RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Мирні люди постійно під загрозою, росіяни обстрілюють нас касетними снарядами – мер Слов'янська

Вадим Лях про оперативну ситуацію у Слов'янську

Вадим Лях про оперативну ситуацію у Слов'янську Вадим Лях Фото: Донецька обласна військова адміністрація

Після виходу українських військ з Лисичанська російські окупанти можуть повністю переключитися на Донецьку область. Під найбільшою загрозою зараз опинилися Краматорськ та Слов'янськ. Останнє місто ледь не щодня піддається масованим ударам з боку противника. Один із найбільших обстрілів Слов'янська за місяці війни припав на неділю, 3 липня. Варварська атака забрала життя шести мирних жителів та завдала чимало руйнувань цивільній інфраструктурі. У вівторок, 5 липня, рашисти продовжили масований обстріл міста. Зокрема, на центральному ринку міста від снарядів окупантів загинули щонайменше 2 людини, ще 7 отримали поранення.

Що зараз відбувається у місті? Чи є загроза гуманітарної катастрофи та оточення Слов'янська? Як проходить евакуація, та чи хочуть люди виїхати у більш безпечні регіони країни? Про це в ефірі Апостроф TV розповів голова міської військової адміністрації Слов'янська ВАДИМ ЛЯХ.

— Яка зараз ситуація у Слов'янську? Як пройшла ніч (на 5 липня) у місті?

— Ця ніч пройшла відносно спокійно, порівняно з останніми. Та зараз ситуація напружена. В місті немає води, декілька районів без електрики, але відновлювальні роботи ведуться. Також триває евакуація.

— У неділю, 3 липня, стався найбільший обстріл Слов'янська за останній час. Чи завершилися вже пошуково-рятувальні роботи?

— Пошукові роботи закінчилися, але відновлювальні ні. Допомагаємо мешканцям міста як можемо, тому що руйнування дуже великі, і за день все зробити неможливо. Але те, що можливо, ми робимо. Відновлюється електрика в тих районах, де зараз її немає після обстрілів.

— Розкажіть, чи є якась додаткова інформація щодо наслідків недільного обстрілу?

— На сьогоднішній день інформація така: 19 поранених, 6 загиблих. Одна з загиблих — дівчинка 10 років. Внаслідок обстрілу було десь 19 пожеж. Повністю або частково знищені до 40 будинків. Багато будинків, які пошкоджені частково, — це вікна, двері й дах.

— Як з гуманітарною ситуацією в місті? Чи багато людей залишаються, чи не виявляють бажання евакуюватися, оскільки загроза для Слов'янська залишається високою?

— Гуманітарної катастрофи зараз у місті немає, незважаючи на відсутність води й електрики. Постачання продуктів продовжується.

Щодо евакуації, то ці заходи проводяться. Зараз у місті знаходиться близько 23 тисячі мешканців, сьогодні (5 липня, – Апостроф) близько 200 людей мають евакуюватися у напрямку Рівного, завтра також будуть прийматися відповідні заходи. Кількість людей, які хочуть виїхати з міста, у нас збільшується.

— Була інформація про те, що журналісти одного з відомих французьких телеканалів потрапили під російський обстріл у Слов'янську під час зйомок сюжету про роботу українських рятувальних служб. Що відомо про цей інцидент, чи є постраждалі?

— Про постраждалих серед журналістів я не чув. Але дійсно таке трапилося, журналісти якраз знімали роботу наших рятувальників ДСНС, які приїжджають на виклики після бомбардувань. Але, на щастя, все обійшлося.

— З якої зброї обстрілюють Слов'янськ? Чи застосовує ворог авіацію по цьому напрямку?

— По місту авіація не працює. А ось РСЗВ працюють вже десь два тижні. Дуже сумно, що це снаряди касетні, тобто більшість таких снарядів несе осколкові поранення. Люди, які перебувають на вулиці, під загрозою знаходяться постійно.

— В Генштабі ЗСУ зазначали, що на Слов'янському напрямку противник намагався встановити контроль над декількома пунктами: Богородичне, Мазанівка та Долина. Чи не намагається ворог покращити своє становище на цьому напрямку?

— Дійсно ворог робить спроби такі, але наші військові дають відсіч. Не змінюється лінія фронту вже місяць, а бої за ці населені пункти тривають завжди. Так, ворог хоче використовувати їх у якості плацдарму, але в нього нічого не виходить.

— Наскільки високою для Слов'янська є загроза оточення?

— Про оточення російська федерація розповідає вже більше двох місяців, коли почався наступ, і коли пріоритетом став Донбас. Але вони залишаються на позиціях в Долині, просування в бік Барвінкового теж немає. Я так розумію, що про ніяке оточення не йдеться. Я сподіваюся, що так і буде далі.

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців

Новини партнерів