RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Ув'язнення або смерть: як пережити коронавірус у в'язниці

Громадяни, які опинилися в місцях позбавлення волі, перебувають у найбільшій групі ризику

Громадяни, які опинилися в місцях позбавлення волі, перебувають у найбільшій групі ризику Фото: УНІАН

Про те, як в слідчих ізоляторах і в'язницях борються з епідемією коронавирусу і чому це робить нестерпним життя затриманих, а також про те, чому всі запобіжні заходи можуть бути перекреслені одним-єдиним хворим, читайте в матеріалі "Апострофа".

Небезпека закритих приміщень

Наприкінці березня в колумбійській столиці Боготі спалахнули сутички в одній з найбільших в'язниць Ла Модело. Ув'язнені боялися, що заразилися коронавірусом, і намагалися вирватися на волю. В результаті зіткнень загинули 23 людини. У в'язницях по всій Італії спалахнули бунти через заходи щодо стримування поширення коронавіруса COVID-19. Відомо, що троє ув'язнених загинуло в тюрмі в місті Модена на півночі країни, ще троє - після переведення з в'язниці. В Ірані, який також переживає потужний спалах хвороби, тимчасово звільнили 70 тисяч ув'язнених. У США стали випускати в'язнів, після того як стало відомо про факти зараження. Наприклад, в Лос-Анджелесі протягом двох тижнів звільнили близько 600 чоловік.

А ось в Україні пішли іншим шляхом. Випускати нікого не стали. Втім, як і пускати.

Олена, дружина ув'язненого в Миколаївському СІЗО, розповіла "Апострофу", що основні запобіжні заходи зводяться до дезінфекції приміщень. За її словами, підлоги заливають хлорним розчинами, що робить перебування ув'язнених в камерах нестерпним.

Головним - а по суті, єдиним - ефективним методом боротьби з епідемією стала ізоляція арештантів. Зовнішні контакти обмежені повністю. "Не пускають родичів. Навіть посилки можна передавати тільки в масках і рукавичках, інакше не візьмуть", - повідомила вона.

Однак всі карантинні заходи в місцях позбавлення волі виявляться безглуздими при першому ж хворому. Адже ланцюгова реакція в разі появи коронавірусу у в'язниці піде моментально.

Боротися з епідемією без реальної боротьби

Міністр юстиції Денис Малюська заявив, що в умовах зростання захворюваності коронавірусом в Україні найбільшим викликом для Мін'юсту залишається протидія інфекції в місцях позбавлення волі. За його словами, установи виконання покарань є закритими і вірусу туди потрапити вкрай складно, "але поширитися всередині надзвичайно легко".

"Це закриті території з великою щільністю перебування, наповнені людьми, чий стан здоров'я часто істотно гірший здоров'я громадян на волі... Ми вже виявили і не допустили потрапляння до в'язниці в Чернівцях хворого на коронавірус", - повідомив міністр.

Фото: УНІАН

Втім, він не виключив можливості проникнення коронавірусної інфекції в установи пенітенціарної системи. "Швидше за все - через працівників Державної кримінально-виконавчої служби (ДКВС), які постійно контактують з навколишнім світом і які можуть бути носіями хвороби без проявів симптомів. Пенітенціарка хронічно недофінансовувалася, і ми не можемо запевнити заздалегідь, що все буде ідеально", - заявив Малюська.

Варто відзначити, що зараз за гратами перебувають більше 60 тисяч людей. У прес-службі ДКВС в коментарі "Апострофу" підтвердили, що на даний момент хворих серед заарештованих і засуджених немає. 28 березня в результаті переведення між установами, одна із засуджених надійшла з ознаками ГРВІ. Після госпіталізації був підтверджений коронавірус. Засуджену відразу ж госпіталізували в одну з лікарень МОЗ. "Таким чином, коронавірус не допустили в закриті приміщення", - відзначили в ДКВС.

За словами заступника міністра юстиції Олени Висоцької, мета на даний момент - не дати коронавірусу потрапити в місця позбавлення волі. Тому було ухвалено, в тому числі, непопулярні заходи, зокрема - обмежити відвідування місць позбавлення волі та скасувати побачення з родичами. "Також щодня на пропускних пунктах перевіряється персонал, і якщо є будь-які симптоми, які вказують, що людина може бути хворою, його не допускають до роботи. Перевіряють в обов'язковому порядку і людей, яких за рішенням суду поміщають під варту. Їх відправляють на 14-денний карантин", - зазначила Висоцька.

Вона заявила, що співробітників пенітенціарних установ зобов'язали забезпечити постійне провітрювання приміщень і додаткове прибирання. На прогулянку ув'язнених виводять з тими, з ким вони знаходяться в одній камері. Є й приміщення, куди можна відселити інших ув'язнених, які контактували з хворим.

Утім, рівень захисту в тюрмах і СІЗО, м'яко кажучи, символічний. Відповідно до наказів Міністерства юстиції, в разі виявлення симптомів ГРВІ хворому видають маску. Потім збирають епідеміологічний аналіз, ізолюють, роблять тест і, якщо вірус підтверджений - госпіталізують під охороною в звичайну інфекційну лікарню. Ні тестів, ні лабораторій в пенітенціарній системі немає, аналізи будуть передавати в лабораторії, які працюють в регіонах...

Засуджені до позбавлення волі, а не життя

Керівниця Офісу омбудсмена Людмила Денисова за результатами моніторингу в Київському слідчому ізоляторі зажадала від керівництва пенітенціарної установи максимально убезпечити своїх співробітників і людей, що перебувають в ув'язненні. За її словами, виявилося, що установа не забезпечене засобами індивідуального захисту. Зокрема, маски є лише у медперсоналу.

Фото: УНІАН

"У наявності - три безконтактних термометри. Лише два працівника виконують дезінфекцію приміщень і камер СІЗО. Утримувані особи, що знаходилися в палатах-камерах медчастини, засобами індивідуального захисту не забезпечені", - сказано в повідомленні Денисової.

Загалом вона констатувала, що приміщення СІЗО не відповідають санітарно-гігієнічним нормам і не готові для перебування там хворих.

На думку правозахисника Едуарда Багірова, ніякі заходи не дають 100-відсоткового захисту засуджених.

"Українські тюрми не можуть бути на 100% захищені. На сьогоднішній день, всі українці в групі ризику. Але засуджені в найвищій групі. Виникає патова ситуація, коли держава не може випустити всіх ув'язнених. Але і в лікарнях для них місця немає. Заходи, які приймає Мін'юст сьогодні, дають захист 50/50. Якщо ситуація буде розвиватися як в Італії, то в тюрмах ситуація буде в рази гірше. Ці люди вчинили злочини, але держава прирікає їх на висновок, а не на смерть. Головне завдання - максимально убезпечити людей в місцях позбавлення волі", - сказав в коментарі "Апострофу" Багіров.

Читайте також

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардієць Андрій Отченаш розповів, що відбувається біля Часового Яру та які втрати росіян

Великодня хода: яка погода буде у святкові вихідні

У Великодні вихідні погода в Україні буде помірною - сильна спека спаде, і в багатьох областях пройдуть дощі, місцями грози

Автівки підскочать в ціні? Депутати придумали покращення для українців

Торгівля вживаними автомобілями в Україні через автосалони допоможе спростити процедури, але машини швидше за все подорожчають