RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Перерахунок пенсій в Україні: хто отримає надбавку

До кінця року відбудеться ще кілька перерахунків пенсій

До кінця року відбудеться ще кілька перерахунків пенсій Фото: УНІАН

Основний перерахунок пенсій в Україні відбувся в березні, але до кінця року окремі категорії пенсіонерів також отримають доплати. Так, в квітні проводиться індексація пенсій працюючих пенсіонерів, а в липні і грудні буде підвищена мінімальна пенсія. "Апостроф" розбирався, хто, коли і в якому розмірі отримає надбавку.

З 1 квітня Пенсійний фонд розпочав черговий етап індексації пенсій. Перерахунок відбувається відповідно до закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування", який зобов’язує уряд щороку автоматично перераховувати пенсії у відповідності до показників зростання цін та середньої зарплати. Розмір підвищення встановлює уряд, виходячи з даних за попередній рік.

Це – не перший перерахунок пенсій цього року. У березні відбулася загальна індексація, яка торкнулася близько 8 мільйонів людей. Всього, нагадаємо, в Україні понад 11 мільйонів пенсіонерів.

Розмір надбавки в рамках цієї індексації розраховується за формулою:

П% = (Зп% + І%)/2,

де П% — відсоток підвищення пенсії;

Зп% — відсоток зростання середньої зарплати по країні;

І% — відсоток річної інфляції.

За даними уряду, зарплата українців у 2020 році в середньому виросла на 17%. Інфляція склала 5%.

Таким чином:

П% = (17 + 5) / 2 = 11%.

Тобто у березні пенсії зросли на 11%.

Середній розмір підвищення склав 308 гривень, але, звісно, люди з маленькими пенсіями отримали менше цієї суми, а ті, хто отримує більшу пенсію, - відповідно, більшу надбавку.

Розглянемо це на декількох прикладах.

Людина, яка мала до перерахунку пенсію майже 2200 гривень після нього отримує 2442 гривні, що лише на 242 гривні більше, ніж було.

Якщо ж пенсія була 5000 гривень, після індексації вона склала вже 5550 гривень – тобто доплата на рівні 550 гривень.

Втім, є нюанси, оскільки враховується не лише розмір поточної пенсії, а також стаж роботи, та інші моменти як різні коефіцієнти. Окрім того, є певні доплати, які під індексацію не підпадають. А тому надбавка може виявитися меншою, ніж очікувалося.

Розглянемо приклад. Чоловік має стаж 43 роки 9 місяців, що набагато більше необхідного для чоловіків стажу у 35 років. Через це він отримає доплату.

Разом з цією доплатою загальний розмір пенсії до індексації складав 3097,32 гривні. Але ця доплата під перерахунок не підпадає, тому такий пенсіонер отримає не 3438,03 гривні, а 3422,46 гривні. Підвищення склало не 340,71 гривні, а 325,14 гривні.

Фото: flickr.com

Індивідуальний підхід

Але повернемося до перерахунку, який відбувається саме зараз.

Він, нагадаємо, стосується працюючих пенсіонерів, яких в Україні, за статистикою, близько 2,7 мільйона. При цьому приблизно 700 тисяч з них вийшли на пенсію лише два роки тому - після 1 квітня 2019 року, і за законом вони ще не мають права на індексацію – вона відбудеться вже у квітні 2022 року.

Тобто на перерахунок могли б сподіватися десь 2 мільйони працюючих пенсіонерів.

Проте, прем’єр-міністр Денис Шмигаль називає суттєво меншу цифру.

"З квітня також почали індексацію виплат для працюючих пенсіонерів. Вона орієнтовно торкнеться 400-600 тисяч людей. Збільшення пенсії визначається для кожного пенсіонера індивідуально залежно від страхового стажу та від заробітної плати (доходу), з якої обчислюється пенсія", - написав він у Facebook.

Чому так - пояснень, на жаль, немає.

Після проведення цієї індексації, вже, мабуть, у травні, Пенсійний фонд та Міністерство соціальної політики, як очікується, відзвітують, і тоді, напевно, стане зрозуміло, хто, наскільки і чому отримав (та не отримав) перерахунок.

В чому голова уряду абсолютно правий, це в тому, що перерахунок для кожного пенсіонера робиться індивідуально в залежності від страхового стажу та розміру зарплати.

Знов розглянемо це на прикладі. Для зручності візьмемо жінку з вже згаданою пенсією 2200 гривень. Але на відміну від попереднього випадку, вона після початку отримання пенсії два роки тому продовжила працювати.

В неї було 30 років стажу, і вона заробляла на 50% більше, ніж в середньому по країні, в результаті чого її індивідуальний коефіцієнт заробітної плати дорівнює 1,5.

На даний момент її стаж складає вже 32 роки. Відповідно, коефіцієнт стажу виріс з 0,30 до 0,32. Оскільки зарплата за цей час не виросла, а, можливо, навіть, скоротилася то коефіцієнт заробітку не змінився.

Отже її нова пенсія при перерахунку має бути:

П = 5426,60 х 0,32 х 1,50 = 2604,77 гривні.

Збільшення складе понад 404 гривні. Принаймні, так має бути.

Також, згідно з рішенням уряду, мінімальний розмір підвищення пенсії становить 100 гривень. Тобто, якщо в результаті перерахунку виходить, що виплата має збільшитися, наприклад, на 15 гривень, до пенсії все одно додадуть 100 гривень.

Є також випадки, коли пенсіонеру краще звернутися до місцевого відділення Пенсійного фонду для того, щоб з’ясувати, чи є в нього право отримувати пенсію більшу за розміром, ніж раніше.

Це, зокрема, стосується пенсій з інвалідності чи за вислугу років. Не виключено, що після досягнення пенсійного віку, їм буде вигідніше перейти на пенсію за віком. Але, звісно, це не обов’язково.

Сервісний центр Пенсійного фонду УкраїниФото: УНІАН

Далі буде

Втім, є люди, які не отримали надбавку у березні, та не отримають її у квітні.

Зокрема, це ті, хто, з різних причин, має право лише на мінімальну пенсію. До речі, навіть, якщо за формулою виходить розмір пенсії нижчий, ніж мінімальний, людина все одно отримуватиме мінімальну пенсію.

ЇЇ розмір прив’язаний до прожиткового мінімуму для осіб, що втратили працездатність. Він переглядається двічі на рік - 1 липня та 1 грудня.

На сьогодні він складає 1769 гривні, а з липня зросте до 1854 гривень. Саме стільки з середини року буде складати мінімальна пенсія в Україні.

З 1 липня також будуть збільшені надбавки особам з інвалідністю внаслідок війни, учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, а також пенсії за особливі заслуги.

До речі, до прожиткового мінімуму прив’язана і максимальна пенсія, яка з липня зросте з 17 690 гривень до 18 540 гривень.

Ще одна знакова дата – 1 жовтня. Саме тоді почнуться щомісячні доплати у розмірі 400 гривень пенсіонерам віком від 75 років. Нагадаємо, пенсіонери віком від 80 років вже отримують надбавку 500 гривень на місяць.

Ну і, нарешті, у грудні будуть підвищені мінімальна та максимальна пенсії – відповідно до 1934 гривень та 19 340 гривень. Також зростуть пенсії "чорнобильців", ветеранів бойових дій та за особливі заслуги.

До речі, ще одне підвищення залишається під питанням. Воно стосується людей віком від 65 років та з понаднормовим стажем (35 і більше років для чоловіків і 30 і більше років для жінок). Йдеться про мінімальну пенсію для цієї категорії.

Вона прив’язана до розміру мінімальної зарплати в країні. Підвищення "мінімалки" з нинішніх 6000 гривень до 6500 гривень планувалось на 1 липня, але через загрозу прискорення інфляції було вирішено його перенести на кінець року (чи буде саме так, поки достеменно не відомо).

Коли це підвищення відбудеться, пенсії цієї категорії громадян проіндексують з 2400 гривень до 2600 гривень (40% від "мінімалки").

Але головне, щоб зростання цін дійсно не виявилось значним, адже такий ризик є доволі великим. Особливо це стосується продуктів харчування, які дорожчають швидче, ніж все інше. А в цьому разі пенсіонери навряд чи відчують ефект від збільшення виплат.

Читайте також

Ті з росіян, які вижили - навчилися воювати, - командир Грузинського легіону

Чому грузинські добровольці воюють за Україну — інтерв'ю із командиром Грузинського легіону

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардієць Андрій Отченаш розповів, що відбувається біля Часового Яру та які втрати росіян

Великодня хода: яка погода буде у святкові вихідні

У Великодні вихідні погода в Україні буде помірною - сильна спека спаде, і в багатьох областях пройдуть дощі, місцями грози