RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Азербайджан проти Вірменії: чи загрожують Україні війни діаспор через конфлікт на Кавказі

Конфлікт між вірменами та азербайджанцями в Україні може бути спровокований ззовні

Конфлікт між вірменами та азербайджанцями в Україні може бути спровокований ззовні Фото: Getty images

У Нагірному Карабаху точаться активні бойові дії між Вірменією та Азербайджаном. Загострення конфлікту на Кавказі побічно цілком може торкнутися й мирних міст України, адже згідно з даними останнього перепису населення, вірменська діаспора в нашій країні становить майже 100 тисяч осіб, а азербайджанська близько 45 тисяч. Чи докотиться відлуння конфлікту до України, чи варто чекати "розборок" між діаспорами та чи готові силовики до таких сценаріїв, розбирався "Апостроф".

Конфлікти діаспор

Черговий виток напруженості між Азербайджаном та Вірменією стався ще в середині липня. Тоді було відкрито вогонь в Товузскому районі поблизу азербайджано-вірменського державного кордону. При цьому сторони конфлікту, як і зараз, вибухнули взаємними звинуваченнями. Ці бої стали відомі як "Товузські зіткнення", а їхні наслідки, у вигляді вуличних заворушень, прокотилися по всьому світу.

Так, 21 липня в США під стінами будівлі Генерального консульства Азербайджану в Лос-Анджелесі відбулися бійки між вірменами та азербайджанцями, внаслідок чого постраждали, щонайменше, 7 людей.

23 липня в Берліні невідомі спалили авто посольства Вірменії.

25 липня в Стамбулі відбулася бійка між представниками двох національностей.

Масштабні зіткнення спостерігалися і в Москві, де вірменська та азербайджанська діаспори особливо численні. Збройні бійки протягом усієї другої половини липня відбувалися в ресторанах, на вулицях, автопарковках.

Жарко було і в Києві. Зокрема, 25 липня на вулиці Євгена Коновальця в Печерському районі столиці стався напад на двох азербайджанських студентів.

"Під час конфлікту невідомий кілька разів вистрілив в бік чоловіків, в результаті чого двоє 20-річних студентів отримали незначні поранення ніг", - відзначили в прес-службі столичної Нацполіціі.

Пізніше в азербайджанській діаспорі звинуватили вірмен в нападі на студентів.

Але за день до інциденту агресії зазнали вірмени. Невідомі зробили спроби підпалів двох кав`ярень в Києві: "Севан" і "Ноїв ковчег". Обидва заклади належать вірменам.

Як бачимо, ще літнє порівняно незначне загострення на Кавказі, спровокувало хвилю насильства в світі та в Україні. Чого ж очікувати на вулицях українських міст зараз, коли Вірменія і Азербайджан практично відновили повномасштабну війну та мобілізували свої збройні сили.

Жителі Азербайджану вітають військову техніку Фото: Getty images

Чого чекати зараз

Як вважають експерти, опитані "Апострофом", різка конфронтація двох діаспор на території України - малоймовірний сценарій.

"Керівники діаспор налаштовані досить мудро. Я, наприклад, спілкувався з представниками вірменської діаспори і у них абсолютно немає ніякого агресивного настрою щодо тих, хто проживає поруч з ними. Значною мірою це пов'язано з тим, що всі вони доволі давно асимілювалися, а у багатьох дружини - українки", - пояснив "Апострофу" експерт з питань безпеки Сергій Шабовта.

Однак, за словами експерта, локальні зіткнення окремих кримінальних блоків всередині діаспор все ж ймовірні.

"У будь-якої локальної ситуації, можливо, навіть навмисно спровокованої, на жаль, конфліктів не можна виключати. У складі кожної з діаспор, звичайно, є свої кримінальні блоки, але досвід показує, що, як правило, криміналітет вельми далекий від політики, бо його хвилюють власні комерційні інтереси", - підкреслив Сергій Шабовта.

Дійсно, на думку відомого українського оперативника, засновника кримінальної розвідки Управління по боротьбі з організованою злочинністю (УБОЗ) Валерія Кура, кримінальний світ знехотя реагує на політичні потрясіння, відстоюючи свій головний пріоритет - "нормальне" життя блатного світу, тобто можливість заробляти гроші.

"Цей конфлікт штучно створений, але злочинний світ на штучно створені конфлікти не надто вже й реагує. Злочинний світ консервативний. Наприклад, азербайджанці, які займаються овочевим ринком і в Україні, і в Росії, вони зацікавлені в реаліях життя: їм потрібно торгувати. Тому злочинний світ , через те, що на Кавказі йде війна, не збирається вторити політикам, він живе власними консервативними поняттями. Штучна ворожнеча там не впливатиме на злочинний світ тут. З вірменської та з азербайджанської сторони, люди - жорсткі прагматики. Для них важливішими за все є гроші, а не політика. Ніхто не збирається перерозподіляти сфери впливу тільки через те, що комусь потрібно вирішити політичні питання. Тому я не думаю, що в Україні будуть серйозні потрясіння. Наприклад, в тому ж Києві бізнес-інтереси переважають і не дадуть розгорітися конфліктам", - зазначив Валерій Кур.

Втім, експерти сходяться на думці, що ймовірні конфлікти між діаспорами все ж можуть вийти за рамки локальних в тому випадку, якщо відбудеться зовнішнє втручання.

Протестуючі в Вірменії Фото: Getty images

"Варто пам'ятати, що ми знаходимося в стані конфлікту з Російською Федерацією і проблеми у взаєминах між вірменами та азербайджанцями, які можливі на території України, можуть бути штучно інспіровані з боку РФ. Для чого? Щоб продемонструвати, що Україна не справляється з питаннями безпеки. Отже у переліку failed state виникає ще й таке питання, як загострення взаємин в Україні між вірменами та азербайджанцями. Певні передумови для цього є, але щоб вони переросли в реальні зіткнення, повинен бути відповідний поштовх. А тому СБУ, разом із Нацполіцією, повинні сьогодні подбати про те, щоб такого поштовху не було. Якщо його не буде, то загострень ми уникнемо", - вважає заступник директора Українського інституту досліджень екстремізму Богдан Петренко.

Чи усвідомлюють українські силовики потенційну небезпеку?

"Спровокувати конфлікти "блатних" в Україні, ззовні можна, але ненадовго. Силовики прекрасно відчувають злочинне середовище, можуть ним керувати, хоча іноді і злочинне середовище керує силовиками. Але справа в тому, що нікому просто не вигідно розпалювати конфлікти: як силовикам, так і діаспорі", - додав Валерій Кур.

Сергій Шабовта дотримується іншої думки.

"Ймовірно, поліція готова досить штатно. Десь кулуарно, звичайно, поставлене таке завдання, але оскільки наша поліція не здатна на глибокий аналіз жодної з проблем злочинності в Україні, то все буде на рівні звичайних стандартів. Тим більше, що Арсен Аваков зараз занурився в місцеві вибори", - резюмував Шабовта.

Втім, багато в українському вимірі кавказького конфлікту буде залежати від того, як довго триватимуть активні бойові дії в Нагірному Карабаху.

"Чим довше конфлікт триватиме, чим більше там буде гинути мирного населення, тим сильніше будуть загострюватися обставини для виникнення міжетнічних конфліктів і не тільки на території України", - запевнив Богдан Петренко.

Читайте також

Наступ росіян на Харківщині: куди націлилися війська Путіна

Росіяни не мають сил для того, щоб реально здійснити наступ для захоплення Харкова

Згодні взяти олігофрена: як працюватимуть нові правила ВЛК

У роботі ВЛК значно змінилися правила роботи

Борги у спадок: депутати зобов'яжуть українців платити за своїх батьків

Відмовитись від спадщини, якщо твої батьки винні – тепер не вийде