RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Під загрозою кібератаки перебувають об'єкти критичної інфраструктури - екс-заступник міністра інформполітики

Удар хакерів безпосередньо пов'язаний із загостренням відносин із Росією

Удар хакерів безпосередньо пов'язаний із загостренням відносин із Росією Дмитро Золотухін Фото: УНІАН

Причиною кібератаки на державні сайти України є загострення ситуації в процесі перемовин між Росією та США, зокрема, стосовно членства України в НАТО. Про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV заявив ексзаступник міністра інформаційної політики України Дмитро Золотухін. Він також припустив, що наступного удару російські хакери можуть завдати по об’єктам критичної інфраструктури України та оцінив наскільки захищена Україна в умовах кібернетичної кризи.

— Наскільки загроза постійних кібератак актуальна для України, і чи готові ми захищатися?

— Причини атаки є очевидними. Учора заступник міністра закордонних справ РФ Сергій Рябков озвучив свої тези стосовно результатів перемовин із заступницею керівника Держдепартаменту США Венді Шерман, і сказав, що американська сторона не пішла на жодні поступки й не озвучила жодних поступок своїм партнерам із Росії.

Сьогодні в ході пресконференції Сергій Лавров також ще додав ескалації до ситуації в перемовинах. І все це говорить про те, що причиною й метою кібератаки на державні сайти України є саме ескалація ситуації в процесі перемовин між Росією та США.

Ця ескалація буде посилюватися, оскільки ми чітко знаємо, що основною стратегією Росії є постійне блефування та піднімання ставок. Тому потрібно радіти з того, що ескалація відбувається в кіберпросторі, а не на полі бою на сході, де служать наші військовослужбовці. Ця ситуація вразила виключно репутаційні чинники українських державних органів.

— Що буде, якщо російські хакери почнуть атакувати атомні станції?

— Безперечно, така тема може бути піднята, у тому числі, у процесі перемовин між Росією та США. Рябков може сказати: "Дивіться, як ми можемо. А наступну атаку ми зробимо на об’єкти критичної інфраструктури України: "Укрзалізниця", аеропорти тощо" — більш серйозні речі. І дійсно, ця вірогідність існує.

Сьогодні поширюється цитата міністра цифрової трансформації Україна Михайла Федорова, яку він сказав в одному з перших своїх інтерв’ю, про те, що кібербезпека, з його точки зору, трішки перебільшена тема в українському контексті. Тому дуже б хотілося отримати від керівництва держави певну комунікацію стосовно того, що така думка змінена і, що ця сфера знаходиться під особистим контролем віцепрем’єра та президента.

Тому що вже протягом двох місяців у міжнародній пресі пишуть про те, що першими кроками Росії щодо ескалації ситуації на кордонах з Україною будуть саме кібератаки. І це було зрозуміло ще давно.

Будемо сподіватися, що все ж таки певні зміни є. Я чітко знаю, що з періоду хакерської атаки "NotPetya", у СБУ та Державній службі захисту інформації відбувся аналіз того, що сталося, і здійснювалися кроки по запобіганню нових атак.

Що стосується останнього періоду, то USAID, яка витрачає дуже великі кошти саме на кібербезпеку України, витрачає їх в інформаційні проєкти. Яка ситуація там зараз, мені невідомо, та дуже хотілося б почути про це від представників уряду та від колег з-за океану, які спонсорують цю діяльність. Тому що донорські кошти вкладаються безпосередньо в Міністерство цифрової трансформації, а це до 30 мільйонів доларів США, що було озвучено в програмі підтримки. Зараз же, як мені відомо, глава європейської дипломатії Жозеп Боррель сказав, що можливо ЄС буде розглядати програму підтримки для України стосовно кібербезпеки. Але якщо ці програми підтримки не будуть мати реального втілення у зміні політики щодо кібербезпеки, то я не думаю, що це спричинить якісь зміни.

— Ми можемо дати 100 % гарантію того, що атомну станцію не зламають і не підірвуть?

— Це дуже гостра тема і вона мене турбує, тому що останнім часом я спостерігаю як в експертній спільноті постійно йдуть сварки між представниками Міністерства цифрової трансформації та галузі кібербезпеки. Немає єдиного підходу до концептуального бачення, куди має рухатися кібербезпека України, це мене дуже турбує.

Тому я думаю, що сьогоднішня криза для нас є позитивною з погляду того, що нарешті, можливо, представники держави трішки зроблять крок назад і запросять за стіл перемовин представників кібербезпеки зі сфери приватних та громадських організацій, і будуть шукати виходу з цієї ситуації.

Тому що на даний момент, як я розумію, задача полягає в нас у тому, що ми біжимо вперед і продукуємо нові й нові продукти додатку "Дія". Чи ми все ж не біжимо вперед, а спочатку робимо кілька кроків назад, для того, щоби зрозуміти, чи ми правильно взагалі підходимо до того, яким чином забезпечувати кібербезпеку.

Тому те, що сталося, насправді, для нас добре, тому що дестабілізація спричиняє такі філософські дискусії. І я думаю, що їх потрібно вести дуже швидко.

Читайте також

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардієць Андрій Отченаш розповів, що відбувається біля Часового Яру та які втрати росіян

Великодня хода: яка погода буде у святкові вихідні

У Великодні вихідні погода в Україні буде помірною - сильна спека спаде, і в багатьох областях пройдуть дощі, місцями грози

Автівки підскочать в ціні? Депутати придумали покращення для українців

Торгівля вживаними автомобілями в Україні через автосалони допоможе спростити процедури, але машини швидше за все подорожчають

Новини партнерів