який відбувся 11 травня 2014 року. Як і на "парад" з нагоди 9 травня, на нове святкування зганяють бюджетників, які повинні будуть пройти ходою по головній вулиці Донецька. Безперервними урочистостями незаконна влада "республіки" намагається відвернути увагу громадян від більш нагальних проблем, однією з яких є хронічні невиплати зарплат.


Не встигли у Донецьку стихнути звуки "параду" 9 травня, не встигли донеччани отямитися після кількох днів святкування (Пасха, Радониця, День Перемоги), а сьогодні — знову в бій... тобто, на свято. 11 травня на окупованих територіях Донбасу відзначають «День республіки".

Нагадаємо, два роки тому в цей день пройшов так званий "референдум", де донеччанам запропонували відповісти на запитання: "Чи Підтримуєте ви акт незалежності ДНР?" Чому левова частка жителів Донецька вирішила, що так завуальовано їм пропонують приєднатися до Росії — досі незрозуміло. Але фраза "ходив голосувати за те, щоб Донецьк був у складі РФ" довго лунала у порожнечі донецьких вулиць. Після заходу з міста почали спішно їхати ті, хто вирішив не випробовувати результати цього невизнаного ніким у світі плебісциту.

А ось 11 травня стало головним святом так званої ДНР. Утім, від інших урочистих заходів, яких повно у "республіці", воно не так вже й відрізняється. Якщо вірити афішам, то опівдні на головній вулиці Донецька відбудеться хода делегацій міст і районів. Ходу відтренували, масовка залишилася колишньою, з параду Перемоги. Правда, якщо участь у параді на 9 травня ще можна зрозуміти, то сенс обіцяного двогодинного ходіння в честь "дня республіки" мало хто розуміє.

"Піду, звичайно, куди подітися, — каже місцева мешканка Олександра. — З нашої лікарні чоловік 20 піде. Рознарядка бюджетникам ще в квітні прийшла на всі ці паради-ходи: до 50 чоловік потрібно надати. Від партій, громадських рухів ДНР люди змушені їхати в Донецьк. Керівники відзначають в списках, хто є, а кого нема. Не знаю, що ми святкуємо. Всі – громадяни України з паспортами. Які республіки? Які свята? Війна у нас, люди в зруйнованих будинках живуть, вода і газ не скрізь є. Зате гуляння кожного дня!"

Фото:


На честь "свята" "адміністрація" Донецька скоротила 11 травня комендантську годину — вона почнеться з півночі, а не, як зазвичай, з 23:00. До того ж, кілька трамваїв і тролейбусів відмили, підлатали і розфарбували в кольори та символіку "республіки", надавши стареньким машинам свіжий вигляд.

В усьому іншому програма святкування сумовита. Втім, особливим креативом масовики в ДНР і не вирізняються. На площі Леніна обіцяють провести концерт "Серце землі моєї" (зазвичай виступають місцеві таланти), у парку Щербакова — фестиваль спорту, там же — концерт російських виконавців — Ради Рай, Юлії Андрєєвої з групи "Архіпелаг", Вадима Самойлова з "Агати Крісті", а також колективів "Бахит-Компот" і "Добрі молодці". Як кажуть молоді донеччани, дискотека для пенсіонерів.

Для тих, хто молодший, наступного дня, 12 травня в парку пройде відкритий фестиваль ді-джеїв та фестиваль екстремального спорту. А в парку "Ленком" відбудеться, страшно сказати, конвент-форум "Стратегія майбутнього". За такою європейською назвою приховане звичайне зібрання, на якому "профспілки" незаконних ДНР і ЛНР підпишуть угоду про співпрацю з профспілками невизнаних республік Абхазія і Південна Осетія. Яку роль відіграє ця угода долі простих донеччан, ніхто не має ані найменшого поняття. Та й не особливо намагається зрозуміти. Тому що є важливіші проблеми в житті. Вони називаються — затримки зарплати.

Фото:


Затримують всім — шахтарям, учителям, лікарям і рятувальникам. Залізничники взагалі мало не півроку грошей не бачили. Перед святами везунчикам видали по 300-500 рублів із зарплати і просили сильно не витрачати, тому що невідомо, коли буде наступна частина. Шахтарі Макіївки повідомляють про двомісячну затримку зарплати і неможливість поскаржитися керівництву. В Ясинуватій боязку спробу залізничників чинити опір зупинили озброєні співробітники "міністерства держбезпеки ДНР".

Одне з пояснень, чому затримуються виплати — чутки про можливий наступ української армії. "Лякали ще з початку травня, що 9 травня українські війська ось-ось почнуть штурмувати Донецьк. Не почали. Тепер нам кажуть, що 11 травня — точно, — розповіла мешканка Донецька Неллі Окінська. — Кажуть, у Докучаєвську щось відбувається, туди багато бойовиків перекинули, мені сусід розповів, а в нього син — у "гвардії ДНР". Ніби то Докучаєвськ майже взятий вже. Тому і закрили блокпости в тому напрямку. Ну, а після Докучаєвська ВСУ і у Донецьк увійдуть, там всього 20 кілометрів".

Втомлені і засмикані донеччани лише махають руками, почувши про наступ. "По три рази в тиждень наступають", — хмикають вони. Без грошей, але з розкладом парадів в кишені на кожен день, їм важко щиро щось відзначати і святкувати. Хоча на парад прийдуть — важкий батіг адмінресурсу не дає іншого вибору.

Читайте також

Битва за Часів Яр: чи вдасться росіянам взяти ключове місто до 9 травня

Незважаючи на величезні втрати, російська армія не може розраховувати на те, щоб швидко взяти Часів Яр

Друга битва за Харків буде переломною - ветеран україно-російської війни

Ветеран війни з Харкова розповів про ситуацію в місті і настрої харків'ян перед новою загрозою зі сходу

Чарівне зцілення: депутати взялися миттєво "вилікувати" інвалідів

Нардепи до закону про мобілізацію вшили норму про повторну комісію для інвалідів - кому доведеться ще раз пройти МСЕК