RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Джамала зуміла - значить, і ми переможемо: як в Криму відреагували на успіх в Євробаченні

Завдяки sms від кримських татар з окупованої території, Джамала отримала 10 балів "з Росії"

Завдяки sms від кримських татар з окупованої території, Джамала отримала 10 балів "з Росії" Крымские татары восприняли успех Джамалы с восторгом Фото: EPA/UPG

Перемога у " Євробаченні 2016 представниці України Джамали (справжнє ім'я - Сусана Джамаладінова) викликала суперечливі оцінки в окупованому Криму. На півострові співачка провела дитинство й шкільні роки, тут у селі Малоріченське під Алуштою живуть її батьки. Багато кримчан, особливо кримські татари, сприйняли успіх Джамали з захопленням. Вони надсилали sms на підтримку співачки, багато в чому забезпечивши їй ті 10 балів, які “надійшли з Росії". А ось представникам окупаційної кримської "влади" та прихильникам "російського світу" перемога української співачки виявилася не до душі.


У день суботнього фіналу увага чималої частини кримчан була прикута до телевізорів, налаштованих на український і російський канали, по яким йшла трансляція Євробачення. Популярний серед домогосподарок пісенний конкурс, як часто називають його критики, в цьому році мав політичне підґрунтя. Перш за все, через пісню "1944" у виконанні Джамали, що оповідає про сталінської депортації кримськотатарського народу в травні 1944 року.

Напередодні Євробачення в російських ЗМІ розгорнулася справжня травля щодо України і її представниці. Ведучі, музиканти, журналісти та експерти наполягали на політичній складовій змісту композиції, натякаючи, таким чином, на порушення правил конкурсу. Тому цілком закономірно, що певна група кримчан, які звикли довіряти російським ЗМІ, негативно сприймали участь Джамали, тим більше — як представника від "бандерівської" в їх розумінні України. Масла у вогонь підлили букмекери, які вивели в фаворити українку Джамалу і росіянина Сергія Лазарєва.
Соціальні мережі рясніють історіями про те, як жителі Криму спостерігали за музичним змаганням, ділячись враженнями в режимі онлайн. Одну з них "Апострофу" розповіла вчителька Ельміра з Сімферополя.

"Опівночі, в розпал голосування, несподівано піднявся ураганний вітер, почалася сильна гроза, потім злива, - розповідає дівчина. - В нашій сім'ї, котра підтримувала Джамалу, це було сприйняте як знак - станеться щось неймовірне". За словами Ельміри, вона під час процесу голосування зі свого телефону відправила 5 повідомлень на підтримку землячки.

Подібних прикладів у Криму безліч. У прагненні підтримати співвітчизницю кримські татари, що проживають на півострові, в ніч з суботи на неділю не шкодували ані сил, ані засобів. Відомі випадки, коли з одного мобільного телефону відправлялася максимально дозволена організаторами конкурсу кількість повідомлень - до 20 штук.

Активність, продемонстрована жителями Криму, трансформувалася у майже максимальний результат у вигляді 10 російських балів для України. Вище в РФ оцінили тільки виконавицю з Вірменії. Якщо врахувати, в якому стані перебувають політико-економічні відносини між Україною і Росією, таку оцінку можна назвати певною мірою сенсаційною. Справедливості заради треба відзначити, що українські телеглядачі оцінили російського співака у 12 балів, тоді як журі обох країн вважали за краще не давати ані Джамалі, ані Лазареву жодного пункту.

Перемога Джамали в Євробаченні викликала в Криму масу оцінок, суперечок і коментарів, особливо в соціальних мережах.

Представники так званої кримської "влади", котрі ще до початку конкурсу засудили участь у ньому Джамали з причини присутності в її пісні політики, після її перемоги відреагували у властивій їм манері

"Організатори Євробачення кістьми лягли, щоб позбавити Росію перемоги... Український шантаж, заяви типу "перемога Росії буде катастрофою", ігнорування глядацьких симпатій - ось новий підхід до творчості в країнах "розвиненої демократії". Сьогодні на Євробаченні будь ти найбільшим вокалістом у світі, російське громадянство закриє тобі доступ до першого місця. Але слід визнати, що якщо б в піснях Джамали не було політичного підтексту, її підтримував би весь півострів, вона - гордість кримськотатарського вокалу з відмінною манерою виконання", - написав у Facebook "віце-прем'єр" "кримського уряду" Руслан Бальбек.

"Глава" так званого "Державного комітету у справах міжнаціональних відносин і депортованих громадян Криму" Заур Смирнов назвав "Євробачення" одним з інструментів тиску на Росію. "Голосування було не за когось: Австралію або Україну, а проти Росії. Не варто підходити до цього фатально. Сьогодні на тлі всієї загальнополітичної ситуації цей конкурс виявився лише одним з інструментів тиску на Росію - як санкції, енергоблокада, ще якісь фактори, які впливають на економіку нашої країни. В даному випадку, спроба полягала саме в тому, щоб в черговий раз демонізувати нашу країну, показати, що і культура, і мистецтво, і ситуація з допінговими скандалами - тут очікувана ситуація", – заявив Смирнов в одному з коментарів російським ЗМІ. Чиновник закликав не відмовлятися в майбутньому від участі в пісенному конкурсі, але в той же час, на його думку, не варто підносити сам статус заходу, тому що всі експерти нібито погоджуються з тим, що це "суто кон'юнктурний політичний проект".

Цікаво, що Смирнов потрапив "у владу" два роки тому, завдяки лобі Меджлісу кримськотатарського народу, в якому він обіймав посаду заступника голови. Сам Меджліс не так давно був визнаний “Верховним судом" окупованого Криму екстремістською організацією і був заборонений на території Росії.

Голова ради регіонального відділення партії "Справедлива Росія" в Криму Олександр Юр'єв, котрий у свій час пропонував заборонити в'їзд в республіку сімферопольському боксеру Олександру Усику, який виступає під українським прапором, на сторінці в Facebook зізнався, що знав наперед, кому віддадуть перемогу в Стокгольмі. Він нарікає, що тепер Джамала буде акцентувати увагу на територіальній приналежності півострова. "Наступний хід - переможниця буде їздити по світу і кричати, що Крим - це Україна, що "Євробачення" має пройти в Криму і необхідно посилити тиск на Росію...", - написав він.

У той же час політик вельми символічно поставився до виступу Лазарєва, згадавши його інтерв'ю одному з українських телеканалів, в якому той не погодився з "російським" статусом півострова: "Так, він програв, але я не сприймаю його програш як програш Росії. Багато хто скаже - мовляв, люди за нього голосували, а ось журі... Доля... Два роки тому він заявив, що Крим - це Україна і програв кримській татарці...".

Куди більш тактовним в оцінках виявився "віце-прем'єр" так званого кримського уряду Георгій Мурадов. "Я підкреслюю, що Крим завжди буде радий виступу Джамали, це - її батьківщина", - сказав Мурадов під час перебування в Пекіні. А от пропозицію, яка прозвучала з його вуст у цьому контексті - швидше, з розряду фантастичних: "Джамалі залишилося провести невеликі заходи, пов'язані зі зміною громадянства, приїхати на Батьківщину і виступати у себе... Тривалі теми депортації повинні бути закінчені, потрібно повертатися. Ми завжди радіємо, вітаємо і думаємо, що серед отриманих нею російських голосів - багато людей з числа кримських татар, які у нас в Криму проживають", - додав Мурадов, визнавши тим самим факт масового голосування за співачку представників її народу.

Фактично в тому ж ключі, але в іншій тональності, більш грубо, прокоментував перемогу Джамали кримський журналіст російського телеканалу НТВ, в минулому кореспондент українського "Нового каналу" Олег Крючков. "Джамала готова приїхати через два дні в Крим і заспівати пісню "44 рік" на відкритті Меморіалу жертвам депортації на станції "Сирень"? Заборони на в'їзд у неї немає... Хтось чув від неї таку заяву? Ні? А вона повинна бути першою після перемоги... Дивно, пісня "не політична, давно написана...". Так чого не заспівати головний хіт Європи перед своїм народом, немає ж ніякої політики... Чи є?"

Втім, багато кримчани не з числа кримських татар позитивно сприйняли перемогу Джамали, засудивши думки скептиків. "Рівень інтелекту глядачів Євробачення добре характеризує амплітуда їх настроїв стосовно цього конкурсу пісень і танців. Від повного захоплення перемогою на конкурсі Діми Білана (типу - наш), до ненависті і хули, коли переміг "ворог" Джамала. Які ми круті і перемогли на Євробачення! До хули його ж. Один і той же конкурс, а як думка змінилася. А люди - ні. І це сумно", - зазначив колишній помічник першого віце-прем'єра кримського уряду Михайла Шеремета, а нині - один із нечисленних представників опозиційних сил в Криму Володимир Гарначук. Він також написав, що радий за Джамалу: "Перемогла кримчанка, та ще й етнічна татарка. Треба радіти успіхам. Вийшло у дівчини, напевно, добре".

Більшість кримських татар, як в соціальних мережах, так і в особистих бесідах, не приховували свого захвату щодо успіху Джамали.

"Наша дівчинка зуміла! Отже, ми всі переможемо!" - коротко написала на своїй сторінці відома в Криму журналістка Лілія Буджурова.

"Перемога Джамали надихнула нас, кримських татар, і вселила віру в те, що настануть кращі часи. Зараз, коли щодня в наших будинках проводяться обшуки, заарештовують хлопців, забороняють Меджліс, є надія, що ми всі ці випробування зуміємо витримати і повернемося до колишнього життя. Ця перемога потрібна була для всього кримськотатарського народу", - сказав "Апострофу" юнак на ім’я Сервер, котрий проживає в Бахчисараї.

Читайте також

Битва за Часів Яр: чи вдасться росіянам взяти ключове місто до 9 травня

Незважаючи на величезні втрати, російська армія не може розраховувати на те, щоб швидко взяти Часів Яр

Друга битва за Харків буде переломною - ветеран україно-російської війни

Ветеран війни з Харкова розповів про ситуацію в місті і настрої харків'ян перед новою загрозою зі сходу

Чарівне зцілення: депутати взялися миттєво "вилікувати" інвалідів

Нардепи до закону про мобілізацію вшили норму про повторну комісію для інвалідів - кому доведеться ще раз пройти МСЕК