RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

В Одеській області починають реформу на випередження

В Одеській області розпочали впровадження медичної реформи

В Одеській області розпочали впровадження медичної реформи Фото: pixabay.com

Одеська область стане експериментальним полігоном для реформи сільської медицини в Україні. Законопроект, який прописує всі нюанси реформи, ухвалений за основу лише минулого тижня. Але голова Одеської обладміністрації Максим Степанов, не чекаючи, поки документ вступить в силу, вже розпочинає впровадження передової системи надання медичних послуг для сіл.

Таку рішучість сам губернатор пояснює тим, що регіону з найбільшими в країні відстанями від обласного і районних центрів до віддалених селищ ця реформа просто потрібніша за інших. "Найкраще обладнання та лікарі сьогодні сконцентровані в обласному центрі. Після ремонту основних трас в області дістатися з її найвіддаленіших районів тепер можна не за 6, а за 3-4 години. Але все одно це дуже довго, якщо мова йде про здоров'я людей. До райцентрів багатьом людям теж доводиться добиратися 40-50 кілометрів. Тому ми починаємо вибудовувати нову систему медпослуг для жителів сіл. Розумію, що права на помилку у нас немає, але і чекати більше ми не збираємося", - говорить губернатор. І тут же, розвінчуючи найпоширеніший міф про медреформу, Степанов попереджає, що при ньому жодної лікарні в області закрито не буде. Навпаки, фельдшерсько-акушерські пункти з'являться навіть там, де їх не було ніколи.

Заманити хоча б по одному тямущому лікарю в кожне селище - перший і чи не найголовніший виклик для цієї реформи. В Одесі кількість медиків сьогодні в 1,5 рази більше середньоєвропейської норми, але їхати із затишного міста в провінцію вони, природно, не поспішають. Зарплата 10-15 тисяч гривень, автомобіль для об'їзду хворих і квартира від держави (в селах з кількома сотнями жителів в цій же квартирі розташується і приймальний кабінет) - можуть стати непоганим стимулом. Подейкують, що для особливо складних ділянок фахівців будуть навіть заманювати "підйомними" - спеціальним разовим гонораром. Допомогти у вирішенні цієї кадрової проблеми може принцип "гроші ходять за пацієнтом" - інше нововведення масштабної медичної реформи, яке торкнеться і великих міст. Держава з 2018 року платитиме лікарям тільки за надану людям послугу, а не як зараз - за те, що вони просто ходять на роботу. Передбачається, що це призведе до більшого завантаження тих передових фахівців, чиє ім'я на слуху. "Немодним" лікарям, щоб залишатися на плаву, доведеться шукати пацієнтів за межами обласного центру. А їх там уже чекають.

Своєрідним символом реформи сільської медицини в Одеській області, а потім в усій країні, стануть "чарівні валізки" - кейси з обладнанням, що дозволяє провести первинну діагностику. Для постановки складних діагнозів інформація буде надсилатися в опорні госпіталі, яких в Одеській області буде п'ять. Для цього валізки обладнані необхідними блоками зв'язку. В опорних лікарнях кожен пацієнт матиме електронну медичну карту, дані з якої зберігаються у великій базі даних. Саме ця база дасть можливість проаналізувати, які захворювання частіше зустрічаються в тому чи іншому районі області. Виходячи з цього, госпітальні округи будуть посилені відповідним обладнанням та профільними фахівцями.

Власне, від відповідальності сільських фельдшерів багато в чому залежить успіх ініційованої президентом реформи. Вони будуть здійснювати подворовий обхід, доглядати за людьми з хронічними захворюваннями, готувати хворих до візиту лікаря з районного або обласного центру, постійно консультуватися з ними дистанційно, а також приймати рішення, чи необхідна госпіталізація. Саме фельдшерсько-акушерські пункти повинні змінити давню звичку українських сімей при загостренні проблем зі здоров'ям викликати бригаду швидкої допомоги з райцентру. Для держави це дуже дорого, і у 90% недоцільно. Сільський фельдшер стане тією швидкою допомогою, яка прибуде швидше, і у підсумку виявиться ефективнішою.

Ось і виходить, що для запуску реформи сільської медицини губернатору Одеської області Максиму Степанову потрібно розпочинати проект з самого початку – з пошуку якісних фахівців, які продемонструють різницю між тим, що було, і тим, як буде. Потім потрібно знайти кошти на реконструкцію приміщень фельдшерсько-акушерських пунктів - ця робота теж уже в розпалі. А потім настане черга ще більш складного виклику - гармонізувати комунікацію між досвідченими спеціалізованими лікарями в районних та обласних лікарнях з сільськими фельдшерами, щоб підсумком швидких консультацій ставало покращення здоров'я жителів області. Глава Одеської ОДА зізнається, що реформа сільської медицини - одне з найскладніших завдань, поставлених президентом.

Відомо, що Петро Порошенко саме на цю реформу витратив чимало особистого часу, і, напевно, тому її повномасштабне впровадження почнеться з області, яку очолює один із найдосвідченіших антикризових менеджерів президентської команди. В українському політикумі відзначають, що так було і тоді, коли Максим Степанов на чолі поліграфкомбінату "Україна" очистив від корупції систему випуску державних посвідчень, і коли потрібно було в стислі терміни організувати випуск біометричних закордонних паспортів, і тепер, коли вкрай чутливі для людей зміни в системі медичних послуг важливо провести максимально ефективно. Права на помилку тут справді немає.

Читайте також

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу

Через нестачу фінансування у нас проблеми з пораненими – воєнний хірург

Як забезпечується медицина у ЗСУ, чого вистачає, а чого потребують наші воїни - в інтерв'ю воєнний хірурга