RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Окупанти перекрили шлях і люди в розпачі - глава Станично-Луганської РДА

ДСНС оперативно реагує на нові загоряння в Станиці Луганській

ДСНС оперативно реагує на нові загоряння в Станиці Луганській Пункт пропуску "Станиця Луганська" Фото: УНІАН

На Луганщині біля КПВВ "Станиця Луганська" продовжують вирувати пожежі, зокрема біля села Ніжньотепле здетонували боєприпаси. Про ситуацію в регіоні в ефірі Апостроф Live розповів глава Станично-Луганської РДА ЮРІЙ ЗОЛКІН.

- Які останні дані по пожежах?

- Велику пожежу локалізували, однак вогнеборці і працівники лісо-мисливського господарства продовжують заливати окремі джерела вогню. Знову піднявся вітер, тому то тут, то там виникають маленькі локальні пожежі. Всі працюють, залучено дуже велику кількість допомоги, яка до нас прийшла. Зараз працюють кияни, люди з Чернігова та інших областей, Донецька область допомагає.

Ситуація зараз контролюється. До речі, сьогодні вранці почав роботу пункт пропуску "Станиця Луганська", але попрацював він десь хвилин 30-40, тому що окупанти першу партію людей пропустили, а всіх інших почали повертати. Вони перекрили шлях, і зараз на пункті пропуску, на жаль, призупинено роботу у зв'язку з тим, що окупанти не пропускають людей у напрямку окупованій території.

- Вони якось аргументували відмову?

- Я з ними переговори не веду, тому мені невідомо, яку причину вони вигадали. Зараз люди в розпачі, тому що вони кілька діб знаходилися в Станиці Луганській. Ми надали допомогу всім бажаючим, зокрема приміщення, ліжка, харчування та інше. Нам також допомагають благодійні організації, наші міжнародники, але це не дім, люди в розпачі.

- Ви вже почали підраховувати збитки? Можливо, є якісь попередні цифри?

- На щастя, у нас загиблих немає. Кілька сімей втратили житло. Серед будинків, які повністю згоріли, є кілька сімей, які проживають постійно за даними адресами. Решта будинків були занедбані, люди проживали десь у тилу, так би мовити: або на території району або в Києві або інших містах.

Зараз сільські та селищні ради підраховують збитки. У нас кілька десятків будинків згоріло, але переважна більшість - покинуті будинки. Перша причина - тому що територія будинків захаращена бур'яном, з яким кілька років ніхто не боровся на присадибних ділянках. Все оформляється, сільські та селищні ради оформляють відповідні акти. Люди повинні звернутися з відповідними заявами.

- Була інформація про детонування боєприпасів у Станиці Луганській. Ситуація стабілізувалася?

- Станом на зараз житлу загрози немає. Вчора, наприклад, вітер роздмухав пожежу біля села Нижньотепле, і в двох місцях вогонь підходив до села. Але ситуація була прогнозована, тому піднялася дуже велика кількість людей, звичайних місцевих жителів. Працювали підрозділи ДСНС, працювали підрозділи лісомисливського господарства, і тому ситуацію втримали, зокрема завдяки реагуванню людей.

Пожежа при дуже сильних вітрах надзвичайно далеко викидає іскри, від яких далі спалахують ті ж пустирі. Але усі спрацювали і втримали вогонь.

У нас дуже напружена ситуація залишається в Хуторі Піщаному. Ця територія на самому передку, так би мовити. Вона дуже забруднена вибухонебезпечними предметами, тому зараз там дуже обмежені можливості відпрацювання пожежі.

У неділю, до речі, виникало загоряння в самій Станиці Луганській. Щоб всі розуміли, озеро, яке поросле очеретом, простояло все літо при сорокаградусній спеці, а вчора воно чомусь спалахнуло. Так само і на околиці Петропавлівки: там було несанкціоноване невелике звалище. Вчора горіло це звалище, була загроза фермі, населеному пункту, але протягом дня все відпрацювали, і жоден будинок не постраждав.

- Що трапилося у Нижньотеплому?

- Сьогодні відбулося ще одне загоряння між селами Артема і Нижньотепле. Це територія, до якої остання пожежа і близько не підходила. Сталося загоряння у лісовому масиві, вогонь дуже швидко почав поширюватися і перейшов на поверхневу пожежу. Вогонь пройшов два дуже важливі об'єкти: це дуже потужний магістральний газопровід, по якому газ отримує вся Луганщина, і дуже потужна електропідстанція, до якої підключено декілька районів.

Злагоджено спрацювали лісова охорона і ЛСНС. Дуже швидко розгорнули необхідний обсяг техніки і врятували і один об'єкт, і інший.

Зараз боротьба йде на підступах до села Артема і в напрямку Петропавлівки. Пожежу майже локалізовано, зараз ще є численні тління в лісовому масиві.

Взагалі, площа загоряння приблизно два гектари. Вдалося втримати вогонь на цій порівняно невеликій площі. Вогонь також пройшовся по 15-20 гектарах бур'янів і диких рослин. Зараз всі працюють, всі на місцях. Сподіваємося на краще, але тут не було господарської діяльності людини, там не було від чого виникати цій пожежі.

- Є версії про причини пожежі?

- Версії правоохоронці будуть встановлювати і відпрацьовувати. Зараз ми рятуємо ліс і стратегічно важливі об'єкти.

- Детонації немає?

- Була детонація, тому що тут проходили бойові дії в 2014 році. Була детонація не дуже великих боєприпасів. Зараз вже спокійно.

- Додаткові сили залучили?

- Так, обласний штаб направив додаткові сили. Десятка півтора техніки працює: це і ГСЧС, і лісова охорона, і місцеві фермери надали допомогу.

- У зв'язку з пожежною небезпекою і близькістю бойових дій є якісь плани щодо прискорення розмінування території?

- Для того, щоб ви розуміли, наше лісомисливське господарство - це понад 40 тисяч гектарів землі. Велика частина цих земель, де розташовані лісові ділянки, ще не обстежена. Це дуже великий масив.

І залишається ряд складнощів: по-перше, наявність вибухонебезпечних предметів, по-друге, у лісників не було доступу на деякі ділянки більше п'яти років. Коли починаємо заїжджати в ліс і займатися гасінням пожежі, то повалені дерева створюють великі перешкоди. Машина просто не може проїхати, коли дерева повалені, вони перекривають шлях навіть всюдихідним машинам.

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців