RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Для своїх чи для зеків: для кого приготували резонансні VIP- палати

Скандал з VIP-палатами в лікарнях Києва: що кажуть чиновники

Скандал з VIP-палатами в лікарнях Києва: що кажуть чиновники Фото: з відкритих джерел

25 березня журналісти поширили наказ Департаменту охорони здоров'я Київської міської державної адміністрації про те, що для деяких категорій хворих на коронавірус повинні бути обладнані окремі палати. Згідно з оприлюдненим наказом, VIP-пацієнтам повинна бути надана окрема палата, площею мінімум 13 метрів, мати зручні комунікації з операційним та діагностичним відділенням, а поруч наказують розмістити цілодобовий сестринський пост і оперативний резерв медичних препаратів. Також повинні бути підготовлені спеціальні бригади екстреної медичної допомоги ВІПам в складі лікаря-керівника бригади, двох фельдшерів та водія.

Заява сколихнула громадськість. "Апостроф" зібрав найкращі коментарі чиновників у відповідь на питання ЗМІ по темі.

Перша реакція: палати для "зеків"

Перший заступник голови КМДА Микола Поворозник заявив, що так звані "VIP-палати" в Києві готують не для чиновників, а для людей, які відбувають покарання в тюрмах або спеціальних ізоляторах.

"Ми повідомимо правоохоронні органи, щоб вони розібралися, звідки взявся цей наказ. У тому числі в ЗМІ. Адже цей наказ для обмеженого кола осіб. І він спрямований не на VIP-пацієнтів, а на пацієнтів, які мають державну охорону. Тобто на людей, які сьогодні відбувають покарання в тюрмах або спеціальних ізоляторах. Цей наказ розрахований для підготовки приміщень та місць, де люди відбувають сьогодні позбавлення волі в тих чи інших місцях в пенітенціарній службі. Вони також мають право на лікування, і їм таке лікування має бути забезпечено" , - сказав Поворозник.

Чиновник підкреслив, що інфіковані коронавірусом в'язні повинні знаходитися в палаті під цілодобовою охороною.

При цьому в розпорядженні "Апострофа" з'явився наказ Департаменту охорони здоров'я з роз'ясненнями ряду лікарень умов госпіталізації людей, які перебувають під вартою. У ньому нічого не сказано про необхідність палати з великою площею і особливим доглядом.

Заява Кличка: палати для перших осіб держави

Мер Києва Віталій Кличко на брифінгу 26 березня заявив, що розпорядження про облаштування в лікарнях "нібито, VIP-палат для депутатів та інших чиновників" було зроблено на виконання наказів Державної служби охорони, МОЗ та звернення на їх підставі Державного управління справами при президенті.

"Документи з грифом "для службового користування". У них мова йде про підготовленість закладів охорони здоров'я до медико-санітарного забезпечення осіб, щодо яких здійснюється державна охорона. Мова про те, що на випадок захворювання перші особи держави повинні мати певні умови - окремі палати та щоб поруч перебувала державна охорона. Така практика завжди була. І не тільки в Україні", - повідомив мер столиці.

При цьому Кличко повідомив, що мав розмову з цього приводу з президентом Володимиром Зеленським, і він "готовий, і налаштований скасувати накази, про які йде мова".

Реакція Кабміну: ми нічого не наказували

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль запевняє, що уряд не видавав жодних вказівок щодо VIP-палат.

У своєму телеграм-каналі Шмигаль звернувся до представників місцевої влади, якій і підпорядковані комунальні лікарні.

"Закликаю, щоб всі відповідальні органи на місцях перевірили інформацію про виділення окремих палат та відзвітували", - зазначив прем'єр-міністр.

Він також заявив, що ніяких окремих VIP-палат для чиновників не може бути, а палати зі спеціально обладнаними місцями для охорони доступні тільки тим, кого перевели туди з в'язниці.

Хто в цій ситуації має рацію, перевірити досить складно до заняття цих самих палат.

Серед українських в'язнів поки випадків коронавірусу немає. За словами заступника міністра юстиції Олени Висоцької, в установах введено спеціальний режим у зв'язку з загрозою зараження коронавірусом. Перш за все, він спрямований на непопадання інфекції в самі установи, тобто - обмеження доступу людей до установ.

За її словами, щодня в установах проводяться огляди утримуваних осіб на виявлення будь-яких симптомів хвороби і додаткові наскрізні провітрювання камер, прибирання із застосуванням дезінфікуючих засобів. Всі слідчі дії із затриманими особами відстрочені, судові засідання планують проводити в режимі відеоконференції. Також проведена роз'яснювальна інформаційна робота щодо симптомів коронавірусу і уникнення зараження їм, в камерах встановлено телевізори.

Читайте також

Національна гвардія України: служба з прицілом на "після перемоги"

Служба в Нацгвардії – найкращий варіант роботи для молоді після війни

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ