RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Крим після "диверсії": перевірки під автоматами і допити на "кордоні"

Кримчани побоюються, що їх більше не пускатимуть на материкову Україну

Кримчани побоюються, що їх більше не пускатимуть на материкову Україну Перш ніж випустити на материкову частину України з Криму на КПП з виїжджаючими російські спецслужби проводять бесіди та ретельний огляд Фото: УНІАН

Скандальний інцидент на півночі Криму, котрий дав привід російському ФСБ звинуватити Київ в організації "диверсії" на анексованому півострові, як і раніше, є головною обговорюваною темою серед кримчан. Через кілька днів після того, як прозвучали всі версії події, жителі і нечисленні відпочиваючі у Криму, як і раніше, стикаються з наслідками надзвичайної ситуації. Люди побоюються, що їм повністю заборонять виїзд на материкову частину України.

У Сімферополі суд заарештував на два місяці одного з головних підозрюваних, за версією російських силовиків, в організації "терактів" в Криму, жителя Запорізької області Євгена Панова. Затриманий нібито визнав свою провину на допиті. Пізніше російські власті назвали прізвище ще одного затриманого учасника "диверсійної групи" - ним виявився Андрій Захтей, родом з Борислава Львівської області. Користувачі соціальних мереж виявили, що раніше Захтей працював будівельником і надавав допомогу в оформленні російського громадянства для мешканців ближнього зарубіжжя і країн колишнього СРСР. З зими 2015 року проживав і працював в Одинцово Московської області.
Через кілька діб після повідомлення ФСБ про затримання "українських диверсантів", які готували, за даними російської сторони, теракти на території півострова, в Криму, як і раніше, зберігається не характерна для цієї пори року обстановка. У небі над Сімферополем і прилеглими районами протягом декількох днів літають вертольоти, в окремих містах можна помітити блок-пости, а на адмінкордоні, що розділяє Крим і Херсонську область, посилена перевірка документів прикордонниками РФ.
Ці факти підтверджуються свідченнями очевидців. Так, у п'ятницю, 12 серпня, в Радянському районі співробітники поліції зупинили машину з активістами з числа кримських татар, які прямували в Сімферополь на судове засідання по "справі 26 лютого" (мається на увазі мітинг 26 лютого 2014 року біля стін Верховної Ради Криму на підтримку територіальної цілісності України, - "Апостроф".) за участю заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза. "При в'їзді в Радянський їх зупинила поліція, перевірили документи і відпустили, на виїзді їх знову таки зупинили, перевірили документи і знову ж відпустили", - написала в Facebook дочка одного з представників групи Мавіле Дегерменджі. Однак, за її даними, вже по дорозі до Сімферополя дорогу автомобілю "перекрив КамАЗ, з боку лісосмуги вибігли люди з автоматами, всіх змусили вийти з машини, почали перевіряти телефони (дзвінки, повідомлення), паспорти". “Вся ця "перевірка" проводилася під дулами автоматів...“, - зазначила автор повідомлення.
Спостерігачі пов'язують такі жорсткі заходи з боку російських силовиків з недавніми подіями на півночі Криму.
Не менш напружена обстановка зберігається на контрольно-пропускних пунктах. За словами тих, хто перетинав "кордон" у ці дні, на всіх трьох КПП між Кримом і Херсонською областю спостерігаються черги з десятків автомобілів і сотень людей. Проходження російського і українського пунктів займає від 3 до 12 годин в залежності від часу доби. Чоловіків, які в'їжджають на територію півострова і виїжджають звідти, російські прикордонники, за словами очевидців, перевіряють найбільш ретельно.
"На виїзді з Криму росіяни заводять всіх молодих чоловіків в окрему кімнату, проводять більш ретельний огляд і задають питання про рід занять, мету поїздки в Україну і так далі", - повідомила на своїй сторінці одна з кримчанок.
Між тим, кримчани, котрі кілька днів нічого не знали, поки російська сторона не поширила офіційну версію того, що сталося поблизу Армянська, тепер всерйоз побоюються, що незабаром виїзд з Криму може бути взагалі закритий з ініціативи росіян, щоб уникнути повторення подібних інцидентів.
“Президент Володимир Путін заявив, що Росія не залишить без відповіді подію в Криму. Можна тільки гадати, які наслідки будуть, але не хотілося б, щоб Росія закривала нам виїзд на материкову Україну. Там у багатьох живуть родичі, друзі, знайомі, у когось є бізнес. Якщо буде закритий виїзд з Криму, то ми в Україну більше не потрапимо. Є, звичайно, варіант добиратися через Росію, але не факт, що тоді нас пустять українські прикордонники", - поділився своєю думкою Віктор з Сімферополя.

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто