RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Чому безвіз може стати причиною повернення мільйонів додому

За межами країни працює близько 5 мільйонів українців

За межами країни працює близько 5 мільйонів українців Заробітчани можуть повернутися в Україну Фото: phl.ua

Безвіз, в залежності від дій влади, може стати як порятунком для української економіки, так і загрозою для країни. За даними Державної служби зайнятості, 5 мільйонів українців працює за межами країни. Тільки в Польщі - 1,2 мільйона заробітчан.

Європа нарешті наважилась дати безвіз України. Залишилися внутрішні процедури ЄС, але вже цього літа українці зможуть відчути себе більш вільними людьми.

Однак є кілька факторів, які не можна випускати з уваги при цьому.

Напередодні Великодня МЗС України нагадало, що безвіз не дає право на працевлаштування, навчання та інше - тільки поїздки з приватною метою. Це не дивно, тому як українські чиновники, прагнучи отримати безвіз за всяку ціну, пішли на максимальні поступки європейцям: вільний допуск туристів в ЄС було отримано в обмін на жорсткість умов для трудових мігрантів з України в Європі.

Таким чином, ті, хто раніше їздив на сезонні роботи за звичайними туристичними візами і не встиг отримати трудову, з настанням безвіза ризикують залишитися без звичного заробітку.

Ситуацію ускладнюють прийдешні політичні зміни: до влади в Європі приходять все більш прагматичні політики, які за прикладом Трампа хочуть повернути робочі місця для своїх співгромадян. А значить, варто очікувати, що робота буде давати свою, а не чужим.

Ці два фактори - безвіз і нова європейська влада можуть привести до того, що без роботи залишаться наші трудові мігранти за кордоном, і вони масово почнуть повертатися додому. Потенційно, за оцінками експертів, повернутися додому може до 5 мільйонів чоловік.

Важливо, з Європи приїде багато висококваліфікованих фахівців. Багато працювали на сучасному обладнанні з використанням новітніх технологій. Це шанс для нашої країни, але їм необхідно ще правильно розпорядитися.

Вже сьогодні Кабінет міністрів повинен подумати стратегічно і вирішити, як використовувати величезний трудовий ресурс з користю для вітчизняної економіки. Так, минулого тижня уряд ухвалив план заходів з реінтеграції в суспільство трудових мігрантів і членів їх сімей. Але цей документ носить більше декларативний характер, а не передбачає реальне працевлаштування.

Щоб не стався соціальний колапс і голодні бунти, потрібно створити величезну кількість робочих місць. Необхідно реінтегрувати величезна кількість людей, дати їм роботу за фахом, соціальні гарантії і перспектива.

Це можливо, тільки якщо перезапустити українську економіку на зовсім нових принципах. Нинішня структура вітчизняної економіки не здатна в короткі терміни прийняти не те що мільйон колишніх мігрантів, а хоча б сто тисяч. Тому потрібні кардинальні рішення. І тоді трудові мігранти можуть стати шансом для зростання економіки нашої країни.

На першому етапі необхідно запустити масштабне будівництво інфраструктури. Цим шляхом свого часу пройшли багато розвинених країн.

Другим етапом влада повинна спростити ведення бізнесу і ввести реальний захист інвестицій. При цьому увага повинна приділятися раціональному протекціонізму, щоб українські підприємства отримували перевагу при держзамовленні, а іноземні інвестори випускали свою продукцію в Україні силами українських робітників і на основі українських ресурсів.

А на наступному, третьому етапі держава повинна перейти до побудови індустріальної економіки.

Також необхідно визначити точки зростання економіки і підтримувати експортерів з високою доданою вартістю. Для цього на четвертому етапі ми повинні реформувати національну банківську систему, щоб вона підтримувала вітчизняний експорт.

У нас залишився рік-півтора до першої хвилі повернених. Часу для підготовки залишилося мало, тому діяти необхідно максимально швидко.

Читайте також

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу

Через нестачу фінансування у нас проблеми з пораненими – воєнний хірург

Як забезпечується медицина у ЗСУ, чого вистачає, а чого потребують наші воїни - в інтерв'ю воєнний хірурга