RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Закони розпаду: як в Україні намагаються врятувати людство

Чи потрібна нашій країні заборона на пластикові пакети

Чи потрібна нашій країні заборона на пластикові пакети Фото: unian

Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект про заборону пластикових пакетів в Україні. "Апостроф" розбирався, до чого призведе ця заборона і чи буде вона ефективний.

Заборона на реалізацію й можлива конфіскація пакетів: що прийняли

Законопроект про заборону пластикових пакетів ухвалили в першому читанні 12 листопада. Він був внесений до Верховної Ради у вересні під номером 2051-1. Документ пропонує з 1 січня 2022 року заборонити на території України реалізацію пластикових пакетів товщиною до 50 мкм та оксорозкладних пластикових пакетів. За словами ініціатора законопроекту депутата Ігоря Кривошеєва ( "Слуга народу"), законопроект також покликаний стимулювати виробництво біорозкладної упаковки.

На думку депутатів профільного парламентського комітету, на об'єктах роздрібної торгівлі та об'єктах громадського харчування варто заборонити поширювати надлегкі пластикові пакети, легкі та оксо-біорозкладні. Зазначимо, що оксорозкладні пакети складаються на 99% з звичайного поліетилену. Ще 1% в їхньому складі - це домішка на основі металів, яка прискорює розпад пакета під впливом кисню та сонячного світла на дрібні фрагменти - мікропластик. Ці частинки нікуди не діваються й назавжди залишаються в грунті та воді.

Разом з водою та їжею вони можуть потрапляти в організм людей. Часто на таких пакетах є відмітка TDPA або D2W. В ЄС такі пакети заборонені. В Україні ж, навпаки, їх продають, як екологічну альтернативу. Біорозкладні пакети, навпаки, виготовляються з матеріалу органічного походження - крохмалів або целюлози.

Існує виняток у вигляді надлегких пластикових пакетів певних розмірів, які можна буде використовувати, як первинну упаковку для свіжої риби та м'яса, льоду, а також сипучих продуктів.

Глобальне забруднення планети пластиковими пакетами

Фахівці ООН стверджують, що до 2050 року пластика в Світовому океані буде більше, ніж риби. При цьому пластикові пакети є причиною загибелі ссавців, птахів та риб. Яскраву упаковку вони приймають за їжу, ковтають та гинуть. Всесвітня громадська організація "За природу" встановила, що від пластикових пакетів тільки в Ньюфаундленді щорічно вмирають більш ніж 100 000 китів, тюленів та черепах.

Екологи всього світу б'ють на сполох з приводу масштабної шкоди навколишньому середовищу, яка наноситься використаними пластиковими пакетами. Трильйони тон пакетів щорічно опиняються на смітнику, заражаючи землю токсичними речовинами. Такі пакети розкладаються протягом 100-500 років. Спалювати таке сміття небезпечно. У процесі горіння в атмосферу викидається величезна кількість канцерогенів, які забруднюють повітря та руйнують озоновий шар.

Гасіння пожежі на Грибовицькому сміттєзвалищіФото: unian

При спалюванні пластикових пакетів виділяється велика кількість токсичного бісфенолу-А (BPA), який викликає онкологічні захворювання, негативно впливає на репродуктивну функцію та імунну систему.

Тонкі пластикові пакети є потенційно небезпечними для дітей. У США, наприклад, через них щорічно задихаються близько 25 дітей, більшість з яких - у віці до одного року. З цієї причини, пакети маркуються відповідними попереджувальними написами.

Вторинна переробка відходів з пластика розвинена слабо не тільки в Україні, а й в усьому світі. За даними екологів, через неї проходить всього 1% пластика на планеті. Легкі пакети з смітників та звалищ миттєво переносяться вітром на значні відстані, забруднюючи навколишнє середовище.

Щоб зберегти природу і поліпшити екологічну обстановку, уряди понад 33 країн ввели повну заборону на використання пластикових пакетів. Ще 53 країни запровадили часткову заборону або податок на пакети.

"Закон на папері"

В Україні на одну людину щороку припадає понад 500 пластикових пакетів, які залишаються серед головних джерел забруднення навколишнього середовища. Однак запропонований законопроект не вирішує проблему кардинально.

За словами директора Київського еколого-культурного центру, еколога Володимира Борейка такий закон буде важко реалізувати в Україні.

Основний нюанс полягає в протиріччі деяким законодавчим нормам та відсутності механізму з регулювання. "Оскільки робота контролюючих органів фактично зруйнована, реалізовувати його буде нікому. Такі законодавчі ініціативи були і в попередньому скликанні, але для них не вистачило політичної волі", - пояснив Борейко "Апострофу".

Згідно із законопроектом, пластикові пакети, які не відповідають встановленим законом вимогам, повинні бути утилізовані за рахунок того, хто їх придбав для торгівлі.

Стежити за виконанням закону будуть центральні органи виконавчої влади, які реалізують державну політику в сфері державного контролю за дотриманням законодавства про захист прав споживачів. Цей орган зобов'язаний повідомляти суб'єктам господарювання, які поширюють пластикові пакети, про розгляд справ щодо порушення ними вимог законодавства не менше ніж за 5 робочих днів до дати розгляду справи. Правоохоронні органи також мають право конфіскувати таку упаковку.

Правоохоронні органи також мають право конфіскувати пластикову упаковкуunian

"Така норма прямо суперечить законодавству, оскільки конфіскація повинна проводитися тільки за рішенням суду. При цьому абсолютно необхідний комплексний підхід до проблеми", - повідомила депутат Анжеліка Лабунська.

У міністерстві енергетики та захисту навколишнього середовища відзначають відсутність механізму виконання самого законопроекту. "Ми сподіваємося, що цей проект буде доопрацьований до другого читання за підтримки міністерства", - повідомив в коментарі "Апострофу" заступник міністра Олексій Рябчин. У свою чергу, міністерство підтримало обмеження обігу пластикових пакетів на території України, а також оголосило про розробку закону про заборону одноразових виробів із пластику.

Українських ритейлерів ці нововведення торкнуться в першу чергу. Деякі з них мають власні ініціативи щодо зміни пакувальних матеріалів. Наприклад, компанія Fozzy Group, в яку входять супермаркети "Сільпо", Fozzy та "Фора", ще в минулому році почала відкриття пунктів прийому вторсировини #SilpoRecycling по всій Україні. Такі станції працюють в Києві, Запоріжжі, Дніпрі, Львові та інших великих містах.

Компанія "МЕТРО Кеш енд Кері Україна" в коментарі "Апострофу" висловила підтримку ініціативам депутатів Ради.

"МЕТРО Кеш енд Кері Україна" вже робить конкретні кроки в цьому напрямку: в торгових центрах METRO у відділах вагової продукції ми розмістили інформацію для клієнтів про способи зменшення використання одноразових пакетів. Наприклад, пропонуємо клеїти стікери з вагою та ціною прямо на продукти, якщо це можливо. Крім цього, покупцям пропонується альтернатива пакетам-майкам - багаторазові сумки. На всіх касах ТЦ METRO клієнти мають можливість зробити усвідомлений вибір: окрім поліетиленового біопакета, клієнти можуть складати свої покупки також в великі паперові пакети або поліпропіленові сумки багаторазового використання. Ці сумки підлягають вторинній переробці та не завдають шкоди навколишньому середовищу ", - повідомила "Апострофу" директор з питань співпраці з органами державної влади та зв'язків з громадськістю компанії Олеся Оленицька.

За її словами, в деяких торгових центрах ритейлера вже існують пункти роздільного збору відходів.

Відповідно, законопроект, в разі свого прийняття не надто вплине на роботу великих українських ритейлерів, але може залишитися "законом на папері", якщо не буде врегульовано механізм його виконання.

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто