RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Українців "косить" грип Гонконг: чого чекати від вірусу

Вакцинація доступна не всім громадянам

Вакцинація доступна не всім громадянам В Україні почався період масових простудних захворювань та циркуляції вірусу грипу Фото: EPA/UPG

Станом на початок грудня, на грип в країні захворіли понад 193 тисячі осіб. Про це повідомили в Українському центрі з контролю і моніторингу захворювань МОЗ України. Із загальної кількості хворих, 69% - це діти до 17 років. Лідером по захворюваності стала Київська область, а найменше постраждали від вірусу жителі Тернопільської області. Епідпороги захворюваності також перевищено у Дніпропетровській, Луганській та Харківській областях. Найбільш дієвим способом захисту від грипу медики традиційно називають вакцинацію, однак МОЗ централізовано не закуповує необхідні препарати, оскільки вакцина від грипу не входить в національний календар щеплень.

Грип "Гонконг"

Завідувач відділу респіраторних та інших вірусних інфекцій Інституту епідеміології та інфекційних захворювань ім. Громашевського Алла Мироненко розповіла "Апострофу", які штами вірусу цієї зими відправляють українців на лікарняний. "Вже зараз в Україні циркулює вірус А/"Гонконг" (H3N2), який ми і очікували. Цей штам вірусу буде спостерігатися до кінця січня - початку лютого. Можливо, до нього приєднається інший тип вірусу, але поки ми його не бачимо. Був один випадок вірусу "Каліфорнія" (H1N1), але поки що це одиничний випадок", - пояснила Алла Мироненко.

За словами епідеміолога, як і будь-який інший тип вірусу грипу, "Гонконг" небезпечний ускладненнями. "Але ускладнення, викликані таким типом вірусу H3N2, найчастіше можуть проявитися у літніх людей і у тих, хто страждає хронічними захворюваннями. Наприклад, якщо у людини хворе серце, бронхіальна астма або він страждає від цукрового діабету, захворювання на грип може спровокувати загострення хвороби. Поки ще інтенсивної циркуляції вірусу не спостерігається, тому хто встигає можна прищепитися. Але особливу групу ризику складають маленькі діти, які народилися після 2011 року. Для них зустріч з вірусом типу В буде перша в житті, оскільки після 2011 року він не циркулював. Тому цих дітей теж краще прищеплювати, особливо якщо вони контактують зі своїми однолітками і ходять в дитячий сад", - резюмувала Алла Мироненко.

Проблеми з вакциною

Найбільш дієвим способом захисту від грипу медики традиційно називають вакцинацію, але не у всіх містах вона доступна. Наприклад, у Сумах, де був зафіксований перший летальний випадок від грипу в цьому сезоні, препаратів не вистачає. Вакцина просто не доїхала. Про це в п'ятницю, 2 грудня, повідомив журналістам начальник управління охорони здоров'я Сумської облдержадміністрації Сергій Бутенко. Правда, Бутенко зазначив, що вакцину в аптечних мережах регіону чекають з дня на день — в цьому його письмово запевнила в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

У прес-службі МОЗ "Апострофу" розповіли, що імпортери закупили і ввезли в Україну 105 тисяч доз вакцини двох типів: "Джисі Флю" та "Ваксигрип". "Державний експертний центр Міністерства охорони здоров'я для перевірки якості передані ще вакцини. Після успішного проходження перевірки буде завезено ще 50 тисяч доз", - зазначила працівник прес-служби Вікторія Савчук.

За прогнозами голови громадської організації "Інфекційний контроль в Україні" Віктора Ляшка, цієї кількості медикаментів повинно вистачити українцям.

"Вакцина від грипу не входить в національний календар щеплень, тому щорічно у МОЗ не плануються закупівлі цього препарату. Тепер тільки бізнес скільки хотів, стільки і привіз вакцин. Правда деякі департаменти охорони здоров'я на місцях для своїх медичних працівників та груп ризику можуть закуповувати вакцину. Але, як показує практика нашої країни, у нас вакцинується дуже маленький відсоток населення — 150-200 тисяч осіб. За моєю інформацією, в цьому році в Україну завезуть всього 180 тисяч доз вакцин", - зазначив експерт.

Віктор Ляшко додав, що всі розповіді про небезпеку вакцинації - не більш ніж міф. "Необхідно вакцинуватися від грипу щорічно, адже штам грипу, який циркулює, постійно мутує і майже кожен рік з'являються нові його штами вірусу. А що роблять люди? Вони тоннами скуповують, так звані, антивірусні препарати, ефективність яких не доведена, а ці препарати значно дорожче, ніж проста вакцинація, яка коштує до 200 гривень", - резюмував експерт.

Читайте також

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу

Через нестачу фінансування у нас проблеми з пораненими – воєнний хірург

Як забезпечується медицина у ЗСУ, чого вистачає, а чого потребують наші воїни - в інтерв'ю воєнний хірурга